Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Θαλάσσιος θησαυρός νόστιμος και θεραπευτικός!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

crispy-seaweed

Θαλάσσιος θησαυρός νόστιμος και θεραπευτικός!!!

 

Τα φύκια αντλούν κυριολεκτικά έναν ωκεανό από μεταλλικά στοιχεία που αντιστοιχεί με το 36% της ξηρής τους μάζας: μακροθρεπτικά ορυκτά όπως νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, χλώριο, θείο και φώσφορο και μικροθρεπτικά συστατικά όπως ψευδάργυρο, χαλκό, σελήνιο, μολυβδαίνιο, φθόριο, μαγγάνιο, βόριο, νικέλιο και κοβάλτιο. Ουάου! Ξαναδιαβάστε τα και σκεφτείτε για μια στιγμή την ασύληπτη ποικιλία συστατικών που περιέχουν τα φύκια των οποίων η κατανάλωση είναι ιδιαίτερα υγιεινή και από διατροφικής αξίας αλλά και φαρμακευτικής.

Roasted sheets of nori seaweed used in Japanese sushi.

Roasted sheets of nori seaweed used in Japanese sushi.

Σκεφτείτε επίσης, για δύο στιγμές, ότι όλα αυτά τα συστατικά που περιέχουν τα φύκια τα έχει ανάγκη και ο δικός μας οργανισμός. Εκπληκτικό και εντυπωσιακό! Όλα τα ελκυστικά αξιοπερίεργα ονόματα των στοιχείων που δεν αποτελούν μέρος του καθημερινού μας λεξιλόγιου όμως είναι μέρος της σάρκας και των οστών μας. Πηγή πρωτεϊνών με χαμηλές θερμίδες, τα φύκια είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητα ιωδίου, αλλά και για τις βιταμίνες που περιέχουν –καροτένια (προβιταμίνη Α), βιταμίνη C, B και Β¹²– η τελευταία δε βρίσκεται στα περισσότερα φυτά της γης.

Το πιο γνωστό είδος φυκιού που είναι βρώσιμο λέγεται nori και χρησιμοποιείται στο sushi, ενώ το πιο ευπώλητο είδος άγριου φυκιού στην Ιαπωνία είναι το kombu, (aka kelp) φύκι για όλες τις χρήσεις (όπως αλεύρι για όλες τις χρήσεις). Η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός, εισαγωγέας και καταναλωτής φυκιών στον κόσμο. Τουλάχιστον 21 είδη φυκιών χρησιμοποιούνται στην ιαπωνέζικη κουζίνα σε καθημερινή βάση και η μέση ετήσια κατανάλωση για κάθε Ιάπωνα πολίτη είναι 4 κιλά, δηλαδή 11 γραμμάρια την ημέρα.

 

 

spoons.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυγά, πατάτες, καφές, ποπ κορν: Τα τρόφιμα που δεν κατηγορούμε αδίκως

Efi Nika

Νερό με λεμόνι: Μπορεί να σε βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Γιώργος Newsitamea