Newsitamea.gr
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Σ.Κ.Π.

Δικαίωμα στην μητρότητα και για τις πάσχουσες από σκλήρυνση κατά πλάκας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
A0C38B1B
Δικαίωμα στην μητρότητα και για τις πάσχουσες από σκλήρυνση κατά πλάκας
Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα μητρότητα και Σκλήρυνση Κατά Πλάκας» και ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης διοργανώθηκε την Τρίτη, 8 Απριλίου, από τον Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ).O Σύλλογος Ατόμων με ΣΚΠ υποστηρίζει εδώ και χρόνια τη συμμετοχή των μελών του στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και η επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης δεν αποτέλεσε εξαίρεση, μιας και η ξενάγηση συγκίνησε όλους τους συμμετέχοντες.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν περισσότερα από 100 μέλη του Συλλόγου, με ένα κοινό χαρακτηριστικό: τη δύναμη να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην καλύτερη και συνεχή ενημέρωση για την ασθένεια καθώς και στην πρόσβαση των ασθενών με ΣκΠ σε σημαντικούς ιστορικούς χώρους του τόπου.

Την ενημερωτική ομιλία προλόγισε η πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με ΣΚΠ, Βάσω Μαράκα. Εν συνεχεία o Τριαντάφυλλος Ντόσκας, αναπληρωτής διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, πραγματοποίησε παρουσίαση με θέμα «Πολλαπλή Σκλήρυνση και Οικογενειακός Προγραμματισμός».

Σύμφωνα με τον κ. Ντόσκα «κάθε ασθενής με ΣΚΠ έχει δικαίωμα στη μητρότητα. Σε συνεργασία με το θεράποντα νευρολόγο αλλά και το γυναικόλογο της, κάθε γυναίκα με ΣΚΠ που επιθυμεί να τεκνοποιήσει θα πρέπει να επιλέγει τη σωστή χρονική στιγμή. Όσον αφορά στις θεραπείες της ΣΚΠ, οι παλαιές αγωγές (υποδόριες, ενδομυϊκές ενέσεις) είναι σχετικά ασφαλείς και δεν απαιτείται διακοπή της αγωγής πριν την έναρξη της διαδικασίας τεκνοποίησης. Τα δεδομένα για τις νεώτερες θεραπείες (από του στόματος) είναι ελλιπή και η φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να διακόπτεται τουλάχιστον 2 μήνες πριν την έναρξη της διαδικασίας τεκνοποίησης».

Η ενημερωτική ημερίδα συνεχίστηκε με την ομιλία του Κωνσταντίνου Σφακιανούδη, μαιευτήρα-γυναικολόγου, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις αιτίες που κατά τη διάρκεια της λοχείας αυξάνεται η πιθανότητα υποτροπής, καταλήγοντας ότι «η σύγχρονη ασθενής με ΣΚΠ και οι θεράποντες ιατροί πρέπει να ξεπεράσουν στερεότυπα του παρελθόντος που απέκλειαν τέτοιες ασθενείς από το όνειρο της μητρότητας. Τα σύγχρονα δεδομένα σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον στην Ελλάδα, περιορίζουν σημαντικά τα ποσοστά υποτροπών κατά τη διάρκεια της λοχείας. Από το 2005, έχουμε συναντήσει περισσότερα από 25 περιστατικά, τα οποία έχουν αντιμετωπιστεί με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας, και μόνο 2 από αυτά παρουσίασαν αυξημένη ενεργότητα της νόσου μετά».

Η Βάσω Μαράκα, πρόεδρος του Συλλόγου, εξέφρασε την επιθυμία «των μελών μας να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις γύρω από τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας και αυτό αποτελεί και προσωπικό μου στόχο. Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί φωτεινό πράδειγμα του πόσο ανάγκη έχουν τα μέλη μας από συνεχή ενημέρωση αλλά και ψυχαγωγία».

Ο Σύλλογος ατόμων με Σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και έχει ιδρυθεί αποκλειστικά από ασθενείς με σκοπό την εξυπηρέτηση, ενημέρωση και υποστήριξη των ασθενών σε όλο το φάσμα των αναγκών τους καθώς και την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για την ασθένεια.

health.in.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσοχή στα «απλά» πρώιμα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Γιώργος Newsitamea

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Προκαλεί συμπτώματα 5 χρόνια πριν τη διάγνωση – Ποια είναι

Γιώργος Newsitamea

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Καινοτόμος θεραπεία προστατεύει τον εγκέφαλο και βάζει φρένο στη νόσο – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika