Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Δημιούργησαν κράνος που θεραπεύει την ανθεκτική κατάθλιψη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

hacking-psicologico

 

Δημιούργησαν κράνος που θεραπεύει την ανθεκτική κατάθλιψη

Ένα κράνος που εκπέμπει αδιόρατους ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς στον εγκέφαλο μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από ανθεκτική κατάθλιψη, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Η συσκευή διεγείρει την δημιουργία νέων μικροσκοπικών (τριχοειδών) αγγείων στον εγκέφαλο, ενεργοποιώντας τους φυσικούς μηχανισμούς επιδιόρθωσής του και εξισορροπώντας έτσι την ψυχική διάθεση.

Μελέτη που διεξήχθη στο Τμήμα Κυτταρικής & Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και την Ερευνητική Μονάδα του Ψυχιατρικού Κέντρου του Hillerød στη Βόρειο Ζηλανδία, έδειξε πως οι ασθενείς παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση με τη χρήση της συσκευής.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Acta Neuropsychiatrica», στη μελέτη συμμετείχαν 65 πάσχοντες από ανθεκτική κατάθλιψη, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το κράνος επί 8 εβδομάδες, δίχως να διακόψουν την συνήθη αγωγή τους.

Οι 34 από αυτούς φορούσαν το κράνος μία φορά την ημέρα επί μισή ώρα και οι υπόλοιποι 31 δύο φορές την ημέρα επί μισή ώρα. Όλοι οι εθελοντές χρησιμοποιούσαν το κράνος στο σπίτι τους.

Στο τέλος της μελέτης, όσοι το χρησιμοποιούσαν μία φορά την ημέρα είχαν βελτίωση των συμπτωμάτων τους κατά 73%, ενώ όσοι το χρησιμοποιούσαν δύο φορές την ημέρα είχαν βελτίωση κατά 67%.

Η διαφορά αυτή εξέπληξε τους ερευνητές, που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ηλεκτρομαγνητική διέγερση του εγκεφάλου πρέπει να έχει όρια.

«Δεν μπορούμε να διεγείρουμε επ’ αόριστον τον εγκέφαλο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Στέεν Ντίσινγκ, καθηγητής στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Και πρόσθεσε: «Η απελευθέρωση των αυξητικών ορμονών και η σύνθεσή τους στα τριχοειδή αγγεία πρέπει να γίνεται με ορισμένο ρυθμό, ο οποίος είναι περιοριστικός για τη θεραπεία».

Η ηλεκτρομαγνητική θεραπεία είναι εντελώς ανώδυνη: οι παλμοί είναι τόσο μικροί ώστε οι ασθενείς δεν την αισθάνονται καθόλου. Επιπλέον, η μοναδική παρενέργεια που έχει έως στιγμής αναφερθεί από κάποιους εθελοντές είναι η ναυτία, η οποία σταματάει αμέσως μόλις τελειώσει η διέγερση του εγκεφάλου.

Η θεραπεία φαίνεται επίσης πως έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι κάνει τον οργανισμό των ασθενών να ανέχεται καλύτερα την φαρμακευτική, αντικαταθλιπτική αγωγή.

Όσον αφορά το πότε αρχίζουν να γίνονται εμφανείς οι επιδράσεις της, αρκετοί ασθενείς ανέφεραν πως ένιωθαν βελτιωμένη την ψυχική διάθεσή τους έπειτα από μόλις μία εβδομάδα καθημερινής χρήσης.

Ο δρ Ντίσινγκ και οι συνεργάτες του έχουν ήδη υποβάλλει αίτημα στις ευρωπαϊκές Αρχές για να εγκριθεί το κράνος και να αρχίσει να διατίθεται ευρέως μέσα στον επόμενο χρόνο.

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 350 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κατάθλιψη, με τον έναν στους τρεις να έχουν ανθεκτική μορφή της νόσου.

 

ygeia.tanea.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika

Η ομάδα αίματος σας: μια σημαντική πληροφορία για την υγεία και τη ζωή σας

Γιώργος Newsitamea

Τα «σημάδια» που φανερώνουν την ύπαρξη φραγμένων αρτηριών στο σώμα μας

Γιώργος Newsitamea