Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ/ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ «Εφιάλτης μου ο φόβος των ελλειμμάτων»

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Συνέντευξη στην Ελένη Πετροπούλου
Τα οικονομικά της Υγείας είναι σε πρώτο πλάνο και ψηλά στην ατζέντα της τρόικας που πιέζει για μεγαλύτερες περικοπές. Ποια είναι η «κόκκινη γραμμή» που βάζει το υπουργείο Υγείας;
Η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, η άνετη και άμεση πρόσβαση των συμπολιτών μας
στις μονάδες του ΕΣΥ και η απρόσκοπτη διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς, αποτελούν τις θεμελιώδεις επιλογές μας. Είναι επιλογές αδιαπραγμάτευτες και τις υπερασπιζόμαστε με την καθημερινή μας δουλειά στο υπουργείο.
Παράλληλα, η επιτακτική υποχρέωση της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας, επιβάλλει την περιστολή της σπατάλης του δημόσιου χρήματος και την ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Δεν επιδιώκουμε, όμως, σε καμιά περίπτωση τον ακρωτηριασμό του ΕΣΥ. Επιδιώκουμε να εξοικονομήσουμε πόρους ώστε κάθε ευρώ το οποίο δαπανάται, να ανταποκρίνεται στην κάλυψη πραγματικής ανάγκης και όχι προκλητής ζήτησης.
Ο σεβασμός μας στο δημόσιο χρήμα, στο κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογουμένου, επαρκεί ώστε να ακολουθήσουμε ανάλογη πολιτική ανεξαρτήτως των δανειακών μας υποχρεώσεων. Οπωσδήποτε είναι επώδυνη προσαρμογή αλλά αναγκαία, αν επιθυμούμε την έξοδο της χώρας από τη δίνη της κρίσης.
Σε ποιους τομείς της Υγείας θα πέσει «ψαλίδι» στις δαπάνες;
Οι περικοπές αναφέρονται ως επί το πλείστον στη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών, οι οποίες προέρχονται από την υπερσυνταγογράφηση, την πολυφαρμακία, την επιδίωξη αλόγιστου κέρδους και την καταχρηστική ως προς τις θεραπευτικές ανάγκες ζήτηση φαρμάκων.

Επίσης οι περικοπές αυτές προκύπτουν και από τον περιορισμό της χρηματοβόρας γραφειοκρατικής υπερδιόγκωσης μη απαραίτητων υπηρεσιών και οργανισμών του δυσκίνητου κράτους.
Αυτές οι περικοπές δαπανών δεν αγγίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Και όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο, ισχυρίζονται επί της ουσίας, ότι η πολυφαρμακία, η υπερσυνταγογράφηση, η αλόγιστη κερδοφορία στη διάθεση του φαρμάκου και η γραφειοκρατική υπερδιόγκωση των δημοσίων υπηρεσιών ωφελούν και δεν βλάπτουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Βέβαια είναι γνωστό ανά το Πανελλήνιο, ότι όσοι πλουτίζουν από αυτές τις επιζήμιες πρακτικές συνασπίζονται, παραπλανούν από κοινού την κοινή γνώμη και εμποδίζουν την εκρίζωση αυτών των πρακτικών.
Η δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει εικόνα κατάρρευσης. Ποιο το σχέδιό σας για την «αναζωογόνηση» του συστήματος υγείας;
Θεωρώ ότι η προβαλλόμενη εικόνα της δήθεν κατάρρευσης της δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και αποτελεί άλλο ένα δημαγωγικό πυροτέχνημα.
Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα, προερχόμενα από την τρέχουσα οικονομική κρίση, ως αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης των προηγούμενων δεκαετιών. Παρατηρείται υστέρηση των δημόσιων εσόδων και δεν καλύπτεται το ύψος των δαπανών. Κατά το παρελθόν, αυτή η δυσαρμονία εσόδων – δαπανών αντιμετωπιζόταν πρόσκαιρα με τον δυσβάστακτο εξωτερικό δανεισμό, ο οποίος προκάλεσε και τις σημερινές γνωστές οδυνηρές συνέπειες. Ωστόσο, η δυνατότητα του εξωτερικού δανεισμού έχει πλέον εκλείψει.
Με δεδομένα τα ανωτέρω προβλήματα έχει συνταχθεί χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των οφειλών του ΕΟΠΠΥ έναντι όλων των εταίρων της υγειονομικής κοινότητος. Ωστόσο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων και το σημαντικότερο, για την ουσιαστική αναγέννηση του συστήματος της Υγείας απαιτείται η σύναψη μιας έντιμης, ειλικρινούς και αλληλοδεσμευτικής κοινωνικής συμφωνίας μεταξύ όλων των εταίρων της υγειονομικής κοινότητος: του δημοσίου, των ιατρών, των φαρμακοποιών, των νοσηλευτών, των φαρμακευτικών εταιρειών αλλά και των ίδιων των ασφαλισμένων.
Στο τέλος του έτους υπάρχει εκτίμηση για «μαύρη τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Εάν επαληθευτεί, τι επιπτώσεις θα έχει στον προϋπολογισμό της χώρας και πώς θα καλυφθεί;
Αγωνιζόμαστε να περιορίσουμε το έλλειμμα του ΕΟΠΠΥ. Πρόκειται για μια δυσάρεστη εξέλιξη. Αναγνωρίζουμε τις υποχρεώσεις έναντι των παρόχων Υγείας, αλλά δυστυχώς η μακρά και παρατεταμένη ύφεση αποστερεί πόρους από τις ασφαλιστικές εισφορές προς τα Ταμεία και ως εκ τούτου τα ασφαλιστικά ταμεία αδυνατούν να ανταποκριθούν στις προϋπολογισμένες υποχρεώσεις τους έναντι του ΕΟΠΠΥ.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι η ύφεση και η ανεργία στον τομέα της οικοδομής στον οποίο δραστηριοποιούνται περίπου 130 επαγγέλματα, προκάλεσε κατακόρυφη μείωση των εισφορών προς το ΙΚΑ και κατ’ επέκταση και στον ΕΟΠΠΥ.
Αποδίδονται από το ΙΚΑ προς τον ΕΟΠΠΥ περίπου 80 εκατ. ευρώ μηνιαίως αντί των προϋπολογισθέντων 140 εκατ. ευρώ. Ο φόβος των ελλειμμάτων είναι ο εφιάλτης μου. Δίνουμε μάχη να μην προσλάβουν εκρηκτικές διαστάσεις.
Αρρώστησαν οι μισοί Ελληνες τον Ιούλιο!
Υπάρχει υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη για τους ασφαλισμένους και τι για τους παρόχους υγείας;
Η θετική προσέγγιση του προβλήματος υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης αντιμετωπίζεται με τη διεύρυνση της διάθεσης των γενοσήμων, τα οποία κοστολογούνται στο 40% της τιμής των πρωτοτύπων φαρμάκων. Γίνεται προφανές ότι με την επιλογή γενοσήμων η εξοικονόμηση δημοσίων πόρων είναι τεράστια, ενώ συγχρόνως διασφαλίζεται η ίδια ποιότητα στη φαρμακευτική αγωγή. Επισημαίνω ότι οι περικοπές στην εν γένει ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων είναι ανεπίτρεπτες. Ωστόσο, φαινόμενα παράλογων υπερσυνταγογραφήσεων απάδουν προς την ιατρική δεοντολογία, αποκαλύπτουν κοινωνική ανευθυνότητα, πλήττουν τον αγώνα για τη δημοσιονομική υπέρβαση της κρίσης και είναι κατακριτέες. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μόνο τον Ιούλιο του 2012 ενεγράφησαν 4.717.000 φαρμακευτικές συνταγές. Θεωρώ υπερβολικό τον ισχυρισμό, ότι τον Ιούλιο, περίοδο θέρους και διακοπών, πράγματι ενόσησαν οι μισοί συμπολίτες μας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θλίψη για τον Φίλιππο: Έφυγε από τη ζωή μόλις στα 46 χρόνια του, άφησε πίσω του 2 κοριτσάκια

Efi Nika

Η 12χρονη κόρη μου είναι ανερχόμενη influencer, θα την σταματήσω από το σχολείο για να αφοσιωθεί στο TikTok – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Penni Syggrou

Η χαρά κατέληξε σε εφιάλτη: Πήγε στην Κύπρο να γιορτάσει τα γενέθλιά της και βρέθηκε να χαροπαλεύει στην εντατική

Penni Syggrou