Newsitamea.gr
AMEA news

Θεραπευτική ιππασία: Όταν τα άλογα θεραπεύουν τα ΑμεΑ!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

20140807_53e3f043d3492

Θεραπευτική ιππασία: Όταν τα άλογα θεραπεύουν τα ΑμεΑ!!!

 

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της ιππασίας ήταν γνωστές στους Έλληνες από τον 5ο αιώνα π.Χ. Η θεραπευτική ιππασία αποτελεί όμως και σήμερα μια μέθοδο που μπορεί να βοηθήσει όσους αντιμετωπίζουν κινητικά –και όχι μόνο- προβλήματα να ζήσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τι είναι η θεραπευτική ιππασία

Πρόκειται για μια θεραπευτική μέθοδο που στηρίζεται στη λογική ότι όταν κινείται το άλογο ακολουθεί βηματισμό που μοιάζει πολύ με τον ανθρώπινο. Μεταφέρει έτσι στον κορμό του αναβάτη την ίδια κίνηση που θα του μετέφεραν τα πόδια του αν περπατούσε μόνος του. Οι κινήσεις που εκτελεί το άλογο διαθέτουν ρυθμό και ισορροπία τέτοια που βοηθούν τον αναβάτη να βρει τη δική του. Θεωρείται και γυμναστική παθητική.

Σε ποιους απευθύνεται

Η θεραπευτική ιππασία είναι ιδανική για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, προβλήματα συμπεριφοράς, νευρολογικές και άλλες παθήσεις, όπως και για τα άτομα με αυτισμό, τύφλωση, κώφωση, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α

Ιππασία: Όταν τα άλογα θεραπεύουν

Πού βοηθά

  • Στην απόκτηση αυτοπεποίθησης
  • Σε προβλήματα ακοής και όρασης, καθώς ευνοεί τον προσανατολισμό.
  • Στα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα συγκέντρωσης, μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς
  • Στην αρθρίτιδα
  • Στην ευλυγισία των αρθρώσεων
  • Σε καρδιαγγειακά προβλήματα
  • Στην ενίσχυση της αντοχής
  • Στην απόκτηση και τον έλεγχο των κινήσεων του σώματος

Τι γίνεται στην κάθε συνεδρία

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία θα πρέπει φορέσετε τον κατάλληλο εξοπλισμό δηλαδή ειδικό παντελόνι ιππασίας, κράνος και μπότες. Με την καθοδήγηση του ειδικού το άλογο θα εκτελεί συγκεκριμένες κινήσεις (ευθεία διαδρομή ή κύκλους) και θα αλλάζει ρυθμό βηματισμού από αργό σε βάδην ή πιο γρήγορο, ανάλογα με τις οδηγίες του. Στην κάθε συνεδρία, που διαρκεί περίπου 45 λεπτά, χρησιμοποιούνται και διάφορα εκπαιδευτικά μέσα όπως κρίκοι κ.λπ.

Πώς βοηθάει;

Καθώς το άλογο περπατά, μιμείται τον ανθρώπινο βηματισμό μεταφέροντας στον κορμό του ιππέα την ίδια κίνηση που μεταδίδουν τα πόδια στα άτομα με φυσιολογική κίνηση. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη των μυών σημαντικά και διευκολύνει την αναπνευστική λειτουργία. Το άλογο γίνεται προέκταση του σώματος, βοηθώντας το άτομο να χαρεί την κινητική του ανεξαρτησία.

Τα οφέλη

Η θεραπευτική ιππασία συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής και την υγεία των ασθενών που υποφέρουν από τα προβλήματα που αναφέραμε. Αξιοποιώντας την κίνηση του αλόγου, τη θερμότητά που εκπέμπει, την ικανότητά του για επαφή με τον άνθρωπο, προσφέρει μοναδικά σωματικά και ψυχολογικά οφέλη ειδικά σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Είναι κατάλληλη για όλους;

Δεν ενδείκνυται σε περιστατικά κύφωσης, επιληψίας ή όταν υπάρχει πρόβλημα στα ισχία. Ακόμη η θεραπευτική ιππασία δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό, το φυσιοθεραπευτή. Θα πρέπει επομένως να γίνεται με την έγκριση του θεράποντα γιατρού.

Μπορώ να κάνω ιππασία στο σαλόνι μου;

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας σήμερα μπορείτε να αποκομίσετε τα οφέλη της ιππασίας ακόμη και από σαλόνι του σπιτιού μας. Μια νέα κατηγορία μηχανημάτων γυμναστικής σας προσφέρει πολλές δυνατότητες και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και πλεονεκτήματα σε σχέση με την πραγματική ιππασία. Οι εξομοιωτές ιππασίας, όπως λέγονται τα συγκεκριμένα μηχανήματα, διαθέτουν σέλα, η οποία με την ταλαντοειδή της κίνηση, αναγκάζει το σώμα σας να κινηθεί με τον ίδιο τρόπο που θα κινούνταν πάνω στο άλογο.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika

Βγήκε μόνο vεκρός: Πέθανε ο άνθρωπος με τον «σιδερένιο πνεύμονα» – Έζησε 72 χρόνια μέσα στο σωλήνα και σπούδασε νομική

Penni Syggrou