Newsitamea.gr
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Από κατάθλιψη πάσχουν οι καρκινοπαθείς, αλλά δεν υποβάλλονται σε ψυχοθεραπεία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

264E3A

Από κατάθλιψη πάσχουν οι καρκινοπαθείς, αλλά δεν υποβάλλονται σε ψυχοθεραπεία

Τα τρία τέταρτα των πασχόντων από καρκίνο πάσχουν επίσης από κλινική κατάθλιψη, αλλά δεν υποβάλλονται στην απαραίτητη ψυχοθεραπεία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.Αυτό το παράπλευρο πρόβλημα παραγνωρίζεται διότι όλη η ιατρική προσοχή δίνεται πάντα στα σωματικά συμπτώματα, εξηγούν οι ερευνητές. Επισημαίνουν όμως ότι η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί παράλληλα με τον καρκίνο, χωρίς μάλιστα σημαντική αύξηση του θεραπευτικού κόστους.Οι ειδικοί από τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και της Οξφόρδης ανέλυσαν στοιχεία από μια σειρά ερευνών που αφορούσαν 21.000 πάσχοντες από καρκίνο στην Σκοτία.

Το 6-13% είχε κλινική κατάθλιψη, συγκριτικά με το 2% του γενικού πληθυσμού. Οι πάσχοντες από μείζονα κατάθλιψη έχουν ένα διαρκές αίσθημα κατατονίας, δυσκολεύονται να κοιμηθούν και δεν έχουν όρεξη για φαγητό.

Το 75% των καρκινοπαθών που ανέφερε ότι είχε τα παραπάνωσυμπτώματα δεν υποβαλλόταν σε ψυχοθεραπεία, εν μέρει διότι δεν είχαν σκεφτεί να ζητήσουν ιατρική βοήθεια, ενώ και οι επαγγελματίες υγείας δεν είχαν εντοπίσει την κατάθλιψη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, ακόμα και όταν είχε γίνει διάγνωση της κατάθλιψης και ελάμβαναν την ανάλογη θεραπεία, η πλειοψηφία των ασθενών δεν αισθάνονταν καλύτερα.

«Οι άνθρωποι λανθασμένα νομίζουν ότι η μείζονα κατάθλιψη είναι μια φυσική αντίδραση στον καρκίνο, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για κάτι περισσότερο από μια παροδική θλίψη», εξηγούν οι ερευνητές.

Μια ειδικά σχεδιασμένη προσέγγιση στο πλαίσιο της αντικαρκινικής θεραπείας μπορεί να μειώσει ουσιαστικά το ποσοστό της κατάθλιψης.

Εξάλλου, έρευνα που έγινε σε 500 καρκινοπαθείς έδειξε ότι ηθεραπεία μείωσε κατά 60% το σκορ της κατάθλιψης. Οι ασθενείς ανέφεραν λιγότερο άγχος, κόπωση, ενώ βίωναν και λιγότερο πόνο. Αντιθέτως, μόνο το 17% των καρκινοπαθών που είχαν λάβει την συνήθη προσοχή στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, είχαν παρόμοια αποτελέσματα.

Το ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης στους πάσχοντες από καρκίνο, εκτός από ειδικά εκπαιδευμένο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό περιλάμβανε και αντικαταθλιπτικά φάρμακα, ενθάρρυνση των ασθενών να παραμένουν δραστήριοι και θεραπεία επίλυσης προβλημάτων.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι αν ένα τέτοιο πρόγραμμα εφαρμοζόταν ευρέως θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής χιλιάδων ασθενών.

«Οι ογκολόγοι, όπως εγώ, καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με την επίδραση της κατάθλιψης στην υγεία του καρκινοπαθή. Πρόκειται για μια βασική ανάγκη που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο της καθημερινής ιατρικής αντιμετώπισης του καρκίνου», σχολιάζει ο Δρ Στέφανος Συμεωνίδης από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea

Τι να κάνετε όταν ανακαλύπτετε πως το παιδί σας είναι εκφοβιστής…

Βογιατζής Ηλίας

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika