Newsitamea.gr
AMEA news ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Διευκρινίσεις για τη διανομή δελτίων-κουπονιών μετακίνησης ΑμεΑ από τα ΚΕΠ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
 
Οι δικαιούχοι του προγράμματος, προκειμένου να παραλάβουν τα δελτία -κουπόνια δωρεάν μετακίνησης, θα προσέρχονται είτε…

στις Περιφερειακές Ενότητες του τόπου μόνιμης διαμονής τους, είτε στα ΚΕΠ που εδρεύουν εντός των ορίων των οικείων Περιφερειακών ενοτήτων.

 
Στις περιπτώσεις απώλειας δελτίων, η οποία προκύπτει με βεβαίωση από αστυνομική αρχή, χορηγείται εκ νέου δελτίο μετακίνησης, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών,με βάση την αναγραφή στο βιβλιάριο υγείας, όπου σημειώνεται η επαναχορήγηση. (Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας)
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
1. Δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες (Δεν χρειάζονται αν πρόκειται για ανανέωση δελτίου). 
2. Φωτοαντίγραφο τελευταίου απόκομματος πληρωμής δίμηνου επιδόματος AIDS. 
3. Επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας. 
4. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86. Το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης, η οποία θα κατατίθεται στην αρμόδια υπηρεσία των Διευθύνσεων Κοινωνικής Πρόνοιας των οικείων Ν. Α. ή στα ΚΕΠ έχει ως εξής: «δηλώνω ότι διαμένω μόνιμα στην οδό…αρ..στο Δήμο…του Νομού…». H υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 αντικαθιστά την υποχρέωση υποβολής του συμφωνητικού μίσθωσης κατοικίας ή ενός εκ των λογαριασμών ΔΕΗ, ΟΤΕ Ύδρευσης, Κινητής Τηλεφωνίας που εκδίδεται στο όνομα του δικαιούχου (σύμφωνα με νεώτερη κοινή υπουργική απόφαση). 
5. Οι δικαιούχοι των δελτίων δωρεάν μετακίνησης, συνυποβάλλουν φωτοαντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της οικείας Οικονομικής Εφορίας για το προηγούμενο οικονομικό έτος (το ατομικό τους εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 23.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό τα 29.000 ευρώ), ενώ στην περίπτωση που ο δικαιούχος δεν υποχρεούται να υποβάλλει φορολογική δήλωση, το δηλώνει με υπεύθυνη δήλωση του Ν1599/86 θεωρημένη από τη Δ.Ο.Υ για την παραλαβή όμοιου αντιτύπου για το σχετικό έλεγχο**. 
6. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν στην Υπηρεσία γνωμάτευση των Υγειονομικών Επιτροπών (Π.Δ/τος 611/1977, του Ν. 2683/1999 (ΦΕΚ 19/τ. Α΄) άρθρου 166, Ν. 3528/2007 (ΦΕΚ 26/τ. Α΄) άρθρων 165 και 167 «Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.» ΙΚΑ, Ενόπλων Δυνάμεων κ.λπ.) καθώς και των Υγειονομικών Επιτροπών του άρθρου 6 του Ν. 3863/2010 (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) στην οποία θα αναγράφεται απαραίτητα το παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας, το οποίο πρέπει να είναι τουλάχιστον 67%. Στη Ν.Α. Λαρίσης πέραν των ανωτέρω γνωματεύσεων γίνονται δεκτά και τα έντυπα κάρτας αναπηρίας (προσωρινής ή ισόβιας) από τις Α΄/θμιες και Β΄/θμιες Επιτροπές Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΠΕΠΑ?ΔΕΠΑ) του Π.Δ/τος 210/1998 (Α΄ 169). 
7. Όσοι προσέρχονται στις Δ/νσεις – Τμήματα Κοινωνικής Πρόνοιας Αθηνών – Πειραιώς (πλην Νήσων), Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής και Θεσσαλονίκης, ή στα Κ.Ε.Π., είναι απαραίτητο να προσκομίζουν το ασφαλιστικό Βιβλιάριο Υγείας, στο πίσω εξώφυλλο του οποίου, ο αρμόδιος υπάλληλος που χορηγεί το Δελτίο, μονογράφει, σημειώνοντας και την ημερομηνία παράδοσης αυτού και το σφραγίζει. 
8. Όσοι λαμβάνουν σύνταξη επ’ αόριστον με απόφαση Διοικητικού Διευθυντή Ασφαλιστικού φορέα (απόφαση η οποία έχει εκδοθεί βάσει γνωματεύσεως Υγειονομικής Επιτροπής και στην οποία αναγράφεται το παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω) δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης χωρίς να απαιτείται η έκδοση πρόσθετης γνωμάτευσης Υγειονομικής Επιτροπής. 
9. Όσοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση (επίδομα) από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων ή των Περιφερειών με βάση γνωματεύσεις Υγειονομικών Επιτροπών ή Υγειονομικών Οργάνων ή βεβαιώσεις αρμοδίων φορέων (π.χ. μονάδων τεχνητού νεφρού, Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας κ.λπ.) χωρίς να αναφέρεται το ποσοστό αναπηρίας, δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης χωρίς γνωμάτευση Υγειονομικών Επιτροπών.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ: 
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 

Χορηγείται Δελτίο Μετακίνησης στα Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ) που έχουν παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% και στους συνοδούς των ολικά τυφλών και των ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση με δείκτη νοημοσύνης 30 και κάτω, που το ετήσιο συνολικό δηλωθέν εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 23.000 € ατομικό ή 29.000 € οικογενειακό, το οποίο προσαυξάνεται με 5.600 € για κάθε επιπλέον άτομο πέραν του ενός, που συνοικεί και βαρύνει το φορολογούμενο καθώς και για τον/την σύζυγο, εφόσον παρουσιάζει αναπηρία 67% και άνω. 
Ως εισόδημα εννοείται το φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο.
Ειδικότερα
– Στα άτομα με αναπηρίες ελληνικής υπηκοότητας, Κυπρίους, υπηκόους ελληνικής καταγωγής, υπηκόους Κρατών – Μελών της Ε.Ε., υπηκόους Κρατών που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Συμβαση που κυρώθηκε με το Ν.Δ. 4017/59 (ΦΕΚ 246/Α/59) που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, 
παρέχεται το δικαίωμα της μετακίνησης με μειωμένο εισιτήριο κατά 50%: Σε όλες τις διαδρομές εσωτερικού των υπεραστικών λεωφορείων των ΚΤΕΛ, 
Σε όλες τις διαδρομές του εσωτερικού δικτύου του ΟΣΕ.
– Στα άτομα με αναπηρίες ελληνικής υπηκοότητας, Κυπρίους, υπηκόους ελληνικής καταγωγής, υπηκόους Κρατών – Μελών της Ε.Ε., υπηκόους Κρατών που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Συμβαση που κυρώθηκε με το Ν.Δ. 4017/59 (ΦΕΚ 246/Α/59) 
που διαμένουν μόνιμα: Στην Περιφέρεια Αττικής (Ν.Α Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικής Αττικής, Ανατολικής Αττικής), με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του Ο.Α.Σ.Α. [Ε.Θ.Ε.Λ., Η.Λ.Π.Α.Π., Η.Σ.Α.Π., Α.Μ.Ε.Λ. (ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ), ΤΡΑΜ και στον ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ για το τμήμα της γραμμής του από το σταθμό Μαγούλα έως το σταθμό Αεροδρομίου.
Στη Ν.Α. Θεσσαλονίκης με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του Ο.Α.Σ.Θ.
Στις λοιπές Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας, με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του Νομού τους.

 


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
* Το Δελτίο Μετακίνησης ισχύει για το χρονικό διάστημα που αναγράφεται κατά την έκδοσή του και για όσο διάστημα από το επόμενο έτος απαιτείται για να εκδοθεί ή νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγησή του.
** Οι δικαιούχοι που υπερβαίνουν το όριο εισοδήματος των 23.000 € ατομικό ή 29.000 € οικογενειακό, δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης με έκπτωση 50% στις διαδρομές των υπεραστικών ΚΤΕΛ και του ΟΣΕ μόνο.

 


ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπράβο κοριτσάρα: Η 18χρονη Μαρία από τη Θεσσαλονίκη διηγήθηκε την ιστορία της & πήρε υποτροφία για τις ΗΠΑ

Efi Nika

Κλείνουν οι Τράπεζες για 4 ημέρες: Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις – ΒΙΝΤΕΟ

newsitamea

Προσοχή: Κακά μαντάτα για όσους έχουν αυτοκίνητο 10ετίας, φέτος δεν γλυτώνουν το πρόστιμο – ΒΙΝΤΕΟ

Penni Syggrou