Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Καλοκαίρι: 4 απειλές για την υγεία μας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

20140704_53b6940599a60

Καλοκαίρι: 4 απειλές για την υγεία μας

 

Μπορεί το καλοκαίρι είναι στο μυαλό μας συνδεδεμένο με μπάνια, ηλιοθεραπεία, διακοπές, παγωτά και λίγη περισσότερη ανεμελιά ωστόσο έχει και τη δυσάρεστη πλευρά του. Η ζέστη, ο ήλιος και η υγρασία, αν δεν προσέξουμε, μπορούν να απειλήσουν την υγεία μας. Αν, όμως, ενημερωθούμε για τους κινδύνους που κρύβει αυτή η εποχή για τον οργανισμό μας, τότε ο κίνδυνος που προαναφέραμε μειώνεται.

1. Ηλιακά εγκαύματα

Η παραμονή μας στον ήλιο, χωρίς προφυλάξεις και για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πολύ πιθανό να μας προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα με τις γνωστές σε όλους μας δυσάρεστες συνέπειες (βλ. ερυθρότητα, πόνο κτλ). Στην περίπτωση αυτή το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να απομακρυνθείτε  αμέσως από τον ήλιο. Η παραμονή σας θα επιδεινώσει την κατάσταση. Για ήπια εγκαύματα, προμηθευτείτε από φαρμακείο γάζες και φυσιολογικό ορό. Εφαρμόστε δροσερά επιθέματα βρέχοντας μια γάζα ή με φυσιολογικό ορό η ένα μαλακό καθαρό ύφασμα με καθαρό νερό. Κάντε ένα δροσερό ντους για να ανακουφιστείτε από τον πόνο. Μην εκτίθεστε στον ήλιο μέχρι να επουλωθεί πλήρως το δέρμα σας, δηλαδή όταν φύγει η κοκκινίλα.  Εναλλακτικά βάλτε χυμό αλόης ή αλοιφή καλέντουλας στην περιοχή που έχετε υποστεί ηλιακό έγκαυμα για να σας καταπραΰνει. Το χυμό αλόης και την αλοιφή καλέντουλας θα τη βρείτε σε φαρμακεία. Κάντε πλύσεις στην περιοχή με κρύο έγχυμα μέντας ή χαμομηλιού. Αν ο ερεθισμός επιμένει και το δέρμα παρουσιάσει φουσκάλες απευθυνθείτε σε γιατρό. Σε εκτεταμένα εγκαύματα όταν υπάρχουν φουσκάλες, θα μπορεί να χρειαστεί ιατρική βοήθεια. Ο δερματολόγος πιθανόν να σας δώσει κάποια φάρμακα (παυσίπονα για τον πόνο και αντιφλεγμονώδεις κρέμες κ.α.).

Αυτό το γνωρίζατε; Η ερυθρότητα και ο ερεθισμός του δέρματος ποθυ εκδηλώνονται μετά από  πολύωρη έκθεση στον ήλιο πιθανότατα είναι το αποτέλεσμα της επίδρασης ενός μορίου που ονομάζεται TRPV4 και βρίσκεται στην επιδερμίδα, σύμφωνα με μελέτη. Αν οι ειδικοί καταφέρουν να μπλοκάρουν αυτό το μόριο θα μπορέσουν να προστατεύσουν το δέρμα από την επώδυνη επίδραση του ηλιακού εγκαύματος.

2. Μυκητιασικές κολπίτιδες

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική υγρασία δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν στις γυναίκες μυκητιασικές κολπίτιδες. Η κολπική μυκητίαση οφείλεται συνήθως στον μύκητα Candida albicans. Η μυκητιασικής κολπίτιδας εκδηλώνεται με κνησμό και την έκκριση παχύρρευστου λευκωπού υγρού από τον κόλπο. Αν παρατηρήσετε τα συμπτώματα αυτά, θα πρέπει να επισκεφθείτε γυναικολόγο. Η θεραπεία γίνεται τοπικά και περιλαμβάνει διάφορες κολπικές αντιμυκητιασικές κρέμες και φάρμακα από το στόμα.

Καλοκαίρι: 4 απειλές για την υγεία μας

3. Τροφικές δηλητηριάσεις

Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι αρκετά συχνές τώρα το καλοκαίρι αφού οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αλλοιώσουν εύκολα τα τρόφιμα. Η τροφική δηλητηρίαση εκδηλώνεται, ανάλογα και με το μικρόβιο που την προκάλεσε, με διάφορα συμπτώματα, όπως εμετός, διάρροια, πυρετός, που εμφανίζονται από μία ώρα έως δύο ή τρεις ημέρες μετά την κατανάλωση του αλλοιωμένου τροφίμου. Στην περίπτωση που πάθετε τροφική δηλητηρίαση, θα πρέπει να καταναλώνετε πολλά υγρά, για να μην πάθετε αφυδάτωση. Συμβουλευτείτε το γιατρό, καθώς είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να πάρετε φάρμακα. Αποφύγετε τα στερεά τρόφιμα και περιοριστείτε σε σούπες και ροφήματα.

4. Διαταραχές περιόδου

Οι υψηλές θερμοκρασίες, που είναι συχνές τώρα το καλοκαίρι, αποτελούν μια στρεσογόνο κατάσταση για τον οργανισμό της γυναίκας και μπορούν να αποδιοργανώσουν ορισμένες φορές το ευάλωτο αναπαραγωγικό σύστημα, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο γεννητικός κύκλος.  Εκτός από την καθυστέρηση μπορεί να παρουσιαστούν και διαταραχές που σχετίζονται με την ποσότητα του αίματος ή και τη διάρκεια του.  Ένα ακόμη σύνηθες φαινόμενο που επιτείνεται με τη ζέστη είναι η εμφάνιση περιορισμένης αιμορραγίας που συνήθως εκδηλώνεται με τη μορφή λίγων σταγόνων αίματος πριν από την περίοδο.

 

Πηγή: www.pathfinder.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea