Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ ΥΓΕΙΑ

Ανθυγιεινή διατροφή:Κίνδυνος πρόωρου τοκετού ΚΑΙ νεογνά με πιθανή αναπηρία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

6dbf0

Ανθυγιεινή διατροφή:Κίνδυνος πρόωρου τοκετού ΚΑΙ νεογνά με πιθανή αναπηρία

Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και γενικά πρόχειρο φαγητό, πριν την εγκυμοσύνη, μπορεί να αυξήσει έως και κατά 50% τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού,ΚΑΙ νεογνά με πιθανή αναπηρία σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Nutrition.

Επιστημονική ομάδα του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ρομπινσον, του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, με επικεφαλής την Δρ Τζέσικα Γκρίεγκερ, μελέτησαν τα διατροφικά προγράμματα 300 γυναικών, για διάστημα 12 μηνών πριν την επίτευξη κύησης.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λιπαρά και πρόχειρα γεύματα αύξανε κατά 50% τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, δηλαδή πριν την 37η εβδομάδα κύησης, συγκριτικά με μια διατροφή πλούσια σε κρέας, ψάρι, φρούτα και λαχανικά.

Η μελέτη επιβεβαιώνει άλλες έρευνες που έχουν αποδείξει ότι μια κακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης, αλλά επιπλέον τεκμηριώνει την συμβολή της διατροφής και στο διάστημα που προηγείται της σύλληψης.

«Οι πρόωρες γεννήσεις είναι κύρια αιτία νεογνικής νοσηρότητας και θανάτου, αφού αφορά περίπου μια στις δέκα κυήσεις, παγκοσμίως. Οποιαδήποτε πληροφορία για την καλύτερη κατανόηση των γεγονότων που συντελούν στον πρόωρο τοκετό, μας είναι χρήσιμη ώστε να βελτιώσουμε την επιβίωση και την μακροπρόθεσμη υγεία των παιδιών αυτών.

Στη μελέτη μας, οι γυναίκες που έτρωγαν τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη, περιλαμβανομένου του άπαχου κρέατος, του ψαριού και των πουλερικών, καθώς και φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης και λαχανικά είχαν ελάχιστο κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Απ’ την άλλη, οι γυναίκες που έτρωγαν διαρκώς κατεργασμένα τρόφιμα, όπως πατατάκια, μπισκότα και άλλα τρόφιμα με κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη είχαν πολλαπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν πρόωρο νεογνό. Άρα, είναι σαφές ότι οι γυναίκες πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να τηρούν ένα υγιεινό διαιτολόγιο, προς όφελος δικό τους και του αναπτυσσόμενου εμβρύου», υπογραμμίζει η Δρ Γκρίεγκερ.

Οι ειδικοί σε θέματα γονιμότητας συμβουλεύουν τις γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν να παίρνουν συμπληρώματα φυλλικού οξέος πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να μειώσουν την πιθανότητα δισχιδούς ράχη και άλλων νευρολογικών ελλειμμάτων, καθώς και να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ.

Τα πρόωρα νεογνά διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικής παράλυσης, αναπνευστικών δυσκολιών, κώφωσης και τυφλότητας, αν και τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα σχετίζονται με την οξεία προωρότητα, δηλαδή τον τοκετό πριν την 30η εβδομάδα κύησης.

Τα νεογνά που γεννιούνται μεταξύ 32ης και 38ης εβδομάδας κύησης, θεωρούνται επίσης πρόωρα και συνήθως έχουν αναπνευστικά προβλήματα, χαμηλά επίπεδα γλυκόζης, ενώ μπορεί να χρειαστούν και νοσηλεία σε μονάδα αυξημένης φροντίδας. Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι κινδυνεύουν να εκδηλώσουν άσθμα μετέπειτα.

 
  ΠΗΓΗ: health.in.gr

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι να κάνετε όταν ανακαλύπτετε πως το παιδί σας είναι εκφοβιστής…

Βογιατζής Ηλίας

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika