Newsitamea.gr
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Εργασία χωρίς διακρίσεις για 100 άτομα με χρόνια νοσήματα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

b04

Εργασία χωρίς διακρίσεις για 100 άτομα με χρόνια νοσήματα

Εργασία χωρίς διακρίσεις για 100 άτομα με χρόνια νοσήματα Κάποιοι από αυτούς εργάζονταν κανονικά μέχρι πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, αλλά πλέον είναι αναγκασμένοι να τα βγάζουν πέρα χωρίς δουλειά και ασφάλιση, παρότι η κατάσταση της υγείας τους συνεπάγεται ενίοτε υψηλά έξοδα για περίθαλψη και φαρμακευτική αγωγή. Άλλοι -νέοι ηλικίας 20 ή 25 ετών- διεκδικούν τώρα για πρώτη φορά μια θέση εργασίας, σε μια αγορά με υψηλή ανεργία.

Ο λόγος για ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις, όπως νεφροπάθειες, μεσογειακή αναιμία, αυτοάνοσα νοσήματα ή καρκίνο, οι οποίοι έχουν και τις δεξιότητες και το μεράκι να δουλέψουν, αλλά συχνά δεν τούς προσφέρονται ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην εργασία.

Ευκαιρίες απασχόλησης για 100 άτομα με χρόνια νοσήματα φιλοδοξεί να δημιουργήσει η πράξη «Ίσες ευκαιρίες εργασιακής ένταξης των χρόνια πασχόντων της Θεσσαλονίκης», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013», που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ. Την πράξη υλοποιεί η Αναπτυξιακή Σύμπραξη “Χρόνια Πάσχοντες: εργασία χωρίς διακρίσεις”, με εταίρο τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ). Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα πραγματοποιείται συνάντηση εργασίας με τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης με στόχο την ευαισθητοποίηση της βορειοελλαδικής επιχειρηματικής κοινότητας για την πρόσληψη χρόνια πασχόντων ατόμων.

Οι ωφελούμενοι Ήδη, 100 άτομα στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης -μεταξύ των οποίων νεαροί ηλικίας 20 έως 25 ετών, αλλά και πρώην εργαζόμενοι με επαγγελματική εμπειρία δεκαετιών- έχουν καταρτιστεί στο πλαίσιο του προγράμματος, πάνω σε γνωστικά αντικείμενα όπως η οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων, η ανάπτυξη κοινωνικών επιχειρήσεων, οι βασικές αρχές της μηχανογραφημένης λογιστικής, η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και τα συστήματα ποιότητας.

Πρόκειται για άτομα με νεφροπάθεια, μεσογειακή αναιμία, σκλήρυνση κατά πλάκας, δρεπανοκυτταρική νόσο, πνευμονοπάθεια και καρδιοπάθεια, νόσο του Κρον ή του Πάρκινσον, κυστική ίνωση, ρευματοειδή αρθρίτιδα και εγκεφαλίτιδες, καρκίνο ή αιμορροφιλία. Χρόνια πάσχοντες και από τη γραφειοκρατία

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Εμπορικού Συλλόγου, Χριστίνα Μολφέση, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αναπτυξιακής Σύμπραξης και υπεύθυνη της ομάδας του έργου εκ μέρους του ΕΣΘ, στο πρόσφατο παρελθόν κάποια από τα βιογραφικά των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα εστάλησαν σε επιχειρήσεις και υπήρξε ενδιαφέρον από πλευράς τους να παρέχουν απασχόληση. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, η όλη διαδικασία φαίνεται ότι “κολλάει” στη γραφειοκρατία, σε ό,τι αφορά την επιδότηση των εν λόγω θέσεων εργασίας.

“Αν θέλουμε όλα αυτά τα προγράμματα, όπως τα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση (ΤοπΣΑ) και οι Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες (ΤοπΕΚΟ) να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, πρέπει να υπάρξουν επιτέλους στοχευμένες δράσεις, ώστε τα άτομα αυτά να βρουν δουλειά ή να στηριχθούν ώστε να δημιουργήσουν μια επιχείρηση, κυρίως κοινωνική. Δυστυχώς, δεν γίνεται τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. Τον περασμένο Ιανουάριο είχε δημοσιευτεί σε ΦΕΚ πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας για 10000 ωφελούμενους των ΤοπΣΑ και ΤοπΕΚΟ.

Μέχρι σήμερα, έξι μήνες μετά, ο ΟΑΕΔ δεν έχει καν βγάλει τη σχετική πρόσκληση”, υποστήριξε η κα Μολφέση. Κατά την ίδια, η παραμονή των χρόνια πασχόντων εκτός αγοράς εργασίας δεν στοιχίζει μόνο στους ίδιους, αλλά και στις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν να κερδίσουν πολλά από αυτούς. “Οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, που εξακολουθούν να αποκτούν δεξιότητες, να συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης και να αναζητούν εργασία, είναι άτομα εξαιρετικά δυνατά, που δεν το βάζουν κάτω.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να στηρίξουν τα άτομα αυτά, γιατί έχουν και οι ίδιες να κερδίσουν πολλά. Κι αυτό μπορώ να το επιβεβαιώσω και από προσωπική εμπειρία. Έχω συνεργαστεί με άτομο με χρόνιο πρόβλημα και όταν κάποια στιγμή αντιμετώπισα εγώ κάποιο θέμα και χρειαζόταν να μείνω στο κρεβάτι για έναν μήνα, βλέποντας αυτόν τον άνθρωπο, με την τόση ψυχή και την τόση αισιοδοξία, εμπνεύστηκα τόσο, που γύρισα στη δουλειά μου σε μόλις δύο μέρες”, καταλήγει η κα Μολφέση

 

ΠΗΓΗ:  www.dikaiologitika.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλοι οι νέοι μισθοί και τα επιδόματα – Μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού

newsitamea

Βγάλε δίπλωμα και τρέχα να προλάβεις: Μεγάλη ζήτηση για οδηγούς λεωφορείων στη Γερμανία με πολλά λεφτά και σύμβαση αορίστου

Efi Nika

Όποιος την έκανε πήρε καλύτερο μισθό: Ειδικοί απoκάλυψαν την ερώτηση-κλειδί στον εργοδότη σου για να εξασφαλίσεις την αύξηση

Efi Nika