Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Εμπνευστείτε από άλλους λαούς για την καταπολέμηση του στρες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

20140626_53ac81c3081b9

Εμπνευστείτε από άλλους λαούς για την καταπολέμηση του στρες

Οι αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητας ενισχύουν αντιδράσεις όπως το στρες. Η αναζήτηση της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης συχνά πέφτει στο κενό, ενώ οι μέθοδοι για να απαλλαγούμε από το υπερβολικό άγχος ποικίλλουν και διαφέρουν από πολιτισμό σε πολιτισμό.

Στην Ελλάδα, το άγχος συνδέεται με την έντονη καθημερινότητα και τις αυξημένες υποχρεώσεις που προκύπτουν μέσα στη μέρα. Είμαστε σχεδόν, εκπαιδευμένοι να ζούμε με στρες αλλά υστερούμε στην έλλειψη μέτρων για την εξάλειψή του. Χωρίς να αποτελεί “προνόμιο” των Ελλήνων, η εμφάνισή του αφορά σίγουρα αρκετούς πολιτισμούς. Πώς αντιμετωπίζεται άραγε, παγκοσμίως η εμφάνισή του;

Στη χώρα μας, αναπτύσσουμε μεθόδους που περισσότερο μας αγχώνουν παρά μας χαλαρώνουν. Σε άλλα σημεία όμως, του πλανήτη, οι μέθοδοι, που υιοθετούνται, είναι ικανές να απομακρύνουν για πάντα τον “αιώνιο αντίπαλο” της ηρεμίας και της χαλάρωσης.

Γαλλία

Σύμφωνα με το βιβλίο, “Cultural differences in stress and its management”, στη Γαλλία, η αποστασιοποίηση του ανθρώπου από το καθημερινό άγχος θυμίζει τελετουργία. Με σκοπό να υποδεχθεί τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας χωρίς ένταση, ένας Γάλλος ξέρει πως πρέπει πρώτα να απολαύσει ένα ποτήρι κρασί με ελιές ή κάσιους, αποδεσμεύοντας το μυαλό του από τις σκέψεις μιας έντονης ημέρας.

Εμπνευστείτε από άλλους λαούς για την καταπολέμηση του στρες

Δανία

Μία ενδιαφέρουσα μέθοδο φαίνεται πως ακολουθούν όσοι μένουν στη Δανία. Μέσα στην εβδομάδα, δηλαδή κατά τις εργάσιμες ημέρες, προσκαλούν σε “δείπνο τελευταίας στιγμής” τους φίλους τους, με σκοπό να περάσουν καλά και να ξεχάσουν την ημέρα που μόλις πέρασε. Τα λεγόμενα Hygee ή Cozy γεύματα βοηθούν στην έκκριση ενός νευροδιαβιβαστή, της οξυτοκίνης που απαλύνει το σύστημα του στρες.

Φινλανδία

Σε χώρες, όπως στη Φινλανδία, η σάουνα θεωρείται “μέσο” καταπολέμησης του επίμονου στρες. Για την ακρίβεια, οι άνθρωποι εκεί, χρησιμοποιούν ειδικά διαμορφωμένα σπιτάκια με ζεστές θερμοκρασίες, ως τεχνική αποσυμφόρησης. Με ζεστές πέτρες να περιχύνονται με νερό, πολλές γυναίκες μαζί ή άντρες κάθονται και χαλαρώνουν σε δωμάτια με θερμοκρασίες 70- 100 βαθμών Κελσίου.

Ιρλανδία

Ένας από τους σημαντικότερους και πιο παραδοσιακούς τρόπους για να ανακουφιστεί κάποιος από το στρες θεωρείται η γυμναστική. Στην Ιρλανδία, τα κρύα απογεύματα, συνηθίζονται περίπατοι με φίλους ή την οικογένεια. Αυτό, όχι μόνο ελαττώνει το άγχος, αλλά με βάση τις επιστημονικές εξηγήσεις, συμβάλλει στην έκκριση ορμονών που βοηθούν με την σειρά τους, στην ευελιξία των γνωστικών λειτουργιών. Με αυτό τον τρόπο, το άτομο αναπτύσσει πιο παραγωγικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης στρεσογόνων καταστάσεων.

Ένα από τα καλύτερα αγχολυτικά κάθε χώρας πέρα από την γνωστή μέθοδο της γυμναστικής, είναι το γέλιο. Μια ευχάριστη ταινία, ένα καλό βιβλίο, ένα ευχάριστο περιοδικό, ένα αγαπημένο μουσικό κομμάτι, δυο σελίδες από κόμικς, όλα αυτά προτείνονται επίσης, από τους ειδικούς, ως ευχάριστα διαλείμματα, που προκαλούν παράλληλα, στιγμές ευφορίας.

Ο συνδυασμός κάποιων μεθόδων από τις παραπάνω προβλέπεται πως θα χρειαστεί άμεσα, εάν φέτος το καλοκαίρι, αντί για χρυσές αμμουδιές και φοίνικες, βλέπουμε κάθε πρωί την πολυκατοικία του γείτονα και το σημειωματάριο με όλες τις επαγγελματικές και λοιπές υποχρεώσεις της ημέρας.

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika

Η ομάδα αίματος σας: μια σημαντική πληροφορία για την υγεία και τη ζωή σας

Γιώργος Newsitamea

Τα «σημάδια» που φανερώνουν την ύπαρξη φραγμένων αρτηριών στο σώμα μας

Γιώργος Newsitamea