Newsitamea.gr
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Βελτίωση της πρόσβασης στη θεραπεία ζητούν οι ασθενείς με καρκίνο μαστού

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

EC6C34E5

Βελτίωση της πρόσβασης στη θεραπεία ζητούν οι ασθενείς με καρκίνο μαστού

Την ανάγκη εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη λειτουργία των Μονάδων Μαστού στην Ελλάδα, καθώς και την πλήρη κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία του κόστους διενέργειας της μαστογραφίας επεσήμαναν οι συμμετέχοντες στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», με θέμα «Καρκίνος Μαστού & Οικονομική Κρίση: Αντιμετωπίζοντας τις Συνεχείς Αλλαγές».Ειδικότερα, επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί η ψηφιακή μαστογραφία στο κρατικό τιμολόγιο, ώστε να καλύπτεται από όλους τους ασφαλιστικούς φορείς, με μηδενική συμμετοχή της ασφαλισμένης, όταν υπάρχει ένδειξη από τον θεράποντα ιατρό. Ενώ καίριας σημασίας είναι η εφαρμογη των ευρωπαϊκών κατευθυντήριων οδηγιών για τη σύσταση και λειτουργία των Μονάδων Μαστού σε όλη τη χώρα.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» τόνισε μάλιστα και την ανάγκη διενέργειας τακτικών ελέγχων για την πιστοποίηση της λειτουργίας όλων των διαγνωστικών κέντρων και κλινικών της χώρας, παράλληλα με την πιστή τήρηση από όλες τις μονάδες παροχής υγείας, των κατευθυντήριων οδηγιών σωστής πρακτικής αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού που έχουν πλέον οριστεί και στην Ελλάδα.

Οι ασθενείς ζητούν επίσης να γίνεται πιο σαφής ο ορισμός του καρκινοπαθούς και να βελτιωθεί η οργάνωση όλων των διαδικασιών του συστήματος πιστοποίησης της αναπηρίας, για να ελαχιστοποιηθεί η άσκοπη γραφειοκρατία, οι πολύμηνες καθυστερήσεις και η εξουθένωση των πασχόντων. Παράλληλα με την ιατρική εκτίμηση να υπάρχει ψυχολογική και κοινωνική εκτίμηση της ασθενούς.

Τέλος, οι συμμετέχοντες στην ημερίδα τόνισε ότι οι διεθνείς ιατρικές οδηγίες σχετικά με την πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία, δεν εφαρμόζονται στα δημόσια νοσοκομεία λόγω του συνεχούς μειούμενου προσωπικού, άρα καταστρατηγείται ένα βασικό δικαίωμα των ασθενών και επηρεάζεται άμεσα η θεραπευτική πορεία τους και η εξέλιξη της νόσου.

«Οι αλλαγές που έχουν επέλθει στον τομέα της υγείας και πρόνοιας, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, είναι πρωτόγνωρα οδυνηρές και δυσβάστακτες για μια μεγάλη μερίδα ασθενών. Διαπιστώνεται συνεχής υποχώρηση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας και της πρόνοιας, με αποτέλεσμα μια κοινωνία χωρίς δίκτυ προστασίας που είναι το κράτος πρόνοιας.

«Η ημερίδα πραγματοποιείται 25 χρόνια μετά από την ίδρυση του Συλλόγου και σηματοδοτεί την δρομολόγηση νέων οργανωμένων δράσεων που ο Σύλλογος αναπτύσσει. Μετά την διοργάνωση της ενημερωτικής ημερίδας, ο Σύλλογος προβαίνει σε πρόσληψη δικηγόρου, για την παροχή δωρεάν νομικών συμβουλών, στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού, που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας ή τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Θέλουμε να συμπεριληφθεί η ψηφιακή μαστογραφία στο κρατικό τιμολόγιο με μηδενική συμμετοχή της ασφαλισμένης, όταν υπάρχει ένδειξη από τον θεράποντα γιατρό», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου «Άλμα Ζωής».

health.in.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του παγκρέατος: Όλα τα συμπτώματα και αίτια – Σκοτώνει μέσα σε λίγο καιρό αν δεν εντοπιστεί άμεσα

newsitamea

Κίρρωση του ήπατος: Πότε και γιατί ο ασθενής μπορεί να παραμένει ασυμπτωματικός

Efi Nika

Γι’αυτό το είπε τώρα: Η αλήθεια πίσω από την ανακοίνωση της Κέιτ Μίντλετον για τον καρκίνο και ο σοβαρός λόγος

Efi Nika