Newsitamea.gr
AMEA news ΠΑΡΟΧΕΣ- ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΜΕΑ

Εσείς ρωτήσατε, εμείς απαντάμε. «ΕΝΦΙΑ»

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

enfia1

Εσείς ρωτήσατε, εμείς απαντάμε. «ΕΝΦΙΑ»

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ

Ερώτηση: Είμαι νεφροπαθής μεταμοσχευμενος με 80% αναπηρία. Ενώ λένε ότι απαλλάσομαι, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. μου ήρθε κανονικά. Εχω δηλώσει ετήσιο εισόδημα 6.500 ευρώ, ενώ είμαι και δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος. Τι μου προτείνετε να κάνω;

Aπάντηση: Είναι δυνατόν να έχουμε έκπτωση, είτε 50%, είτε με 100%, αρκεί να πληρούμε ΣΩΡΕΥΤΙΚΑ τις παρακάτω προϋποθέσεις:

 

Δικαιούστε έκπτωση ή αναστολή πληρωμής του φόρου;

1. Με πράξη της Φορολογικής Διοίκησης χορηγείται έκπτωση πενήντα τοις εκατό (50%) στον φορολογούμενο, τον ή την σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του επί του ΕΝ.Φ.Ι.Α. που βεβαιώθηκε στα παραπάνω πρόσωπα, αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής για το οικείο έτος. Η παραπάνω έκπτωση χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α. κάθε έτους, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: α) το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε., δεν υπερβαίνει τις εννέα χιλιάδες (9.000) ευρώ, προσαυξημένο κατά χίλια (1.000) ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, β) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα της παραγράφου 2 του άρθρου 1, ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας, δεν υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα τετραγωνικά μέτρα (150 μ2) και γ) ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
2. Η έκπτωση της προηγούμενης παραγράφου ανέρχεται σε ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%), εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε. δεν υπερβαίνει τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ, προσαυξημένο κατά χίλια (1.000) ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, β) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα της παραγράφου 2 του άρθρου 1, ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας, δεν υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα τετραγωνικά μέτρα (150 μ2), γ) ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και δ) ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία, ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.


Επειδή όμως εκκρεμεί απόφαση της Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (κα Αικατερίνη Σαββαΐδου), ενώ παράλληλα έχει ανακοινωθεί η παράταση για την πρώτη καταβολή στο τέλος Σεπτεμβρίου, υπάρχει ακόμα ένα περιθώριο ενάμιση μηνός για να περιμένουμε μέχρι να μάθουμε πως θα ενεργήσουμε,
αν και δεν βρίσκω κανένα λόγο να χρειαστεί τα ΑμεΑ να τρέχουν στην εφορία, εφόσον όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για τις προϋποθέσεις μπορούν να αντληθούν αυτεπάγγελτα μέσα από τα δεδομένα που υπάρχουν στο taxisnet.

 Εντωμεταξύ, θα προκύψει επανεκκαθάριση σε όσους έχουν γίνει λάθη στον τρόπο υπολογισμού του φόρου επί των οικοπέδων στις περιοχές εκτός Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων (ΑΠΑΑ).

 

Ο φίλος σας,
Ανδρέας Μπαρδάκης

Πηγή: http://logistis-amea.blogspot.gr/

Απαντώ σε ερωτήσεις στο email: andreas_bardakis@otenet.gr
Μπορείτε επίσης να μας γράψετε στο Facebook

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea