Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Επτάμισι εκατομμύρια θάνατοι ετησίως λόγω υπέρτασης-ΥΓΕΙΑ

Επτάμισι εκατομμύρια θάνατοι ετησίως λόγω υπέρτασης
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Επτάμισι εκατομμύρια θάνατοι ετησίως λόγω υπέρτασης

Περίπου επτάμισι εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο από την υψηλή αρτηριακή πίεση του αίματος (υπέρταση), η οποία είναι ένας από τους σοβαρότερους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο, αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η υπέρταση αν αφεθεί ανεξέλεγκτη υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών όπως καρδιακή ανεπάρκεια, περιφερική αγγειοπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια, αιμορραγίες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού και απώλεια της όρασης. Ο κίνδυνος ανάπτυξης επιπλοκών είναι μεγαλύτερος αν συνυπάρχουν και άλλοι καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου όπως για παράδειγμα ο διαβήτης.

Στην αρτηριακή πίεση είναι αφιερωμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου). Η υπέρταση, που ευθύνεται για το 12,8% του συνόλου των θανάτων παγκοσμίως, είναι θεραπεύσιμη και μπορεί και να αποτραπεί. Ωστόσο πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, επειδή δεν έχουν συμπτώματα.

Ο κίνδυνος από την υπέρταση μπορεί να μειωθεί με την ισορροπημένη διατροφή, τη μειωμένη πρόσληψη αλατιού, την αποφυγή της χρήσης μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ, την αποφυγή του καπνίσματος, την τακτική σωματική άσκηση και τη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Ο απώτερος στόχος της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας είναι να μειωθούν οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Επιδιώκεται επίσης η ευαισθητοποίηση για τα αίτια και τις συνέπειες της υπέρτασης, η πληροφόρηση του κόσμου σχετικά με την πρόληψη των επιπλοκών που σχετίζονται με την υπέρταση, η ενθάρρυνση των ενηλίκων να παρακολουθούν και να ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί. Όλοι οι ενήλικες πρέπει να γνωρίζουν την αρτηριακή τους πίεση, να συμμορφώνονται στις υποδείξεις και συμβουλές των επαγγελματιών υγείας και να είναι η μέτρηση προσιτή σε όλους.

«Για πολλούς ανθρώπους η αλλαγή στον τρόπο ζωής είναι αρκετή για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Η αλλαγή συμπεριφοράς επιτυγχάνεται με την αγωγή υγείας του πληθυσμού. Σε άλλους ανθρώπους απαιτείται συγχρόνως και φαρμακευτική αγωγή.

Είναι λοιπόν σημαντικό να υπάρχει μία σύζευξη μεταξύ της έγκαιρης ανίχνευσης της υπέρτασης και της ταυτόχρονης μείωσης των παραγόντων κινδύνου για την πρόληψη των σοβαρών παθολογικών καταστάσεων.

Αυτά αποτελούν και τα βασικά στοιχεία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της οποίας η προσπάθεια έχει σαν στόχο την ελάττωση του φορτίου των μην μεταδοτικών ασθενειών σε παγκόσμιο επίπεδο» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

 

 

zougla.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@