Newsitamea.gr
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ

Η ομάδα αίματος επηρεάζει την υποτροπή του καρκίνου του προστάτη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Prostate ultrasound orizontia

Η ομάδα αίματος επηρεάζει την υποτροπή του καρκίνου του προστάτη

Οι άντρες που έχουν ομάδα αίματος 0 μπορεί να διατρέχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του προστάτη, αναφέρουν επιστήμονες από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Όπως είπαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ουρολογίας (EAU 2014) το οποίο διεξάγεται στη Στοκχόλμη, μελέτησαν 555 ασθενείς με τοπικά προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε χειρουργική αφαίρεση του προστατικού αδένα (ριζική προστατεκτομή) την περίοδο 2004-2010.

Η ριζική προστατεκτομή, είπαν οι ερευνητές, θεωρείται ριζική θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη, αλλά στο 30% των περιπτώσεων παρατηρείται αύξηση των επιπέδων του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) μετά από αυτήν, γεγονός που υποδηλώνει βιοχημική υποτροπή της νόσου.

«Κατά το παρελθόν, μελέτες είχαν δείξει ότι οι ομάδες αίματος μπορεί να επηρεάζουν τον κίνδυνο εκδηλώσεως άλλων μορφών καρκίνου, όπως οι γαστρικοί (σ.σ. στο στομάχι) και οι καρκίνοι του παγκρέατος», είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιόσιο Όχνο, από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Προσφάτως, εξάλλου, μελέτες έδειξαν ότι η συχνότητα του προστατικού καρκίνου παρουσιάζει διακυμάνσεις αναλόγως με την ομάδα αίματος, αλλά η τυχόν συσχέτισή της με την μετεγχειρητική υποτροπή δεν είχε έως τώρα διερευνηθεί.

Έτσι, ο δρ Όχνο και οι συνεργάτες του θέλησαν να εξετάσουν το θέμα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εθελοντές τους επί 52 μήνες κατά μέσον όρο και διαπίστωσαν πως όσοι είχαν ομάδα αίματος Ο είχαν κατά 35% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν βιοχημική υποτροπή τη νόσου, σε σύγκριση με όσους είχαν ομάδα αίματος Α.

«Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται αυτή η συσχέτιση και θα πρέπει να επαληθευτεί σε μεγαλύτερες μελέτες, ώστε να θεωρηθεί οριστική», διευκρίνισε ο δρ Όχνο.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν που μπορεί να οφείλεται η συσχέτιση που παρατήρησαν, αλλά εκτιμούν ότι εάν επιβεβαιωθεί το εύρημά τους, θα μπορούσε να οδηγήσει σε προσαρμογές της αντιμετώπισης της νόσου, αναλόγως με την ομάδα αίματος κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

 

 

ΠΗΓΗ:ygeia.tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea