Newsitamea.gr
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΓΕΙΑ

Εγκεφαλική αιμορραγία από το συνεχές κούνημα του κεφαλιού σε συναυλία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Εγκεφαλική αιμορραγία από το συνεχές κούνημα του κεφαλιού σε συναυλία

Εγκεφαλική αιμορραγία από το συνεχές κούνημα του κεφαλιού σε συναυλία

Τη φήμη των Motorhead ως ενός από τα πιο «hard-rock» συγκροτήματα στη Γη επιβεβαίωσαν γιατροί στη Γερμανία, καθώς χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν την περίπτωση ενός 50χρονου άνδρα, ο οποίος μετά από το συνεχές κούνημα του κεφαλιού του πάνω-κάτω στη διάρκεια μιας συναυλίας του συγκροτήματος, ανέπτυξε ένα χρόνιο αιμάτωμα στον εγκέφαλο.

Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες σχετικές περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί στα διεθνή ιατρικά χρονικά, καθώς τα περιστατικά δεν ξεπερνούν τα τέσσερα συνολικά.

Οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής Μανώλης Πολεμικός, με επικεφαλής τον δρα Αριγιάν Πιράγιες Ισλαμιάν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό «The Lancet», ανέφεραν ότι πέρυσι ένας άνδρας προσήλθε στο νευροχειρουργικό τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αννοβέρου, παραπονούμενος ότι εδώ και δύο εβδομάδες ένιωθε έναν συνεχώς επιδεινούμενο πονοκέφαλο.

Αν και δεν είχε κανένα επιβαρυντικό ιατρικό ιστορικό, ούτε είχε τραυματιστεί στο κεφάλι, ένα μήνα πριν είχε παρευρεθεί σε μια συναυλία των Motorhead, όπου κουνούσε ρυθμικά και βίαια το κεφάλι του στο ρυθμό της μουσικής.

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι ο 50χρονος έπασχε από υποσκληρίδιο αιμάτωμα στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου του, το οποίο αφαιρέθηκε από χειρουργούς, με τους πόνους του ασθενούς να εξαφανίζονται.

Το υποσκληρίδιο αιμάτωμα είναι μια μορφή εσωτερικού τραύματος, κατά το οποίο το αίμα συσσωρεύεται κάτω από την εξωτερική προστατευτική μεμβράνη του εγκεφάλου.

Η δημιουργία του, όταν είναι χρόνιο, μπορεί να γίνει σταδιακά στη διάρκεια μερικών ημερών ή και εβδομάδων.

Το ασταμάτητο ανεβοκατέβασμα του κεφαλιού πιστεύεται ότι προκαλεί απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις στον εγκεφαλικό ιστό, με συνέπεια τη διάρρηξη των αιμοφόρων αγγείων.

Οι γιατροί δήλωσαν ότι τέτοιες περιπτώσεις αιματώματος μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο συχνές, καθώς δεν αποκλείεται να είναι χωρίς συμπτώματα ή να προκαλούν μόνο ήπιους πονοκεφάλους, ώσπου τελικά το πρόβλημα να υποχωρήσει μόνο του.

 

Πηγή: www.naftemporiki.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

8 τρόποι που καταστρέφετε σοβαρά τα νεφρά σας

Γιώργος Newsitamea

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea