Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Ελπίδα σε ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ελπίδα σε ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα

Ελπίδες για τους ασθενείς που πάσχουν από πολλαπλό μυέλωμα, δίνουν οι νεότερες επιστημονικές μελέτες.

Νέες θεραπείες με καλύτερα αποτελέσματα έχουν βελτιώσει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης και την ποιότητα της ζωής των ασθενών.

Τα νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση της νόσου ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας ,που διεξήχθη στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ.

Το Πολλαπλό Μυέλωμα, είναι ένας αντιμετωπίσιμος αλλά μη-ιάσιμος καρκίνος του αίματος. Ο καρκίνος ξεκινά να αναπτύσσεται στα πλασματοκύτταρα, που παράγονται στο μυελό των οστών.

Στους ασθενείς με μυέλωμα, τα μη-φυσιολογικά πλασματοκύτταρα που ονομάζονται μυελωματικά κύτταρα, αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα και ξεπερνούν σε αριθμό το φυσιολογικό αριθμό των πλασματοκυττάρων. Η κατάσταση αυτή εκδηλώνεται με κόπωση, υποτροπιάζουσες λοιμώξεις και έντονο άλγος ως αποτέλεσμα καταγμάτων των οστών.

Η νόσος επηρεάζει την ισορροπία των ανόργανων στοιχείων του οργανισμού και εμποδίζει τη σωστή λειτουργία των οργάνων (π.χ. νεφρά) και του νευρικού συστήματος.

 Να σημειωθεί, ότι στον Καναδά περίπου 2.300 άτομα διαγιγνώσκονται με πολλαπλό μυέλωμα κάθε χρόνο και 1.350 ετησίως καταλήγουν λόγω της ασθένειας.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ανακοινώθηκαν τα ευρήματα νέας μελέτης, η οποία δείχνει ότι η συνεχιζόμενη από του στόματος θεραπεία με λεναλιδομίδη, σε συνδυασμό με χαμηλή δόση δεξαμεθαζόνη, (Rd) βελτιώνει τα ποσοστά επιβίωσης και άλλους δείκτες αποτελεσματικότητας, σε σύγκριση με τη θεραπεία αναφοράς , σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς ,με πολλαπλό μυέλωμα, οι οποίοι δεν είναι κατάλληλοι για αυτόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.

Πρέπει να επισημανθεί ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με μυέλωμα, καθώς σε αυτήν λαμβάνουν μέρος τέσσερα ερευνητικά κέντρα του Καναδά.

«Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν σαφώς τη συνεχιζόμενη θεραπεία με λεναλιδομίδη, σε συνδυασμό με χαμηλής δόσης δεξαμεθαζόνη ,ως μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με μυέλωμα”, αναφέρει ο Andrew Belch, ιατρός στο Ινστιτούτο Cross Cancer του Edmonton και Πρόεδρος του Myeloma Canada Scientific Advisory Board και προσθέτει:«Επισημαίνουν επίσης την αξία των νέων, καλύτερα ανεκτών φαρμάκων που αναπτύσσονται κατά του μυελώματος».

«Πρόκειται για την πιο πρόσφατη από μια σειρά μελετών που αποδεικνύουν τα οφέλη της συνεχούς χορήγησης ,της εν λόγω θεραπείας, σε ένα ευρύ φάσμα ασθενών, μεταξύ των οποίων ,είναι οι νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς που δεν είναι κατάλληλοι για αυτόλογη μεταμόσχευση καθώς και οι νεαρότεροι ασθενείς που είναι κατάλληλοι για μεταμόσχευση», αναφέρει ο Aldo Del Col, Συν-ιδρυτής και Επικεφαλής Επιστημονικός Σύμβουλος του Myeloma Canada.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea