Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Αφήστε τον βήχα να κάνει τον «κύκλο» του

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK


Οι περισσότεροι υποτιμάμε τη διάρκεια ενός βήχα με αποτέλεσμα να ζητάμε χωρίς λόγο αντιβίωση από το γιατρό μας για να υποχωρήσει, όταν αυτός…
επιμένει για περισσότερο από μια εβδομάδα.

Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια των ΗΠΑ, οι οποίοι μελετώντας τη σχετική βιβλιογραφία και τα διαθέσιμα στοιχεία διαπίστωσαν ότι η μέση διάρκεια μιας οξείας αναπνευστικής λοίμωξης, που συνήθως είναι ιογενούς αιτιολογίας, είναι 17,8 μέρες, δηλαδή περίπου τρεις εβδομάδες.

Οι ερευνητές ρωτώντας 500 ενήλικες παρατήρησαν ότι όταν ο ασθενής πιστεύει ότι ο βήχας του κανονικά δεν πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από μια εβδομάδα είναι πιο πιθανό να ζητήσει από το γιατρό του αντιβίωση μετά από 5-6 μέρες βήχα.

Στη συνέχεια, όμως, λανθασμένα θεωρεί την βελτίωση που νιώθει μετά από τρεις- τέσσερις μέρες ως αποτέλεσμα της αγωγής, ενώ συνήθως αυτή οφείλεται στο φυσιολογικό «κύκλο» που κάνει ο βήχας, ο οποίος σταδιακά υποχωρεί και φεύγει.

Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών για ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις με βήχα από την άλλη μεριά είναι ένας ακόμη λόγος που προκαλείται αντίσταση σε αυτά, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Annals of Family Medicine».

Πηγή: vita.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε

Efi Nika

Μούδιασμα στα δάχτυλα του χεριού ή του ποδιού: Τα πιθανά αίτια

Γιώργος Newsitamea