Newsitamea.gr
AMEA news ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Διευκρινιστική εγκύκλιος για την παράταση συντάξεων αναπηρίας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

amea-syntaxi

Διευκρινιστική εγκύκλιος για την παράταση συντάξεων αναπηρίας

Διευκρινιστική εγκύκλιο εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σχετικά με την παράταση του δικαιώματος συνταξιοδότησης στα άτομα με αναπηρία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2014, όπως ψηφίστηκε στο νόμο 4224/2013, για όσους έχουν εγκλωβιστεί στις λίστες «ντροπής» των ΚΕΠΑ.
α) το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους λόγω αναπηρίας έχει λήξει ή λήγει κατά το χρονικό διάστημα από 1.11.2013 μέχρι και 28.2.2014 και εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ ιατρική κρίση χωρίς υπαιτιότητά τους,

β) είχαν δικαιωθεί κατά το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα σύνταξη λόγω αναπηρίας, με ποσοστό αναπηρίας 67% τουλάχιστον.

Διευκρινίζεται ότι για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας, των οποίων το συνταξιοδοτικό δικαίωμα έχει λήξει πριν τη δημοσίευση της κοινοποιούμενης διάταξης, η εξάμηνη παράταση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος και, επομένως, τα οικονομικά αποτελέσματα αρχίζουν αναδρομικά από τότε που έχει λήξει.

Επιπλέον, παρατείνεται από της λήξεως και μέχρι 28.2.2014 η καταβολή της σύνταξης, των συνταξιούχων λόγω αναπηρίας, οι οποίοι έχουν ήδη δικαιωθεί την εξάμηνη παράταση της σύνταξης λόγω αναπηρίας (συνταξιούχοι, δηλαδή, των οποίων το συνταξιοδοτικό δικαίωμα έληγε μέχρι 31.10.2013) και η εξάμηνη αυτή παράταση έχει ήδη λήξει ή πρόκειται να λήξει μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία (28.2.2014). Αυτό εφόσον, βέβαια, εξακολουθεί να εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ ιατρική κρίση χωρίς υπαιτιότητά τους.

Για τα υπόλοιπα ζητήματα (υπαγόμενα στη διάταξη πρόσωπα, λήξη οικονομικών αποτελεσμάτων, κρατήσεις υπέρ ασθένειας, παροχή ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, αναζήτηση τυχόν αχρεωστήτως καταβληθεισών συνταξιοδοτικών παροχών) σημειώνεται, ισχύουν αναλογικά οι οδηγίες που είχαν δοθεί με το με αριθμ. Φ.80000/οικ. 13423/809/26.4.2013 έγγραφο (ΑΔΑ: ΒΕ54Λ-Ν02).

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) ζητά η παράταση να ισχύσει μέχρι τέλος του 2014, γιατί δεν είναι εφικτό να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα ΚΕΠΑ μέχρι τον Μάρτιο, καθώς και να συνεχίσουν να δίνονται και τα επιδόματα και οι δικαιούχοι να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

 

Πότε θα δοθούν οι αναπηρικές συντάξεις μετά την παράταση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Συντάξεις Μαΐου 2024: Αντίστροφη μέτρηση για Δημόσιο, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ – Όλες οι ημερομηνίες

newsitamea

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika