Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ

Η νέα ελπίδα για εγκυμοσύνη σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

karkino tou mastou

Η νέα ελπίδα για εγκυμοσύνη σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού

Ένα φάρμακο, το οποίο συνταγογραφείται σε άτομα με καρκίνο δείχνει, βάσει κλινικών δοκιμών, ότι μπορεί να αποτελέσει μια νέα, αποτελεσματική λύση, στην προσπάθεια των γυναικών που έχουν καρκίνο του μαστού να συλλάβουν παιδί.

Πρόκειται για το φάρμακο “goderelin”, το διαθέτει στο κοινό η εταιρεία AstraZeneca υπό την εμπορική ονομασία Zoladex και το οποίο χρησιμοποιείται για να καταστείλει την παραγωγή τεστοστερόνης και οιστρογόνων σε άτομα που πάσχουν από καρκίνο του στήθους και καρκίνο του προστάτη.

Το συγκεκριμένο φάρμακο χορηγείται σε ενέσιμη μορφή και -στις γυναίκες- πετυχαίνει να περιορίσει την λειτουργία των ωοθηκών. Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν 257 γυναίκες χωρίς εμμηνόπαυση που ήταν σε διαδικασία χημειοθεραπειών και οι οποίες ήταν ένα βήμα πριν ή μετά από την χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης καρκινικών όγκων.

Διαπιστώθηκε ότι 2 χρόνια αφότου ξεκίνησαν την χημειοθεραπεία, μόλις το 8% των γυναικών που λάμβανε μηνιαίως ενέσεις της ουσίας goserelin είχε πάθει ανεπάρκεια των ωοθηκών σε σύγκριση με το 22% εκείνων που δεν λάμβαναν το φάρμακο. Επίσης, το 21% των γυναικών που λάμβαναν το φάρμακο έμειναν έγκυες κατά την περίοδο που έκαναν χημειοθεραπεία σε σύγκριση με το 11% των γυναικών που έμειναν έγκυες την αντίστοιχη περίοδο χωρίς να λαμβάνουν το Zoladex.

Η ειδική σε θέματα καρκίνου του μαστού, δρ Ann H. Partridge του Ινστιτούτου Dana-Farber της Βοστώνης υποστηρίζει ότι αυτή η αγωγή για γυναίκες που επιθυμούν να μείνουν έγκυες αν και έχουν καρκίνο του μαστού “δεν είναι πανάκεια”, αλλά, βάσει των στοιχείων της έρευνας, “είναι πιθανώς η σωστή επιλογή για ορισμένες περιπτώσεις ασθενών”.

Αυτήν τη στιγμή, οι γυναίκες που έχουν καρκίνο του μαστού και επιθυμούν να κάνουν παιδιά, αυξάνουν τις πιθανότητές τους με το να αφαιρούν χειρουργικά ωάρια από τις ωοθήκες τους και να τα διατηρούν σε ειδικές τράπεζες καταψυγμένα για αργότερη χρήση. Ωστόσο αυτή η διαδικασία έχει μεγάλο κόστος και καθυστερεί ταυτόχρονα την αγωγή για τον καρκίνο του μαστού κατά δύο με τρεις εβδομάδες.

 

Πηγή: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea