Newsitamea.gr
SPORT AMEA

Ένα παιδι θαύμα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

10592290_892492500765785_1154717514_n

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ελλάδας στην κολύμβηση και αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση για τον αθλητισμό των ΑμεΑ. Για τον 16χρονο Δημοσθένη Μιχαλεντζάκη δε χρειάζεται να περάσουν κάποια χρόνια για να μας απασχολήσει στο μέλλον. Με τα επιτεύγματα του και με τις προοπτικές που διαθέτει μας απασχολεί ήδη καθώς πρόκειται για αθλητή που διαπρέπει από πολύ μικρή ηλικία. Ένα παιδί θαύμα του ελληνικού αθλητισμού.
Ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση αθλητή. Αν και πρόκειται για αθλητή με αναπηρία (κατηγορία SM9 και S9, αναπηρία στο άνω άκρο) καταφέρνει και πιάνει όρια συμμετοχής σε πανελλήνια πρωταθλήματα αρτιμελών κολυμβητών.
Πρόσφατα συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την ΕΑΟΜ ΑμεΑ στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας. Αγωνίστηκε στα 200μ. μικτή ατομική και στα 100μ. πεταλούδα, τα βασικά αγωνίσματα του αθλητή πρότυπου για τον Δημοσθένη, Μάικλ Φελπς.
Δημοσθένη συγχαρητήρια. Που σε βρίσκουμε;
Διακοπές(γέλια)… στις Φερές την ιδιαίτερη πατρίδα μου, τριάντα χιλιόμετρα πιο πάνω από την Αλεξανδρούπολη. Πλέον δεν έχω ούτε προπονήσεις αλλά ούτε και σχολείο και μπορώ και… κάθομαι. Ήταν μια γεμάτη χρονιά για μένα καθώς ο πρωταθλητισμός θέλει αρκετές θυσίες. Παράλληλα με το σχολείο, πρέπει να είμαι πολλές ώρες στο κολυμβητήριο και να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό για να καταφέρω να έχω τα αποτελέσματα που θέλω. Είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά αυτό μου αρέσει να κάνω και το απολαμβάνω.
Τί σου έχει μείνει από τη συμμετοχη σου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα;
Ήταν πολύ ξεχωριστή εμπειρία για μένα και θα μου μείνει αξέχαστη. Πρώτη φορά βρέθηκα σε διεθνείς αγώνες τόσο υψηλού επιπέδου και ανταγωνίστηκα αθλητές πολύ πιο έμπειρους από εμένα. Και μόνο η συμμετοχή με βοήθησε πολύ.
Συμμετείχες σε δυο αγωνίσματα, τα 200μ. μικτή ατομική όπου ήσουν 5ος στην Ευρώπη και τα 100μ. πεταλούδα όπου κατετάγεις 6ος κάνοντας και στα δύο αγωνίσματα νέα πανελλήνια ρεκόρ. Περίμενες τέτοια εμφάνιση;
Για να είμαι ειλικρινής δεν το περίμενα. Τις προηγούμενες μέρες ήμουν με δέκατα και αυτό με επηρέασε λίγο. Αγωνίστηκα όμως ακριβώς και τα πήγα καλά γιατί είχαμε προετοιμαστεί σωστά με τους προπονητές μου. Η δουλειά μας έπιασε τόπο και τα αποτελέσματα μας δικαίωσαν. Τώρα συνεχίζουμε έχοντας τον πήχη ψηλότερα.
Γιατί επέλεξες το άθλημα της κολύμβησης;
Λόγω της αναπηρίας που έχω στο δεξί χέρι, το άθλημα της κολύμβησης ήταν το μοναδικό που μπορούσε να με βοηθήσει στην ενδυνάμωση του. Έτσι ξεκίνησα και τελικά… κόλλησα.
Πως καταφέρνεις και συμμετέχεις και σε αγώνες με αρτιμελείς αθλητές;
Σίγουρα είναι πολύ πιο δύσκολο για κάποιον σαν εμένα που έχει αναπηρία να συναγωνιζεται με αρτιμελείς αθλητές. Αυτό όμως δε με ενοχλεί καθόλου και με πεισμώνει για να γίνω ακόμα καλύτερος. Σίγουρα θα συνεχίσω να το κάνω μέχρι όσο μπορέσω. Με ή χωρίς αναπηρία όλοι τον ίδιο σκοπό έχουμε όταν πέφτουμε στην πισίνα.
Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου;
Πρώτος μεγάλος στόχος είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Γλασκόβη. Καλώς εχόντων των πραγμάτων το 2016 θα συμμετάσχω και στους Παραολυμπιακούς του Ρίο. Αυτό όμως για να γίνει χρειάζεται πολύ δουλειά. Δεν είναι καθόλου εύκολο, όμως αποτελεί ένα όνειρο για μένα και θα δουλέψω πολύ σκληρά με τους προπονητές μου για να τα καταφέρω.
Νιώθεις να σε βαραίνουν οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί για εσένα;
Αν ελέγα όχι θα ήταν ψέμματα. Από ότι καταλαβαίνω όμως, έτσι είναι η ζωή των πρωταθλητών. Όλοι περιμένουν τις νίκες και τις επιτυχίες από τους καλούς αθλητές. Με αγχώνει κάπως αυτή η κατάσταση, αλλά ευτυχώς οι προπονητές μου με στηρίζουν σε όλα τα επίπεδα.
Ποιος αθλητής είναι το πρότυπο σου;
Όποιον κολυμβητή και αν ρωτήσεις, νομίζω την ίδια απάντηση θα σου δώσει. Μάικλ Φελπς. Όλοι θέλουμε να πετύχουμε τα επιτεύγματα του, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο, όμως είναι ωραίο να έχεις στόχους και όνειρα.

Who is Who
Ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 19 Οκτωβρίου 1998. Ξεκίνησε κολύμβηση στην ηλικία των τεσσάρων ετών και από το 2007 προπονείται συστηματικά στον ΟΦΘ Αλεξανδρούπολης με προπονητές τους Τάσο Καλλιτσάρη και Γιώργο Τυλιγαδά.
Οι πρώτοι του αγώνες ήταν με το προαγωνιστικό τμήμα του ΟΦΘΑ και για δύο συνεχόμενες χρονιές ανακηρύχθηκε πρωταθλητής κολύμβησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πλέον αγωνίζεται στην κατηγορία παμπαίδων.
Από το 2009 αγωνιζεται και για το σύλλογο Ηρόδικο συμμετέχοντας σε τέσσερα πανελλήνια πρωτάθληματα ΑμεΑ στην κατηγορία των ανδρών. Μέχρι στιγμής έχει κατακτήσει 17 χρυσά και επτά αργυρά μετάλλια και είναι κάτοχος έξι πανελλήνιων ρεκόρ στην κατηγορία των ανδρών, ενώ κατέχει και πολλά ρεκόρ στην κατηγορία των παίδων.
Η πρώτη του παρουσία σε διεθνείς αγώνες, ήταν στις 25 Φεβρουαρίου 2011 όταν αγωνίστηκε στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό μίτινγκ κολύμβησης μικρών ηλικιών που διεξήχθει στο Σέφιλντ της Αγγλίας. Ο απολογισμός του Μιχαλεντζάκη ήταν επτά χρυσά μετάλλια.

sportsfeed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάσχει από Σκλήρυνση κατά πλάκας όμως είναι ο πιο δυνατός άντρας στον κόσμο, για δεύτερη χρονιά!

Βογιατζής Ηλίας

Θα διασχίσει το στενό της Μάγχης κολυμπώντας μόνο με τα χέρια!

Βογιατζής Ηλίας

Μένουμε Σπίτι – Σποτ Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων Α.Ο.Ν.Μ.

newsitamea