Newsitamea.gr
ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Η Αναπηρία δεν έχει σύνορα…περνάμε τη «Γέφυρα Ζωής» ελπίζοντας για ένα καλύτερο αύριο …

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

8

Η Αναπηρία δεν έχει σύνορα…περνάμε τη «Γέφυρα Ζωής» ελπίζοντας για ένα καλύτερο αύριο …

Στην προσπάθεια για την ανάδειξη του έργου και των δραστηριοτήτων φορέων και σωματείων Ατόμων με Αναπηρία, βρεθήκαμε στον λειτουργικό πολυχώρο της «Γέφυρας Ζωής» στο Περιστέρι. Εκεί συναντήσαμε τον Πρόεδρο του συλλόγου κο. Διονύση Γουράνιο και τους συνεργάτες του, ο οποίος μας ξενάγησε στα 200 τ.μ. που αγκαλιάζουν 39 παιδιά, στην πλειοψηφία τους με φάσμα αυτισμού (όχι βαριά περιστατικά) και νοητική στέρηση από 50% και πάνω. (Δείτε σχετικό βίντεο).

[youtube id=”opN-CPl_PTg” width=”620″ height=”360″]

Στην ομάδα των παιδιών αυτών συμμετέχουν επίσης, ενα παιδί με σύνδρομο down και ένα κωφάλαλο παιδί το οποίο μάλιστα παρά την ιδιαιτερότητά του, έχει απίστευτη θέληση να συμμετέχει με τα υπόλοιπα αυτιστικά παιδιά στις μουσικές δραστηριότητες. Προσπαθώντας με άναρθρες κραυγές να διαβάσει τους στίχους διαφόρων τραγουδιών, νιώθει την ένταξη σε ένα κοινωνικό σύνολο και επίσης λατρεύει την εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών μέσα από προγράμματα προσομοίωσης.

Προγράμματα και δραστηριότητες … που συγκινούν και ενοχλούν !

Τα Σάββατα πέρα από τα μαθήματα έργο & λόγο-θεραπείας παρέχεται στους γονείς και ψυχολογική στήριξη. Στήριξη την οποία χρειάζονται οι γονείς όταν βλέπουν ειδικά ένα αυτιστικό παιδάκι να ανεβαίνει για πρώτη φορά στη ζωή του πάνω σε διάδρομο γυμναστικής με αποτέλεσμα να μην θέλει να κατέβει από τον ενθουσιασμό του για το καινούριο. 35 λεπτά στο διάδρομο προσέφεραν απεριόριστη χαρά σε αυτό το παιδί και συγκίνηση στους γονείς του !

Από τα συγκινητικά όμως θα περάσουμε στα κωμικοτραγικά γιατί όταν σαν σύλλογος πας να κάνεις το καινοτόμο και βρίσκεις «τον μπελά σου» χωρίς να το θες αυτό ξεπερνά κάθε προηγούμενο … έτσι και στην περίπτωση της «Γέφυρας Ζωής» έγινε το αμίμητο … Ένα πρωτοποριακό προγραμμα αναπνοής ΑμεΑ από δάσκαλο γιόγκα ήταν αρκετό να σηκώσει την αντίδραση της εκκλησίας που θεωρεί αιρετικούς όσους κάνουν τέτοιου είδους προγράμματα.

Σχόλιο newsitamea.gr : H απόλυτη οπισθοδρόμηση ! Πίστευε και μη ερεύνα λέει κάπου η θρησκεία μας …

Ο πολυχώρος ΑμεΑ Δυτικού Τομέα λειτουργεί από Δευτέρα ως Σάββατο 18:00 με 21:00. Εκεί τα παιδιά, με τη βοήθεια εξειδικευμένων συνεργατών θα κάνουν θεατρικό παιχνίδι, ειδική γυμναστική για ΑμεΑ, ζωγραφική και χειροτεχνία αλλά και δημιουργικό παιχνίδι.

«Τα παιδιά της Γέφυρας» αγαπούν τον χορό, λατρεύουν όμως ιδιαίτερα τη μουσική και συμμετέχουν τραγουδώντας 2 φορες τη βδομαδα σε σχετικά τμήματα.

Το κεντρικό μήνυμα : «Βγάλτε τα παιδιά έξω … »

Η κοινωνικοποίηση στα παιδιά αυτά είναι το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να επιτευχθεί. Σε καμία περίπτωση ο σύλλογος των δυτικών προαστίων δεν θέλει να λειτουργήσει σαν ένα «parking ψυχών» και ο κος Γουράνιος περνά μέσα από αυτή μας τη φιλική συζήτηση το μήνυμα πως οι γονείς πρέπει να βγάλουν τα παιδιά έξω ! Να είναι μαζί τους παντού. Στις καφετέριες, στο cinema, στο θέατρο, παντού …

Ο σύλλογος έχει μόλις 6 μήνες λειτουργίας και είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε απο γονείς και εθελοντές παιδιών με αναπηρία οι οποίοι ξέρουν καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ήθελαν αυτά τα παιδιά κάπου να πηγαίνουν το απόγευμα ώστε να μη βρίσκονται εγκλωβισμένα στους τέσσερις τοιχους των σπιτιών τους.

Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο που εθελοντές του συλλόγου εφαρμόζουν με τα μεγαλύτερα παιδιά το πρόγραμμα «Μαθαίνω την πόλη μου» ώστε να βρούν στη τοπική κοινωνία και να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο.

Καυστικό χιούμορ … με νόημα !

Με καυστικό χιούμορ και κρίνοντας πως σε μια χώρα που έδωσε τα φώτα του πολιτισμού, οι αναπηροι είναι άνθρωποι που ανήκουν (σύμφωνα με το κράτος) σε κατηγορία πιο κάτω κι απ΄την τελευταία (!), ο κος Γουράνιος αναφέρει χαρακτηριστικά : «Οι «υπεύθυνοι» έχουν φυλακίσει στα σπίτια τους τα παιδιά με αναπηρία όμως τελικά θα έπρεπε και οι 300 να περάσουν απ΄τα ΚΕΠΑ για να διαπιστωθεί το ποσοστό της αναπηρίας τους !»

Επίσης, λίγο πριν κλείσουμε το μικρόφωνο, ανέφερε πως με τόσα παιδιά στη «Γέφυρα» θα έπρεπε ο Υπουργός Οικονομικών να του δίνει κάτι παραπάνω από επίδομα πολυτέκνου !

Η Αναπηρία δεν έχει σύνορα !

Η «Γέφυρα Ζωής»  καλύπτει όμορους με το Περιστέρι δήμους όπως το Αιγάλεω, το Χαϊδάρι ή την Πετρούπολη, εξού και η ονομασία «Πολυχώρος ΑμεΑ Δυτικού Τομέα». Αυτή η εμβέλεια του συλλόγου ωστόσο, δεν τον αποτρέπει από το να δεχτεί αν παραστεί ανάγκη, κάποιο παιδί που θα έρθει από μακρινό δήμο.

Ο πολυχώρος αυτός δημιουργήθηκε με προσωπική εργασία και με τον υλικοτεχνικό του εξοπλισμό να προκύπτει μέσα από δωρεές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα δωρεάς που κρατά ζωντανή τη προσπάθεια του συλλόγου είναι αυτό της μηνιαίας συνεισφοράς με το σεβαστό ποσό των 50 € από ένα 84χρονο συνταξιούχο ο οποίος παρά τα 650 € που λαμβάνει, πάντα προσφέρει χρηματικά ή π.χ. με την αγορά χυμών για τις ομάδες των παιδιών από 3 ως 29 ετών που φιλοξενούνται.

Στη «Γέφυρα Ζωής» ιδιαίτερα δε τα νήπια από 3 ως 9 ετών πραγματοποιούν 6 διαφορετικές θεραπείες κι αυτό οφείλεται στη βοήθεια του κόσμου που κρατά τον πολυχώρο ανοιχτό. Όταν πριν 6 μήνες ξεκίνησε το έργο του ο σύλλογος είχε μόλις 8 παιδιά. Ο ένας γονέας ενημέρωνε τον άλλο και τα παιδιά αυξήθηκαν σε σημείο που η αναζήτηση νέου χώρου να κρίνεται επιτακτική. 3 με 5 καινούριες εγγραφές γίνονται κάθε μήνα. Σε ένα 6μηνο ο χώρος θα έχει περίπου 80 παιδιά, κάτι πρέπει να γίνει !!!

Ωστόσο, όπως μας ανέφερε ο κύριος Γουράνιος κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας, η «Γέφυρα Ζωής» κρατά γερά (!) λόγω ίδιων πόρων και όχι επειδή η κεντρική εξουσία (σε κυβερνητικό επίπεδο ή σαν τοπική αυτοδιοίκηση) βοήθησε. Μάλιστα, δεν έκρυψε και την απογοήτευσή του καθώς αν και μέλος του συλλόγου, ο Δήμαρχος Περιστερίου κος. Παχατουρίδης αρχικά βοήθησε για να στηθεί ο χώρος όμως στην πορεία εξέφρασε δυσκολία στην ανέβρεση δημοτικού κτιρίου για να γίνει η μεταφορά του πολυχώρου σε περισσότερα τετραγωνικά.

Αξίζει να σημειωθεί  πως στα μείον του τέταρτου μεγαλύτερου δήμου της χώρας, ενός δήμου με 420.000 κατοίκους, ο κύριος Γουράνιος αναφέρει την έλλειψη αντίστοιχων δομών (υποστηριζόμενων απο τον Δήμο, την Περιφέρεια ή το κράτος κατ΄ επέκταση) που να μπορούν στην ουσία να κάνουν επιμελώς αυτό που κάνει η ιδιωτική πρωτοβουλία μέσω των 25 εθελοντών της «Γέφυρας Ζωής» που καλύπτουν διάφορες ειδικότητες.

«Θέλουμε να λεγόμαστε Ευρωπαίοι αλλά έχουμε μεγάλο taboo με την αναπηρία στην χώρα μας», αναφέρει στα λεγόμενά του συνεχίζοντας ο κος Γουράνιος, υπενθυμίζοντας σε όσους ήταν στο 5Ο Διεθνές Συνέδριο «Άτομα με Αναπηρία & Μ.Μ.Ε.» τους τρόπους ορθής αντιμετώπισης τω ν ατόμων αυτών από τους εκπροσώπους φορέων άλλων Ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γαλλία η οποία έχει πολλούς συνταγματικούς κανονισμούς, πολλές κανονιστικές λειτουργίας δομών για τα ΑμεΑ και αυστηρή νομοθεσία ως προς την μη σωστή αντιμετώπιση ανθρώπου από άνθρωπο.

Δ.Γ. : «….αν εμείς οι ίδιοι δεν ξεπεράσουμε το taboo με την αναπηρία που υπάρχει, αυτά τα άτομα δεν θα καταφέρουν ποτέ να βρούν τον ρυθμό τους. Αυτά τα άτομα και πληρώνουν φόρους και ψηφίζουν και συμμετέχουν στο κοινωνικό σύνολο κανονικά. Πρέπει να τα δεχτούμε ! Είναι ανάγκη να τα δεχτούμε !»

Newsitamea.gr : Πιστεύετε πως το κράτος αντιμετωπίζει τα άτομα αυτά μόνο ως ψηφοδότες και ως ευάλωτα άτομα στα οποία μπορεί να ασκήσει φοροεισπρακτική πολιτική;

Δ.Γ. : « Έχει δημιουργήσει με τα ΚΕΠΑ ένα τελείως λάθος σύστημα με πολύμηνη αναμονή. Ένα αυτοεξαρτώμενο άτομο δεν θα είναι ενήμερο για να περάσει επιτροπή οπότε χάνει τα δικαιώματά του. Πρέπει να έχουν ένα αποκούμπι για το υπόλοιπο της ζωής τους αυτά τα άτομα. Κατά την προσωπική μου άποψη αυτό είναι ένα πολύ ωραίο κρατικό κόλπο για την μείωση των αναπηρικών κονδυλίων.»

…και συνεχίζει: «Αυτά τα παιδιά είναι μια μεγάλη αγκαλιά. Μόνο αγαπάνε ! Προσφέρουν αγάπη απλόχερα και όλοι πρέπει να ανοίξουν τα χέρια τους να τα δεχτούν.» .

«Αδέσποτες ζωές …»

Η συνέντευξή μας δεν τελείωσε ακόμα, αλλά έφτασε σε ένα πολύ κομβικό σημείο καθώς η 4η Απριλίου είναι η «Παγκόσμια Μέρα Αδέσποτων Ζώων» και αυτή τη μέρα διαλέξαμε να κάνουμε εντελώς τυχαία την κουβέντα μας. Που κολλάνε όμως τα αδέσποτα ζώα με τα ανάπηρα παιδιά;

Όταν έχεις να κάνεις με την διαχείρηση ζωών ατόμων άνω των 25 ετών που δεν έχουν κάποιον να τις φροντίζει και η αναπηρία τις αφήνει μόνες τότε το ατυχές λογοπαίγνιο «αδέσποτες ζωές» κολλά στην ουσιώδη ανάγκη δημιουργίας «Στέγης Αυτόνομης -Υποστηριζόμενης Διαβίωσης» όπου κρίνεται απαραίτητο.

Οι «Στέγες Αυτόνομης – Υποστηριζόμενης Διαβίωσης» θα δώσουν δουλειά στον κόσμο και τα παιδιά αυτά αύριο-μεθαύριο στα 40 και στα 50 τους χρόνια … στο μυαλό θα είναι πάντα παδιά και θα θέλουν υποστήριξη και φροντίδα.

Περί παιδείας και προσβασιμότητας …

Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται πως για τα πάντα τίθεται θέμα παιδείας. Μπορεί ο συνομιλητής μας να δέχτηκε πως το κράτος τελικά εκμεταλλεύεται τους πάντες και τα πάντα αλλά τί να το κάνεις κι αυτό … όταν από τη μια η τροχαία π.χ. δεν «κυνηγά» τον ασυνείδητο που κλείνει τις ράμπες πρόσβασης ΑμεΑ στα πεζοδρόμια και από την άλλη προφασίζεται πως σαν υπηρεσία έχει δεμένα τα χέρια γιατί δεν έχει γερανούς να μαζέψει τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Αποτέλεσμα όλου αυτού: Κάτι ωραία αυτοκόλλητα που μια ομάδα ατόμων τόλμησε να κολλά σε αυτά τα αυτοκίνητα και αυτά γράφουν επάνω «Είμαι γάιδαρος – παρκάρω όπου γουστάρω !» , μήπως και έτσι ξυπνήσουν συνειδήσεις !

Άτομα με Αναπηρία και Μ.Μ.Ε.

Στην ωραία ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε με την προσέλευση παιδιών στην αίθουσα του πολυχώρου, συνδέσαμε στη πορεία της κουβέντας μας τα όσα συνέβησαν στο 5Ο Διεθνές Συνέδριο «Ατομα με Αναπηρία και Μ.Μ.Ε.» (για το οποίο είχαμε εκτενή ρεπορτάζ).

Διαπιστώσαμε και ο κος Γουράνιος μας επιβεβαίωσε πως ο εκλεκτός συνάδελφος δημοσιογράφος Σταύρος Μονεμβασιώτης, είναι ένα από τα μέλη του συλλόγου και όντας ευαισθητοποιημένος, έκανε την παρουσίαση στα εγκαίνια του πολυχώρου. Μάλιστα μια φορά τον μήνα συνεισφέρει με τις γνώσεις του για τις κινήσεις επιβίωσης της «Γέφυρας Ζωής».

Η προβολή των θεμάτων ΑμεΑ από τα Μ.Μ.Ε. δεν αφήνει ευχαριστημένο τον κο. Γουράνιο. Αποδίδει τα εύσημα στο newsitamea.gr για την συνολική του προσπάθεια αλλά σίγουρα θα ήθελε περισσότερες ώρες ενημέρωσης των ΑμεΑ από τη Δημόσια Τηλεόραση και τα ιδιωτικά κανάλια.

Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε (και ζητούμε συγνώμη αν σας εξοργίσουμε) την κατάπτιστη συμπεριφορά του Διεύθυνοντα Συμβούλου της ΝΕΡΙΤ, ο οποίος ούτε λίγο-ούτε πολύ ανέφερε πως η εκπομπή του κου. Μπελίρη «6η αίσθηση» κόπηκε λόγω χαμηλής τηλεθέασης τη στιγμή που το 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας είναι ανάπηροι άρα και εν δυνάμει τηλεθεατές που προσφέρουν ποσοστά τηλεθέασης.

Η ιδιωτική τηλεόραση θα έπρεπε να είχε εξειδικευμένες εκπομπές με δημοσιογράφους που θα έπρεπε να βγούν από το φάσμα της ανεργίας και να εξειδικευθούν στο ρεπορτάζ ΑμεΑ, σύμφωνα με τον κο. Γουράνιο. Τα σποτ φορέων όπως η «Γέφυρα Ζωής» θα έπρεπε να παίζουν στο “prime time” και όχι ανάμεσα σε «ροζ μηνύματα» της νύχτας. Δυστυχώς παρόλα αυτά, το θέμα «Αναπηρία» , «δεν πουλάει»-κατά το κοινώς λεγόμενο- και παραμένει taboo !

Ο πολυχώρος ΑμεΑ Δυτικού Τομέα «Γέφυρα Ζωής» μέσω του Δ.Σ. θα ήθελε να ευχαριστήσει ιδιαίτερα τους ανθρώπους που την επανδρώνουν σε κάθε πόστο. Επίσης εκφράζει θερμές ευχαριστίες στους οργανισμούς «Μοιράζομαι» και «Δεσμός» και φυσικά σε όλους του ιδιώτες αρωγούς που συνεισφέρουν με τον δικό τους τρόπο.

Αυτή η δομή ήρθε για να μείνει γιατί αξίζει ! Κλείνοντας, η κα. Θεοδώρα Τζέμη, (μέλος του Δ.Σ.) ανέφερε πως οι γονείς και τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται ευχαρίστηση που έρχονται στη «Γέφυρα» και αυτή είναι η βασική επιδίωξη του συλλόγου.

Ο σύλλογος έχει την ανάγκη εθελοντικής βοήθειας από εξειδικευμένους ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων καθώς επίσης νομικό σύμβουλο και τεχνικό υπολογιστών. Αν διαβάζετε αυτές τις γραμμές και είστε παθολόγος, παιδίατρος, ψυχίατρος, δικηγόρος ή expert στο να κάνετε βίδες ένα computer και μετά να το ξαναφέρνετε στην αρχική του μορφή χωρίς να πάθει τίποτα … σπεύσατε !!!

Φίλοι της «Γέφυρας Ζωής» μπορούν να γίνουν όλοι με την ετήσια καταβολή του ποσού των 25 € ! Οι γονείς των παιδιών του προγράμματος και τα μέλη έχουν μια συμμετοχή 15 για να βγαίνουν τα λειτουργικά έξοδα.

Αν έχετε παιδιά που πιστεύετε πως θα έπρεπε να ζήσουν αυτές τις απογευματινές ωραίες περιπλανήσεις που προσφέρει η «Γέφυρα Ζωής», μπορείτε να κάνετε μια επίσκεψη στην οδό Πελασγίας 133 στο Περιστέρι.

Τα τηλέφωνα του συλλόγου είναι : 211 2143437 & 6973502088 . Διαβάστε περισσότεραγια τη «Γέφυρα Ζωής» στο http://gefyrazois.blogspot.gr ή επικοινωνήστε μέσω e-mail στο : gefyrazois@yahoo.gr

Η συνέντευξη με την «Γέφυρα Ζωής» έγινε στα γραφεία τους στις 4/4/2014 και παραχωρήθηκε στο δημοσιογράφο Γιώργο Τσιματσίδη για λογαριασμό του newsitamea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δραματική αύξηση στις νευρολογικές παθήσεις, που οδηγεί σε αναπηρίες και άλλες ασθένειες!

Βογιατζής Ηλίας

Της ακρωτηρίασαν και τα 2 πόδια: Άσχημα νέα για την 20χρονη φοιτήτρια στην Πάτρα που κατέρρευσε μέσα στη Σχολή της

newsitamea

Μπαμπάς συγκεντρώνει χρήματα για καρκινοπαθή παιδιά στη μνήμη του αδικοχαμένου γιου του – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika