Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Θεραπευτικό τζελ κατά της αιμορραγίας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Θεραπευτικό τζελ κατά της αιμορραγίας1

Μία πρωτοποριακή ανακάλυψη, που υπόσχεται σημαντική εξέλιξη στον τομέα της ιατρικής, έκανε ο Τζο Λαντολίνα, 21χρονος φοιτητής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης: ο Λαντολίνα ενδεχομένως να δημιούργησε μία «θεραπεία» για την αιμορραγία, αναπτύσσοντας το Veti-Gel, ένα πρωτοποριακό τζελ το οποίο επιταχύνει την πήξη του αίματος και την επούλωση των πληγών.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, σύμφωνα με δημοσίευμα του TechNewsDaily, αυτό που κάνει το «θαυματουργό» τζελ είναι να «λέει» στο σώμα «ΟΚ, σταμάτα να αιμορραγείς», ενώ παράλληλα ξεκινά τη διαδικασία επούλωσης.

Το Veti-Gel (ή Medi-Gel), είναι μία συνθετική μορφή του εξωκυττάριου χώρου/ δικτύου (ECM-extracellular matrix), που αποτελεί το «πλαίσιο» που συγκρατεί μαζί τα κύτταρα και «ενεργοποιεί» τη διαδικασία πήξης του αίματος σε περίπτωση τραυματισμού. Σε δοκιμές που έγιναν σε ποντίκια, ο Λαντολίνα (που αναμένεται να εκδώσει τα ακριβή αποτελέσματα των ερευνών του εντός δύο μηνών) κατάφερε να κλείσει με το τζελ του σημαντικά τραύματα, όπως ένα κόψιμο στο συκώτι και μία ρωγμή στην καρωτίδα. Κατά τον Λαντολίνα, το Veti-Gel μπορεί να κλείσει οποιοδήποτε τραύμα στο οποίο τοποθετηθεί.

Για την παραγωγή του τζελ χρησιμοποιούνται ειδικά, γενετικά τροποποιημένα φυτά. Γενικότερα, κατά τον Λαντολίνα, τα φυτά παράγουν από φυσικού τους μία ουσία παρεμφερή στο ανθρώπινο ECM, ενώ άλλες παρεμφερείς μέθοδοι, όπως μέσω της χρήσης κολλαγόνου, προέρχονται από ζώα. Το Veti-Gel μπορεί να διατηρείται σε σωληνάρια ή φιάλες σε θερμοκρασίες από 1 μέχρι 32 βαθμούς Κελσίου.

Η ανάπτυξη και οι δοκιμές του Veti-Gel λαμβάνουν χώρα στο νοσοκομείο Ενγκλγουντ στο Νιου Τζέρσεϊ. Μιλώντας στο TechNewsDaily, ο δρ. Χέρμπερτ Ντάρντικ, ο οποίος επιβλέπει τη δουλειά του Λαντολίνα, είπε πως, αν και το εγχείρημα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμα στάδια, είναι αισιόδοξος, καθώς το υλικό είναι πολλά υποσχόμενο.

Το Veti-Gel θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε εγκαύματα, με τον Λαντολίνα να επισημαίνει πως συνάδελφός του το χρησιμοποίησε σε έναν φίλο του που είχε υποστεί εγκαύματα δευτέρου βαθμού, με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει βελτιωθεί μόλις την επόμενη ημέρα. Όπως αναφέρθηκε, το Veti-Gel λειτουργεί ως (και δίνει την αίσθηση) νέο «δέρμα» πάνω από την τραυματισμένη περιοχή, καθώς δεν απαιτείται καν να ασκηθεί πίεση πάνω στο τραύμα.

Εάν το εν λόγω τζελ λειτουργεί τόσο καλά όσο λέγεται, αναμένεται να φέρει επανάσταση στην ιατρική, καθώς θα έχει πλεονεκτήματα έναντι παρεμφερών ουσιών που χρησιμοποιούνται ήδη, όπως το QuikClot, που χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό, ή το Floseal, που χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία.

Η έρευνα του Λαντολίνα έχει εντυπωσιάσει πολλούς, και αναμένεται σύντομα η έναρξη των διαδικασιών έγκρισης από την αμερικανική FDA (Food and Drug Administration), ενώ ο ίδιος έχει υποβάλει αίτημα κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας και σκοπεύει να ζητήσει χρηματοδότηση από το Πεντάγωνο, καθώς σχεδιάζει κάποια στιγμή να αναπτύξει μία ειδική έκδοση του τζελ για στρατιωτική χρήση, ονόματι Medi-Gel.

 

http://www.naftemporiki.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika