Newsitamea.gr
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΗΙV ΥΓΕΙΑ NEWS

“Κανένας δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί” λένε οι επιστήμονες σε διεθνή συνδιάσκεψη για το AIDS!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

aids2014

“Κανένας δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί” λένε οι επιστήμονες σε διεθνή συνδιάσκεψη για το AIDS!

Τουλάχιστον 12.000 ερευνητές, ειδικοί και ακτιβιστές συμμετέχουν από τις 20-25 Ιουλίου στην 20η διεθνή συνδιάσκεψη για το AIDS, που πραγματοποιείται στην Μελβούρνη της Αυστραλίας. Στην συνδιάσκεψη συζητούνται, ανάμεσα στα άλλα, τα νέα επιστημονικά δεδομένα για την ασθένεια, οι ολοένα και λιγότερες μολύνσεις από τον συγκεκριμένο ιό αλλά και οι μειωμένοι θάνατοι, απόρροια της προόδου που έχει συντελεστεί στην καταπολέμηση της εν λόγω ασθένειας.

Οι ερευνητές – πέραν όλων των άλλων – ανακοινώνουν και τις πιθανές υποτροπές της νόσου, αναγνωρίζοντας ότι ο αγώνας για την εξάλειψη του HIV/AIDS είναι και παραμένει δύσκολος. Παρά το γεγονός ότι η ασθένεια δεν αποτελεί πλέον αποκλειστική αιτία θανάτου καθώς υπάρχουν φάρμακα που παρατείνουν το προσδόκιμο όριο ζωής και μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης, εντούτοις απομένουν να γίνουν πολλά ακόμη προς την κατεύθυνση της πλήρους ίασης. Οι λόγοι είναι πολλοί. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής εμβόλιο και δεν έχουν πρόσβαση στα θεραπευτικά φάρμακα όλοι οι πάσχοντες.

Οι οργανωτές της συνδιάσκεψης έχουν ξεκινήσει online εκστρατεία, με τίτλο « κανένας δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί», κατά του αποκλεισμού και του στίγματος. Στην εκστρατεία γίνεται λόγος για την δίωξη σε περισσότερες από 80 χώρες ατόμων λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, καταλήγοντας ότι η διαφορετικότητα πρέπει να γίνεται σεβαστή και πως όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα. Πάντως εις ότι αφορά την θεραπεία και εξαφάνιση του ιού, αποκαρδιωτικά είναι τα νέα από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα εις ότι αφορά την περίπτωση του «Mississippi Baby», όπου μετά από δύο χρόνια διακοπής των φαρμάκων ο ιός επανεμφανίστηκε σε τετράχρονο κοριτσάκι που γεννήθηκε το 2010 από μητέρα προσβεβλημένη από HIV/AIDS, γεγονός που δυσχεραίνει την έρευνα γενικότερα για το AIDS.

Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί ότι το κοριτσάκι, 30 ώρες μετά την γέννησή του. ξεκίνησε θεραπεία με μια σύνθεση από τρία φάρμακα και τα αποτελέσματα ήδη έναν μήνα μετά ήταν πολύ ενθαρρυντικά καθώς ο ιός είχε εξαφανιστεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, το 2013 είχαν μολυνθεί από τον HIV/AIDS γύρω στα 35.εκατ άνθρωποι. Περίπου 1,5 εκατ. πέθαναν, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός προσβεβλημένων καταγράφηκε στην Αφρική. Να σημειωθεί τέλος – αναφορικά με την συνδιάσκεψη της Μελβούρνης – ότι η πτώση του αεροσκάφους στην Ανατολική Ουκρανία συγκλόνισε την παγκόσμια ιατρική κοινότητα, καθώς ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και πολλοί ειδικοί επιστήμονες για το AIDS που ταξίδευαν με την μοιραία πτήση προκειμένου να παραβρεθούν στην συνδιάσκεψη της Μελβούρνης.

Περισσότερα για την συνδιάσκεψη: http://www.aids2014.org/ 

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: iatronet.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika