Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η τέλεια δίαιτα; Βακτήρια κατά της παχυσαρκίας!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

20140727_53d4db6d90a92

Η τέλεια δίαιτα; Βακτήρια κατά της παχυσαρκίας!!!

 

Μια δίαιτα αδυνατίσματος πολύ διαφορετική από όσες έχετε ίσως σκεφτεί να κάνετε μέχρι σήμερα, προτείνουν οι ειδικοί. Βασίζεται σε μεταλλαγμένα βακτήρια και οι εμπνευστές της υποστηρίζουν ότι είναι πολύ αποτελεσματική.

Πρόκειται για μια δίαιτα που βασίζεται σε γενετικά τροποποιημένα μικρόβια, σχεδιασμένα να παράγουν μια ορμόνη που καταστέλλει την όρεξη. Οι ειδικοί χορήγησαν σε πειραματόζωα νερό που είχαν εμπλουτίσει με τα συγκεκριμένα βακτήρια και διαπίστωσαν ότι αυτά βοήθησαν τα παχύσαρκα ποντίκια να αδυνατίσουν και να παραμείνουν στα κιλά που έχασαν.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανό η εν λόγω μέθοδος να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και στους ανθρώπους. Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Sean Davies του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Τενεσί κατάφεραν να τροποποιήσουν γενετικά βακτήρια που κατοικούν στο έντερο και τα οποία έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να αποτρέψουν την αύξηση του σωματικού βάρους, ακόμα και μετά από ένα μήνα από τη λήξη της θεραπείας. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο The Journal of Clinical Investigation.

Η τέλεια δίαιτα; Βακτήρια κατά της παχυσαρκίας

«Είναι δύσκολο να εξάγει συμπεράσματα για τους ανθρώπους από τα ποντίκια» λέει ο Davies. «Αυτό που πετύχαμε ήταν να αποτρέψουμε τις περισσότερες επιπτώσεις της παχυσαρκίας στα πειραματόζωα, παρόλο η διατροφή τους ήταν πλούσια σε λίπος», πρόσθεσε.

Και συνέχισε: «Τα διάφορα είδη βακτηρίων που υπάρχουν στο έντερό μας σχετίζονται με τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, πώς θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε ώστε να προάγουμε την υγεία».

Ο Davies ασχολείται πολλά χρόνια με τα βακτήρια του ανθρώπινου εντέρου με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει ως μέσο για τη μεταφορά φαρμάκων στο έντερο και μάλιστα κέρδισε πρόσφατα το βραβείο των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας για την ανάπτυξη αυτής της ιδέας.

Παλιότερες μελέτες έχουν συνδέσει τη χλωρίδα του εντέρου με την παχυσαρκία, το διαβήτη, τον καρκίνο καθώς και με ψυχικά προβλήματα. Δεν έχουν όμως ξεκαθαρίσει  ποια είναι η ιδανική σύνθεση της χλωρίδας του εντέρου και πώς μπορεί να τροποποιηθεί προς το καλύτερο.

Ο Dr. Davies ωστόσο έχει μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση επί του θέματος: χρησιμοποίησε ένα στέλεχος του βακτηρίου Escherichia coli, και το τροποποίησε γενετικά έτσι ώστε να παράγει ένα μια ορμόνη (NAPE) που παράγεται στο λεπτό έντερο και στέλνει το μήνυμα κορεσμού στον εγκέφαλο καταστέλλοντας την όρεξη.

Η ομάδα του Davies πρόσθεσε στο νερό των τρωκτικών τα τροποποιημένα βακτήρια, ενώ παράλληλα τα πειραματόζωα ακολουθούσαν δίαιτα πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά. Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί τα πειραματόζωα που έλαβαν το νερό παρουσίασαν μείωση του βάρους τους, της τροφής που κατανάλωναν, του λίπους και της αντίστασης στην ινσουλίνη για περισσότερο από 12 εβδομάδες μετά την διακοπή της θεραπείας με τα βακτήρια.

Οι ερευνητές σκοπεύουν  τώρα να πραγματοποιήσουν αντίστοιχα πειράματα σε ανθρώπους.

 

 

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς θα μειώσετε τη χοληστερίνη μέσω της διατροφής

newsitamea

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika