Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Ακρωτηριασμός δαχτύλων!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

1000

Ακρωτηριασμός δαχτύλων!!!

 

Στους ακρωτηριασμούς δαχτύλων υπάρχει μία αρχή που τηρείται από τις ειδικές ομάδες που έχουν αναπτυχθεί στα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας και της επαρχίας. 

Η ομάδα αυτή που ονομάζεται «ομάδα μικροχειρουργικής» έχει προσδιορίσει ποια μέλη γίνεται προσπάθεια να επανασυγκολληθούν και πότε.

Για να επανασυγκολληθεί ένα μέλος-δάχτυλο κατά κανόνα πρέπει να έχει αποκοπεί από όργανο κοφτερό. Μέλη που έχουν υποστεί σύνθλιψη δεν γίνεται προσπάθεια να ανασυγκολληθούν. Για μεμονωμένα δάκτυλα επανασυγκολλούνται κυρίως ο αντίχειρας και 5ος δάκτυλος (μικρός). Τα ενδιάμεσα δάκτυλα συνήθως όχι. 

Ένα χέρι από τον καρπό και κάτω έχει απόλυτη ένδειξη. Ο λόγος είναι ότι η διαδικασία επανασυγκόλλησης είναι όχι μόνο πολύωρη (από 6-24 ώρες) αλλά και το αποτέλεσμά της είναι άδηλο. Γι΄ αυτό στα απλά δάχτυλα δεν ενδείκνυται η επανασυγκόλληση, αλλά η αφαίρεση του αντίστοιχου μετακαρπίου, ώστε να παραμένει ένα χέρι απόλυτα λειτουργικό και που δύσκολα φαίνεται ότι του λείπει ένα μεσαίο δάχτυλο.



Για να μεταφέρουμε ένα ακρωτηριασμένο μέλος, το καθαρίζουμε προσεκτικά (με σαπουνόνερο και αλατόνερο) και το τυλίγουμε σε καθαρό ύφασμα ελαφρά βρεγμένο. Εάν υπάρχει πάγος, τοποθετούμε παγοκύστη ώστε να κρατιέται σε χαμηλές θερμοκρασίες.


Σε περίπτωση ακρωτηριασμού που χρειάζεται επανασυγκόλληση (με τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν) καλούμε το τηλέφωνο 166 ή 112, για να μάθουμε σε ποιο πλησιέστερο νοσοκομείο υπάρχει «ομάδα μικροχειρουργικής».

 

ορθοπεδικός-χειρουργός Ιωάννης Η. Βλάχος

 

newsbeast.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika