Newsitamea.gr
ΑΝΔΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑ NEWS ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η δυστυχία στο γάμο αρρωσταίνει την καρδιά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

o-ANGRY-COUPLE-facebook

Η δυστυχία στο γάμο αρρωσταίνει την καρδιά

Ο δυστυχισμένος γάμος μπορεί να «ραγίσει» την καρδιά και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ μελετώντας 281 μεσήλικες εθελοντές, όσοι ήταν δυστυχισμένοι στην μόνιμη σχέση ή στον γάμο τους είχαν μεγαλύτερη πάχυνση στις καρωτίδες αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο.

Η πάχυνση των καρωτίδων, που αποτελεί ένδειξη αθηροσκλήρωσης σε όλο το σώμα, υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό. Στην πραγματικότητα, η διαφορά στο πάχος του τοιχώματος των καρωτίδων μεταξύ ευτυχισμένων και δυστυχισμένων εθελοντών ήταν τέτοια, ώστε αρκεί για να αυξηθεί και στα δύο φύλα κατά 8,5% ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού, λένε οι ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα ενισχύουν την άποψη ότι η ευτυχία στη σχέση ασκεί καθοριστική επίδραση στην υγεία μας. Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Psychosomatic Medicine», ήσαν υγιείς και εργαζόμενοι, ενώ άλλοι ήσαν παντρεμένοι και άλλοι συζούσαν.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Τόμας Κάμαρκ, καθηγητή Ψυχολογίας & Ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο, τους παρακολούθησαν δίχως διαλείμματα επί τέσσερα 24ωρα, για να καταγράψουν την σχέση που είχαν με τους/τις συντρόφους τους. Τους υπέβαλλαν επίσης σε υπερηχογραφήματα για να μετρήσουν το πάχος του τοιχώματος των καρωτίδων αρτηριών στον λαιμό τους, ενώ τους ζήτησαν να βαθμολογήσουν τη σχέση τους.

Στην ερμηνεία των ευρημάτων τους, τέλος, συνυπολόγισαν όλους τους άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να ευθύνονται για τις διαφορές στις καρωτίδες ανάμεσα στους ευτυχισμένους και τους δυστυχισμένους εθελοντές. Τέτοιοι παράγοντες είναι το κάπνισμα, η διατροφή, η καθιστική ζωή και πολλοί άλλοι.

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: Τα Νέα, Ρούλα Τσουλέα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο τυχεράκιας της χρονιάς: Αγόρασε στο παζάρι «μαϊμού» Rolex με 45 ευρώ το πήγε για φτιάξιμο & έμαθε τη πραγματική του αξία

Efi Nika

10 φαινομενικά αθώες φράσεις που, στην πραγματικότητα, είναι προσβλητικές

Efi Nika

Απίστευτη τραγωδία στην Θεσσαλονίκη: Άνδρας έπεσε στο κενό από τον Λευκό Πύργο και σκοτώθηκε μπροστά σε όλους – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika