Newsitamea.gr
ΔΙΑΒΗΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Γιατί επιβάλλεται να βάλετε την κινόα στην διατροφή σας!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Γιατί επιβάλλεται να βάλετε την κινόα στην διατροφή σας

 

Γιατί επιβάλλεται να βάλετε την κινόα στην διατροφή σας!

Οι Ίνκας την είχαν ονομάσει “μητέρα όλων των τροφών” και δεν είχαν άδικο. Ο καρπός της κινόα έχει μείνει απαράλλαχτος εδώ και πέντε αιώνες και οι ευεργετικές για την υγεία μας ιδιότητές της την έχουν κάνει πολύ δημοφιλή στα χείλη των διατροφολόγων.

Αν και υπάρχουν εκατοντάδες είδη της κινόα, οι πιο κοινές μορφές που διατίθενται στα καταστήματα είναι η λευκή, η κόκκινη και η μαύρη.

Θρεπτικά συστατικά

Η κινόα θεωρείται δημητριακό ολικής αλέσεως. Αυτά είναι δημητριακά που περιλαμβάνουν ολόκληρο και άθικτο τον σπόρο, χωρίς να αφαιρείται κανένα από τα μέρη του. Αντίθετα, όταν οι σπόροι αλέθονται, όπως στο λευκό ψωμί, το άσπρο ρύζι και τα λευκά ζυμαρικά, τότε αυτό σημαίνει ότι έχουν υποστεί επεξεργασία για να αποκτήσουν μια λεπτότερη, ελαφρύτερη υφή. Δυστυχώς, τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά και οι ίνες αφαιρούνται κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η κινόα, παρέχουν τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση του πεπτικού συστήματος και προσφέρουν αίσθημα πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα. Τα λευκά ζυμαρικά, το λευκό ρύζι και το λευκό ψωμί, μας παρέχουν ουσιαστικά πιο απλούς υδατάνθρακες που όμως αφομοιώνονται γρήγορα και δεν έχουν καμία άλλη θρεπτική αξία.

Η κινόα δεν περιέχει γλουτένη και έχει υψηλές συγκεντρώσεις σε σίδηρο, βιταμίνες Β, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες. Είναι μία από τα λίγες φυτικές τροφές που θεωρείται ότι είναι “πλήρης πρωτεΐνη” και έχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Επίσης, η κινόα έχει υψηλή αναλογία πρωτεΐνης – υδατανθράκων σε σύγκριση με άλλα δημητριακά. Μάλιστα, προτάθηκε από τη NASA ως μια ιδανική τροφή για διαστημικές αποστολές μεγάλης διάρκειας.

Το 1/4 κούπας με κινόα περιέχει:

-160 θερμίδες
-2,5 γραμμάρια λίπους (εκ των οποίων 0 γραμμάρια κορεσμένων και trans-λιπαρών)
-0 γραμμάρια χοληστερόλης και νάτριο
-27 γραμμάρια υδατανθράκων (3 γραμμάρια φυτικών ινών και 0 γραμμάρια ζάχαρης)
6 γραμμάρια πρωτεΐνης

Τα οφέλη της κινόα για την υγεία μας

Η κινόα έχει αποδειχτεί ότι προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από την καρδιαγγειακή νόσο, τον διαβήτη τύπου 2, την υψηλή πίεση στο αίμα, το καρκίνο του ορθού και την παχυσαρκία.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι όσο αυξάνεται η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, τόσο ο κίνδυνος για αυτές τις πέντε σοβαρές ασθένειες μειώνεται.

Συνιστάται να καταναλώνουμε 48 γραμμάρια δημητριακά ολικής αλέσεως την ημέρα (ισοδυναμεί με 3 μερίδες των 16γρ δημητριακά ολικής αλέσεως).

Η κινόα έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών από ό, τι άλλα κοινά δημητριακά που προτείνονται ενίοτε σε διατροφικά προγράμματα χωρίς γλουτένη. Τα περισσότερα προϊόντα χωρίς γλουτένη που αποτελούνται από καλαμπόκι, ρύζι ή άλευρα πατάτας έχουν πολύ λιγότερα θρεπτικά συστατικά από την κινόα.

Ερευνητές στο Κέντρο Κοιλιακής Νόσου του πανεπιστημίου του Κολούμπια διαπίστωσαν ότι το θρεπτικό περιεχόμενο ενός διατροφικού προγράμματος που δεν περιέχει γλουτένη βελτιώθηκε σημαντικά με την προσθήκη βρώμης ή κινόα σε γεύματα και σνακ.

Συγκεκριμένα η προσθήκη κινόα έφερε τα εξής αποτελέσματα σε σύγκριση με ένα αντίστοιχο πρόγραμμα χωρίς κινόα:

-Πρωτεΐνη: αύξηση από 11γρ στα 20,6γρ
-Σίδηρο: αύξηση από 1,4mg στα 18,4mg
-Ασβέστιο: αύξηση από 0mg στα 182mg
-Φυτικές ίνες: αύξηση από 5γρ στα 12,7γρ.

Πηγή: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίγοι το γνωρίζουν: Τέλος οι Γρατζουνιές στα αυτοκίνητα – Άλλαξε ο νόμος, πέφτουν τσουχτερά πρόστιμα

Efi Nika

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Ντροπή: Γνωστός ινφλουένσερ «σφίχτης» κοροϊδεύει παιδί με αναπηρία στο γυμναστήριο, χιλιάδες αντιδράσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika