Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Αυξημένος κίνδυνος καρδιακού θανάτου με γνωστό αντιβιοτικό!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

303

Αυξημένος κίνδυνος καρδιακού θανάτου με γνωστό αντιβιοτικό!!!

Ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο αντιβιοτικό συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιολογικά αίτια, ιδίως στις γυναίκες, υποστηρίζουν επιστήμονες από την Δανία.

Ωστόσο προσθέτουν πως η αύξηση του κινδύνου είναι μικρή: υπολογίζουν πως ανά 1 εκατομμύριο ανθρώπους που θα πάρουν το αντιβιοτικό, θα σημειωθούν 37 πρόσθετοι θάνατοι από καρδιά στη διάρκεια της θεραπείας και κανένας μετά την ολοκλήρωσή της.

Το αντιβιοτικό είναι η κλαριθρομυκίνη, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση βακτηριακών λοιμώξεων.

Η κλαριθρομυκίνη ανήκει σε μία οικογένεια αντιβιοτικών που λέγονται μακρολίδες και είναι γνωστό ότι σε μερικούς ασθενείς επηρεάζει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς (παρατείνει το επονομαζόμενο διάστημα QT) και μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνα προβλήματα καρδιακού ρυθμού.

Οι ερευνητές θέλησαν να μάθουν πόσο ακριβώς αυξάνεται ο κίνδυνος. Έτσι, ανέλυσαν στοιχεία από εθνικές βάσεις δεδομένων της πατρίδας τους, στις οποίες εντόπισαν 5 εκατομμύρια συνταγές αντιβιοτικών για άτομα ηλικίας 40-74 ετών της περιόδου 1997-2011, οι 160.297 εκ των οποίων αφορούσαν την κλαριθρομυκίνη.

Αφού αφαίρεσαν από την ανάλυσή τους τα άτομα που ήδη έπασχαν από σοβαρά προβλήματα υγείας, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πρόσθετοι καρδιολογικοί θάνατοι παρατηρούνταν στις γυναίκες, στις οποίες υπήρχε αύξηση του κινδύνου κατά 76% σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους που έπαιρναν άλλου είδους αντιβιοτικά.

Στους άντρες-λήπτες αντιβιοτικών, η αντίστοιχη αύξηση του κινδύνου λόγω της κλαριθρομυκίνης ήταν ελάχιστη (9%).

Οι αυξήσεις αυτές σημαίνουν 37 πρόσθετοι θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο λήπτες κλαριθρομυκίνης, γράφουν στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ) οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Χένρικ Σβάνστρομ, από το Ινστιτούτο Statens Serum της Κοπεγχάγης.

Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους ότι ο απόλυτος κίνδυνος καρδιακού θανάτου είναι μικρός και δεν πρέπει να επηρεάσει την συνταγογραφική πρακτική. Επειδή, όμως, δεν είναι αμελητέος, εκτιμούν πως πρέπει να εξεταστεί και σε άλλους πληθυσμούς.

«Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, γι’ αυτό και οι γιατροί πάντοτε συνυπολογίζουν τους δυνητικούς κινδύνους πριν προχωρήσουν στη συνταγογράφηση», σχολίασε ο δρ Μάικ Νάπτον, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς (BHF).

«Οι επαγγελματίες της υγείας γνωρίζουν ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν χορηγούν κλαριθρομυκίνη σε ασθενείς που πάσχουν ή έχουν προδιάθεση να εκδηλώσουν σύνδρομο του μακρού QT – μία διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.

»Η παρούσα μελέτη επιβεβαιώνει πως πρέπει να εξακολουθήσουν να το κάνουν αυτό».

Ο δρ Νάπτον πρόσθεσε πως τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν επίσης πόσο σημαντικό είναι να μην παίρνουμε αντιβιοτικά εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητα και εάν δεν τα έχουν χορηγήσει γιατροί.

Όσον αφορά όσους παίρνουν αυτή την περίοδο κλαριθρομυκίνη, τόνισε πως δεν πρέπει να την διακόψουν δίχως να συμβουλευθούν πρώτα τον γιατρό τους.

Πηγή : Web Only

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika