Newsitamea.gr
AMEA news ΠΑΡΟΧΕΣ- ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΜΕΑ

Εσείς ρωτήσατε, εμείς απαντάμε. «Επίδομα αναπηρίας από Πρόνοια»

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

anapiros-pronoia

Εσείς ρωτήσατε, εμείς απαντάμε. «Επίδομα αναπηρίας από Πρόνοια»

Σήμερα θα απαντήσουμε σε ερωτήσεις που μας έχουν γίνει, σχετικές πάντα με προνοιακά επιδόματα για ΑμεΑ.

Ερώτηση: Ανάπηρος με ποσοστό 67% (επιληψία 52,5% ως κύρια πάθηση και κατάθλιψη 15%) ο οποίος λαμβάνει πλήρη σύνταξη αναπηρίας από το Ι.Κ.Α (6.000 + ένσημα) δικαιούται ΚΑΙ επίδομα από την πρόνοια; (Η επιληψία συγκαταλέγεται στις βαριές αναπηρίες αν δεν κάνω λάθος), ή δεν δικαιούνται προνοιακά επιδόματα όσοι λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας;


Απάντηση:
Δικαιούχοι της Οικονομικής ενίσχυσης Α.μεΑ. βαριάς αναπηρίας με ποσοστό 67% και άνω, είναι οι:
α) Ανασφάλιστοι (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από Δ/νση Κοιν. Πρόνοιας ή άλλο ασφαλιστικό φορέα όπως ορίζει η εκάστοτε Νομοθεσία).
β) Έμμεσα ασφαλισμένοι [εξαιρούνται οι έμμεσα που λόγω θανάτου του άμεσα ασφαλισμένου (πατέρα ή συζύγου) εισπράττουν τη σύνταξη, οπότε θεωρούνται άμεσα ασφαλισμένοι].
γ) Ασφαλισμένοι στον Ο.Γ.Α. ως υπερήλικες.
δ) Άμεσα ασφαλισμένοι οι οποίοι δεν καλύπτουν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση από τον ασφαλιστικό φορέα.
Σημείωση: Δεν δικαιούνται το επίδομα: α) Οι συνταξιούχοι του εξωτερικού, β) όσοι περιθάλπονται με δαπάνες του Δημοσίου ως εσωτερικοί ασθενείς ή τρόφιμοι σε δημόσια, νοσηλευτικά ή προνοιακά ιδρύματα αντίστοιχα, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του τριμήνου.

Συνεπώς, εφόσον το άτομο με αναπηρία, για το οποίο με ρωτάτε, λαμβάνει σύνταξη, δηλαδή είναι άμεσα ασφαλισμένος, δεν δικαιούται το εν λόγω προνοιακό επίδομα. Πέραν τούτου, η επιληψία συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν τη συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση, εφόσον δεν περιλαμβάνεται στις παθήσεις για τις οποίες δίνονται άλλα επιδόματα  (π.χ. νεφροπαθείς, κωφοί, τυφλοί κτλ.)                                                                                                                                                                                                                

Ερώτηση: Είμαι 32 ετών και έχω επιληψία εκ γενετοίς. Επίσης, έχω πρόβλημα με την καρδιά μου, καθώς επίσης χρόνια αρθρίτιδα. Θέλω να μάθω αν δικαιούμαι κάποιο επίδομα και πόσο είναι.
Απάντηση: Εφόσον κριθεί από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας ότι έχετε αναπηρία με τουλάχιστον 67% και άνω, δικαιούστε το επίδομα βαριάς αναπηρίας από την Πρόνοια. Το ύψος του, αν δεν κάνω λάθος, είναι στα 313 ευρώ τον μήνα και δίνεται ανά δίμηνο. Την αίτηση μπορείτε να την κάνετε είτε στην υπηρεσία της Πρόνοιας στον Δήμο που ανήκετε, είτε σε οποιοδήποτε ΚΕΠ.                                                                                                                                                                                                                 

Ερώτηση: Επιθυμώ να μάθω για τον σύζυγό μου, ο οποίος είναι ενεργός υπάλληλος του Δημοσίου κι έχει κριθεί από το ΚΕ.Π.Α ότι έχει παραπληγία, αν δικαιούται το εξωιδρυματικό επίδομα κι από ποιον φορέα.
Απάντηση: Βεβαίως, ο σύζυγός σας, ως ενεργός υπάλληλος του Δημοσίου δικαιούται να λάβει το επίδομα παραπληγίας-τετραπληγίας (εξωιδρυματικό) από την Πρόνοια.

Ερώτηση: Έχω αναπηρία και συγχρόνως εργάζομαι. Μπορώ να λάβω κάποιο επίδομα αναπηρίας από την εργασία μου ή από την Πρόνοια;
Απάντηση: Από τη νομοθεσία δεν προβλέπεται το επίδομα αναπηρίας στις αποδοχές των εργαζομένων από τους εργοδότες τους. Επίσης, δεν προβλέπεται προνοιακό επίδομα αναπηρίας στους εργαζόμενους, εκτός από τους τυφλούς.
Ίσως να αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα και το διατροφικό επίδομα των νεφροπαθών, όπως και το επίδομα κωφών (κωφάλαλων), επειδή αυτά είναι πιο ειδικά επιδόματα, για τα οποία μάλλον λαμβάνεται υπόψη η οικονομική αδυναμία, αλλά δεν είμαι σε θέση να το επιβεβαιώσω αυτό τούτη τη στιγμή, διότι οι σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις είναι ιδιαίτερα παλαιές.
Το σίγουρο είναι ότι η οικονομική ενίσχυση βαριάς αναπηρίας με 67% δεν δίνεται σε άμεσα ασφαλισμένους (εργαζόμενοι και συνταξιούχοι).

astegos-anapiros
Ο φίλος σας,
Ανδρέας Μπαρδάκης

Πηγή: http://logistis-amea.blogspot.gr/

Μπορείτε επίσης να με βρείτε στο Facebook

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea