Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η διατροφή μας την Καθαρά Δευτέρα

Η διατροφή μας την Καθαρά Δευτέρα
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η διατροφή μας την Καθαρά Δευτέρα

 

 

 

 

 

 

Χαρταετός, παραδοσιακά εδέσματα, συγκεντρώσεις φίλων και συγγενών και φυσικά εξοχή! Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά? Και φυσικά την Καθαρά Δευτέρα!

Την ημέρα εκείνη όλοι θα βρεθούμε μπροστά από ένα τραπέζι με πολλές… πολλές επιλογές..

Τι πρέπει να επιλέξω και τι όχι την ημέρα αυτή? Ας δούμε κάποιες συνηθισμένες επιλογές..

Λαγάνα: Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, φώσφορο, κ.ά. Μία λεπτή φέτα αποδίδει περίπου 80kcal, γι’ αυτό καλό θα είναι να μην καταναλώσουμε πάνω από 2 με 3 φέτες μέσα στην ημέρα.

Ταραμοσαλάτα: Πλούσια σε πρωτεΐνη, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α και D. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε νάτριο, καλό θα είναι να αποφεύγεται η μεγάλη κατανάλωση από άτομα τα οποία ακολουθούν δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (όπως π.χ. υπερτασικούς). 1-2 κουταλιές της σούπας είναι αρκετές..

Χαλβάς: Περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, σελήνιο και πολλά αντιοξειδωτικά. Προσοχή στην ποσότητα: 100γρ αποδίδουν περίπου 540kcal!

Θαλασσινά: Είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, σίδηρο, ψευδάργυρο, ιώδιο, φώσφορο, επίσης έχουν χαμηλά λιπαρά όταν δεν τηγανίζονται! Μία μερίδα θαλασσινά (120γρ) χωρίς προσθήκη λιπών αποδίδει περίπου 150kcal.

Ελιές: Είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, σε βιταμίνη Ε η οποία είναι αντιοξειδωτική και έχει αντικαρκινική δράση, πλούσιες σε πολυφαινόλες οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες. Λόγω του ότι συντηρούνται σε αλάτι, επίσης θα πρέπει να τρώγονται με μέτρο ιδιαίτερα από άτομα τα οποία ακολουθούν δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.  Μια μερίδα αντιστοιχεί σε 5-6 ελιές και αποδίδει περίπου 45kcal.

Όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια, φάβα):

Τα όσπρια αποτελούν μία τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, με αρκετό σίδηρο και φυλλικό οξύ, περιέχουν πρωτεΐνη ενώ παράλληλα δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λιπαρά. Μία μερίδα όσπρια (1 φλιτζάνι) αποδίδει περίπου 220kcal.

Συμπερασματικά, όλες οι τροφές που υπάρχουν στον τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και ιδιαίτερα ωφέλιμες για την υγεία μας.  Παρ’ όλ’ αυτά πολλές από αυτές τις επιλογές αποδίδουν και αρκετές θερμίδες σε μικρό όγκο τροφής. Έτσι λοιπόν τρώμε από όλα αλλά με μέτρο!

Είναι σημαντικό ακόμη κι αυτή την ημέρα

  • να κάνετε μικρά και συχνά γεύματα,
  •  τα καταναλώσετε τα φρούτα σας στα ενδιάμεσα σνακ,
  •  να μην παραλείψετε τη σαλάτα σας από το κυρίως γεύμα!

 

Ενδεικτικό  πλάνο διατροφής

Πρωί: 1 μικρή λεπτή φέτα λαγάνα με 1 κουταλάκι του γλυκού ταχίνι ή μέλι, 1 φλιτζάνιφρέσκο χυμό.

Δεκατιανό: 1 φρούτο και 1 χούφτα ξηροί καρποί

Μεσημέρι: 1 μερίδα θαλασσινά ψητά, 1-2 κουταλιές ταραμοσαλάτα, 1 λεπτή φέταλαγάνα, 1 πατάτα σε μέγεθος αυγού ή 1-2 ντολμαδάκια, 1-2 κουταλιές της σούπαςόσπρια (π.χφάβα ή φασόλια), σαλάτα, 5-6 ελιές.

Απογευματινό: 1 φρούτο και 1 σπιρτόκουτο χαλβά

Βράδυ: Σαλάταμία μικρή μερίδα από ψητά θαλασσινά, 1 λεπτή φέτα λαγάνα.

 

Τέλοςθυμηθείτε πως η πραγματική απόλαυση βρίσκεται στο πέταγμα τουχαρταετούστα αστεία με τους φίλουςστον όμορφο περίπατο στη φύση και όχιμονάχα στο φαγητό..

Καλή σας διασκέδαση!!

 

 

iator.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νεφροί: 5 συμβουλές για να τους προφυλάξετε – Τα σημάδια που μαρτυρούν πρόβλημα

Efi Nika

Χάστε 8 κιλά και ρίξτε κοιλιά και χοληστερόλη με αυτό το πασίγνωστο και πανάρχαιο γιατροσόφι

Efi Nika

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Penni Syggrou