Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Χριστόψωμo:Το «ψωμί του Χριστού» το έφτιαχνε την παραμονή των Χριστουγέννων

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

xristopsomo

Χριστόψωμo:Το «ψωμί του Χριστού» το έφτιαχνε, την παραμονή των Χριστουγέννων, η νοικοκυρά με ιδιαίτερη ευλάβεια και με ειδική μαγιά

Το «ψωμί του Χριστού» το έφτιαχνε, την παραμονή των Χριστουγέννων, η νοικοκυρά με ιδιαίτερη ευλάβεια και με ειδική μαγιά (από ξερό βασιλικό κ.λπ.).
Απαραίτητος επάνω, χαραγμένος ο σταυρός. Γύρω – γύρω διάφορα διακοσμητικά σκαλιστά στο ζυμάρι ή πρόσθετα στολίδια. Αυτά τόνιζαν το σκοπό του χριστόψωμου και εξέφραζαν τις διάφορες πεποιθήσεις των πιστών.

Την ημέρα του Χριστού, ο νοικοκύρης έπαιρνε το χριστόψωμο, το σταύρωνε, το έκοβε και το μοίραζε σ’ όλη την οικογένειά του και σε όσους παρευρίσκονταν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. (Μερικοί εδώ βλέπουν ένα συμβολισμό της Θείας κοινωνίας. Όπως ο Χριστός έδωσε τον άρτον της ζωής σε όλη την ανθρώπινη οικογένειά του…).

Γύρω από το χριστόψωμο υπάρχουν και άλλες παραδόσεις. Αναφέρονται στην ενότητα της Εκκλησίας και των λαών, με συμβολικό πρότυπο την ένωση των κόκκων του σίτου σ΄ ένα ψωμί. Οι λαοί κάποτε θα ενωθούν μ’ ένα ποιμένα, το Χριστό.

…ΣΤΗ ΜΑΝΗ

Κάθε οικογένεια στο φούρνο του σπιτιού «ρίχνει» τα χριστόψωμα, για να τα κόψει στο τραπέζι των Χριστουγέννων ο οικοδεσπότης σταυρώνοντάς τα, και ευχόμενος «Χρόνια πολλά και του χρόνου». Τα χριστόψωμα κατασκευάζονται όπως το ψωμί, μόνο που στολίζονται με σταυρούς και ποικίλα στολίδια ανάλογα με την καλαισθησία της νοικοκυράς.

…ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ

Στη Σπάρτη, σε κάθε σπίτι, δυο τρεις μέρες πριν, ζυμώνουν 1 – 15 καρβέλια ψωμί. Το ένα, που το τρώνε ανήμερα των Χριστουγέννων, είναι το ψωμί του Χριστού και το πλάθουν σε σχήμα σταυρού από ζύμη. Τα’ άλλα χριστόψωμα τα κάνουν με μύγδαλα και καρύδια.

…ΣΤΟΥΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΥΣ

Οι Σαρακατσάνοι τσοπάνηδες φτιάχνουν δύο χριστόψωμα. Το πρώτο, το καλύτερο και με τα πιο πολλά κεντίδια, είναι για το Χριστό «για να τους φυλάει και να τους βλογάει». Πάνω του σκαλίζουν ένα μεγάλο σταυρό – φεγγάρι με πέντε λουλούδια.
Το δεύτερο, η τρανή Χριστοκουλούρα ή Ψωμί του Χριστού, είναι για τα πρόβατα. Έτσι τα τιμά ο βοσκός και τα βλογά ο Χριστός. Στη Χριστοκουλούρα παριστάνεται με ζύμη, όλη η ζωή της στάνης, δηλαδή η μάντρα, τα πρόβατα, οι βοσκοί κ.λ.π.

…ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Χαρακτηριστική είναι μια κεφαλλονίτικη συνήθεια. Όλο το σόι συγκεντρώνεται στο σπίτι του πιο ηλικιωμένου. Στο πάτωμα τοποθετούν τρία δαυλιά «χιαστί» και πάνω τους βάνουν την «κουλούρα».
Όλοι κάνουν ένα κλοιό γύρω ακουμπώντας καθένας με το δεξί του χέρι την κουλούρα. Ύστερα ο νοικοκύρης ψάλλει το «Η γέννησή σου Χριστέ ο Θεός…» και ρίχνει λάδι στα δαυλιά, βάζοντάς τα στη φωτιά. Μετά κόβει την κουλούρα, τη μοιράζει και δειπνούν όλοι μαζί.

…ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Το χριστουγεννιάτικο ψωμί το φτιάχνουν οι γυναίκες με ιδιαίτερη φροντίδα και υπομονή. Η ετοιμασία του είναι ολόκληρη ιεροτελεστία: χρησιμοποιούν ακριβά υλικά, ψιλοκοσκινισμένο αλεύρι, ροδόνερο, μέλι, σουσάμι, κανέλα, γαρίφαλα και καθώς ζυμώνουν λένε:  “Ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει.”
Όταν πλάσουν το ζυμάρι, παίρνουν τη μισή ζύμη και φτιάχνουν μια κουλούρα, ενώ με την υπόλοιπη φτιάχνουν ένα σταυρό με λωρίδες και τον τοποθετούν πάνω στο ψωμί. Στο κέντρο βάζουν ένα άσπαστο καρύδι και στην υπόλοιπη επιφάνεια σχεδιάζουν σχήματα με το μαχαίρι ή με το πιρούνι, όπως λουλούδια , φύλλα, καρπούς, πουλάκια.

Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το Χριστόψωμο είναι ευλογημένο ψωμί. Το κόβουν ανήμερα τα Χριστούγεννα, ανταλλάσσοντας πολλές ευχές.

9681-xristopsomo-by-chalexandra

Συνταγή Χριστόψωµο

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό αλεύρι ολικής άλεσης για ψωμί
  • ½ κιλό αλεύρι σκληρό
  • Προζύμι (προαιρετικά)
  • 3 φακελάκια μαγιά
  • 3 κουτ. σούπας κοπανισμένο κόλιανδρο (προαιρετικά)
  • 1 κουτ. σούπας γλυκάνισο
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • Ξύσμα 3 πορτοκαλιών
  • Νερό όσο πάρει, περίπου 3 ποτήρια
  • Λίγη ακόμη ζάχαρη για το άλειμμα
  • Σησάμι

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό, διαλύουμε ζάχαρη και μαγιά.
  2. Ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά στο προζύμι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  3. Προσθέτουμε αλεύρι και νερό εναλλάξ, και ζυμώνουμε, μέχρι να πάρουμε ένα ομογενές ζυμάρι.
  4. Προσθέτουμε το κόλιανδρο, γλυκάνισο, αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού και ζυμώνουμε για άλλα 10 λεπτά.
  5. Πλάθουμε το ψωμί μας, σε σχήμα κατά βούληση!
  6. Διαλύουμε σε ζεστό νερό λίγη ζάχαρη, αλείφουμε το ψωμί μας και απλώνουμε το σισάμι.
  7. Σκεπάζουμε το ψωμί μας με πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μία ώρα περίπου να ¨ανέβει¨.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C, σε πάνω – κάτω αντίσταση για 40 – 50 λεπτά και ακολούθως χαμηλώνουμε στους 180ο C, για άλλα 10 – 15 λεπτά.
  9. Προσέχουμε κατά την διάρκεια του ψησίματος, όταν δούμε ότι το ψωμί μας πάρει χρώμα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην μας καεί.

sintagespareas.gr
neoskosmos.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νεφροί: 5 συμβουλές για να τους προφυλάξετε – Τα σημάδια που μαρτυρούν πρόβλημα

Efi Nika

Χάστε 8 κιλά και ρίξτε κοιλιά και χοληστερόλη με αυτό το πασίγνωστο και πανάρχαιο γιατροσόφι

Efi Nika

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Penni Syggrou