Newsitamea.gr
AMEA news

Ετοιμο για μεταμόσχευση το πρώτο βιονικό χέρι που αισθάνεται

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το πρώτο βιονικό χέρι, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να αισθάνεται αυτό που αγγίζει, θα μεταμοσχευθεί σε ασθενή εντός του 2013, σε μια πρωτοποριακή εγχείρηση που θα ανοίξει τον δρόμο για μια νέα γενιά προσθετικών άκρων με αισθητηριακές ικανότητες.anwnymo-thumb-medium

(Πηγή: Prensilia)Μέχρι σήμερα, τα τεχνητά μέλη μπορούσαν να λαμβάνουν σήματα από τον εγκέφαλο, που προορίζονταν για το ακρωτηριασμένο άκρο, και να τα μεταφράζουν σε κινήσεις, αλλά δεν μπορούσαν να αισθάνονται. Το νέο βιονικό χέρι όμως, θα συνδεθεί απευθείας στο νευρικό σύστημα μέσω ηλεκτροδίων, που θα προσδέσουν στα δύο κεντρικά νεύρα του χεριού (το μέσο και το ωλένιο), και έτσι θα έχει αισθητηριακές ικανότητες.

Όπως αναφέρει η βρετανική Independent, τα ηλεκτρόδια θα δίνουν τη δυνατότητα στο δέκτη να ελέγχει το χέρι του με τη σκέψη, και, αντίστροφα, ο εγκέφαλός του θα λαμβάνει μηνύματα από την αίσθηση της αφής του τεχνητού χεριού, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια διπλής κατεύθυνσης ροή σημάτων – πληροφοριών προς και από το βιονικό χέρι.

 

 

Μελέτες έχουν δείξει στο παρελθόν πως περισσότεροι από τους μισούς που έχουν ακρωτηριασμένο χέρι, δεν χρησιμοποιούν το τεχνητό τους μέλος γιατί νιώθουν άβολα με την εμφάνισή του και τον τρόπο λειτουργίας του.

Ο ασθενής που θα λάβει το μόσχευμα είναι ένας ανώνυμος άνδρας στην τρίτη δεκαετία της ζωής του, ο οποίος ζει στη Ρώμη και έχασε το χέρι του σε ατύχημα, όπως δήλωσε ο Σιλβέστρο Μικέρα της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λοζάνης στην Ελβετία, που βοήθησε στη δημιουργία του βιονικού αυτού χεριού.

«Πρόκειται για μία πραγματική ελπίδα για τους ακρωτηριασμένους. Θα είναι το πρώτο προσθετικό χέρι, το οποίο θα παρέχει αισθητηριακή ανάδραση κατά τη λαβή του χεριού», δήλωσε ο Μικέρα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης στη Βοστώνη.

Το 2009, ένα λιγότερο εξελιγμένο μοντέλο είχε προσαρτηθεί προσωρινά στο νευρικό σύστημα ενός ασθενή μέσω ηλεκτροδίων. Ο ασθενής μπορούσε να μετακινεί τα δάχτυλα, να τα σφίγγει σε γροθιά και να πιάνει αντικείμενα, ενώ ένιωθε και τις βελόνες που τρυπούσαν την τεχνητή παλάμη του.

Το νέο και πιο εξελιγμένο μοντέλο θα μπορεί να στέλνει αισθητηριακά σήματα προς και από όλα τα δάχτυλα, την παλάμη και τον καρπό, δίνοντας μια σχεδόν πλήρη δυνατότητα αφής, όπως ένα κανονικό χέρι.

Σύμφωνα με το σχέδιο των επιστημόνων, ο ανώνυμος ασθενής θα «φορέσει» το νέο βιονικό χέρι για ένα μήνα, ώστε να προσαρμοστεί σε αυτό. Αν πάνε όλα καλά, τότε μέσα στην επόμενη διετία θα μεταμοσχευθεί σε αυτόν ένα πλήρως λειτουργικό χέρι.

Ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί, είναι αν ο ασθενής θα αντέχει να έχει πάνω του συνεχώς ένα τεχνητό χέρι ή κατά καιρούς θα πρέπει να το βγάζει για να ξεκουράζεται. Ένα άλλο πρόβλημα είναι με ποιον τρόπο θα καλυφθεί τελείως κάτω από το δέρμα όλη η ηλεκτρονική καλωδίωση του τεχνητού μέλους. Προς το παρόν, τα ηλεκτρόδια θα εισαχθούν στο δέρμα αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν πως στο μέλλον θα μπορούν να τα τοποθετήσουν υποδόρια.

Πηγές: ΑΠΕ, IndependentDaily Mail  .http://www.enet.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou