Newsitamea.gr
AMEA news ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Χθες έψαχνα πιστόλι… είναι τα λόγια ενός 40χρονου με 65% αναπηρία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Χθες έψαχνα πιστόλι… είναι τα λόγια ενός 40χρονου με 65% αναπηρία-Μαρτυρίες – σοκ μπροστά στον εφιάλτη της κατάσχεσης

«Μου δώσατε ανάσα. Χθες έψαχνα πιστόλι». Είναι τα λόγια ενός 40χρονου με 65% αναπηρία, που μόλις χθες πέρασε την πόρτα του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, αναζητώντας μια διέξοδο για το στεγαστικό του δάνειο. Είναι ένας από τους πολλούς απελπισμένους Θεσσαλονικείς που το τελευταίο τρίμηνο κατακλύζουν στην κυριολεξία τον σύλλογο, είτε έχοντας ήδη νιώσει την απειλή της κατάσχεσης είτε τρομοκρατημένοι μπροστά στην προοπτική άρσης του παγώματος των πλειστηριασμών.

Άνθρωποι με την απόγνωση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους, που λίγα λεπτά αφότου αρχίζουν να περιγράφουν το πρόβλημά τους, δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

«Το τελευταίο τρίμηνο είναι σαν να μοιράζουμε δωρεάν ψωμί. Η προσέλευση είναι τέτοια που το νομικό μας τμήμα δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει» σημειώνει στη «δημοκρατία» ο γραμματέας του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Παναγιώτης Περβανάς, εξηγώντας ότι περιπτώσεις όπως αυτές του 40χρονου τούς κάνουν να σκέφτονται πόσο ευαίσθητες είναι οι ισορροπίες, όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται μπροστά την προοπτική απώλειας του σπιτιού του. Καθημερινά περίπου 50 άνθρωποι σπεύδουν στα γραφεία του συλλόγου, ενώ τα τηλέφωνα ξεπερνούν τα 100. Οι περισσότεροι ζητούν ενημέρωση για το πώς μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ή να κινηθούν νομικά κατά των τραπεζών. Το προφίλ των ανθρώπων που διαβαίνουν το κατώφλι του συλλόγου, ηλικίας από 25 έως 70 ετών, είναι άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες με μικρά μαγαζιά, δημοτικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι που είδαν το εισόδημά τους να κατακρημνίζεται, οι περισσότεροι οικογενειάρχες με παιδιά. «Μπαίνουν αρχικά διατακτικοί και μετά μας λένε τον πόνο τους. Πως οι εισπρακτικές τούς τηλεφωνούν καθημερινά, πως παρενοχλούν συγγενείς τους παρόλο που δεν είναι εγγυητές στα δάνειά τους», αναφέρει ο κ. Περβανάς. Το τελευταίο τρίμηνο περισσότερες από 1.000 υποθέσεις έχουν περάσει από τον σύλλογο.

«Ο κόσμος φοβάται. Ακούει όσα κυκλοφορούν για τους πλειστηριασμούς και δεν πιστεύει ότι θα προστατευτεί τελικά. Πολλοί όμως ενδιαφέρονται την τελευταία στιγμή να πληροφορηθούν πώς θα μπουν στον νόμο Κατσέλη ή πηγαίνουν πρώτα στις τράπεζες κάνοντας νέες συμβάσεις, στις οποίες διαπιστώνουν στη συνέχεια ότι και πάλι δεν μπορούν να ανταποκριθούν και φτάνουν σε αδιέξοδο», τονίζει ο κ. Περβανάς.

Μαρία Μαθιοπούλου Πηγή: Εφημερίδα «δημοκρατία»

eoty.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρίση στον γάμο μετά το 1ο παιδί: γιατί συμβαίνει και πώς να την προλάβετε

Efi Nika

Αποκάλυψη βόμβα: Αυτό είναι το είδος καρκίνου της Κέιτ, το όργανο που της αφαίρεσαν και το σημείο που είχε όγκο – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou