Newsitamea.gr
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ

Ελπιδοφόρα νέα για τους ασθενείς με καρκίνο!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

B8DEB601

Ελπιδοφόρα νέα για τους ασθενείς με καρκίνο

Η δράση του pembrolizumab απέδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα για το προχωρημένο μελάνωμα, τον προχωρημένο καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου, καθώς και τον μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

Ελπίδα στους ασθενείς που πάσχουν από τρεις σοβαρούς τύπου καρκίνου φέρνουν τα δεδομένα μελετών για μία νέα θεραπεία με την ονομασία pembrolizumab, τα οποία παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο. Πρόκειται για το υπό έρευνα ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα anti-PD-1, το οποίο προσπαθεί να αποκαταστήσει την φυσική ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού να αναγνωρίζει και να στοχοποιεί τα καρκινικά κύτταρα.

Η δράση του pembrolizumab απέδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα για το προχωρημένο μελάνωμα, τον προχωρημένο καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου, καθώς και τον μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, ενώ μέχρι το τέλος του 2014, θα εξεταστεί σε 17 συνολικά προγραμματισμένες μελέτες, για 30 διαφορετικούς τύπους νεοπλασμάτων, ως μονοθεραπεία ή συνδυαστική θεραπεία, σε ασθενείς προχωρημένου σταδίου.

Σε κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε για το προχωρημένο μελάνωμα σε 411 ασθενείς σε διάφορα στάδια της νόσου, το 72% παρουσίασε συρρίκνωση των όγκων, ενώ το 69% ξεπέρασε τον ένα χρόνο επιβίωσης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Γουόρικ Στιλ, ο οποίος, όπως δήλωσε στο BBC, δεν μπορούσε καν να σταθεί όρθιος, καθώς το μελάνωμα είχε κάνει μετάσταση στους πνεύμονες προκαλώντας του δυσκολία στην αναπνοή. Μετά από μόλις τρεις δόσεις του φαρμάκου, οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι οι όγκοι στον πνεύμονα εξαφανίστηκαν, και σήμερα ο Γουόρικ μπορεί να πάει ακόμη και για ψώνια.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ήταν και τα αποτελέσματα των μελετών για τους ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου αλλά και με προχωρημένο μη-μικροκυταρρικό καρκίνο του πνεύμονα. Στην πρώτη περίπτωση, παρατηρήθηκε συνολικό ποσοστό 20% ανταπόκρισης των ασθενών στη θεραπεία και στη δεύτερη, συρρίκνωση του όγκου σε ποσοστό 80% των ασθενών.

Με βάση τα παραπάνω ευρήματα, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξετάζει κατά προτεραιότητα το ενδεχόμενο να δώσει εσπευσμένη έγκριση για την Άδεια Κυκλοφορίας του pembrolizumab για το προχωρημένο μελάνωμα στην Αμερική. Σχεδιάζεται μάλιστα να κατατεθεί αίτηση για Άδεια Κυκλοφορίας του παράγοντα στην Ευρώπη για το προχωρημένο μελάνωμα μέσα στο 2014.

 

ΠΗΓΗ:www.protothema.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αθώα συνήθεια το βράδυ που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Efi Nika

Πότε ξεκινά η τρίτη ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη για την αντίληψη του κόσμου

Efi Nika

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika