Newsitamea.gr
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

ΧΑΑ-ΧΑΠ-ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΙΝΩΣΗ:δεν μπορώ καταβάλω την συμμετοχή του οξυγόνου, θα πεθάνω!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

images (3)

ΧΑΑ-ΧΑΠ-ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΙΝΩΣΗ δεν μπορώ καταβάλω την συμμετοχή του οξυγόνου, θα πεθάνω!

Πάσχω από Χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, Χρόνια Πνευμονική ανεπάρκεια και πνευμονική ίνωση και για τον λόγο αυτό έχω κριθεί ανάπηρος από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή (ΚΕΠΑ) με ποσοστό αναπηρίας 80%.

Τα τελευταία 4 χρόνια είμαι διαρκώς υπό οξυγονοθεραπεία, ενώ τους τελευταίους μήνες λόγω της σημαντικής επιβάρυνσης της υγείας μου, είμαι αναγκασμένος να λαμβάνω επί 24ώρου βάσεως υγρό οξυγόνο περίπου 8 λίτρα το λεπτό, σύμφωνα με τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών μου.

Το υγρό οξυγόνο έχει περιεκτικότητα 99% και μπορώ να το λάβω μόνο με φιάλες καθαρού (υγρού) οξυγόνου, τις οποίες η προμηθεύτρια εταιρία LINDE Γερμανική και η μόνη στην Ελλάδα «γεμίζει» κάθε μήνα, ενώ ένας συμπυκνωτής οξυγόνου τον οποίον θα μπορούσα να ενοικιάσω μηνιαίως με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ μπορεί να μου παράσχει οξυγόνο περιεκτικότητας μέχρι 89 – 92%, το οποίο δεν κρίνεται από τους ιατρούς μου επαρκές για την περίπτωση μου.

Όπως μου έχουν ενημερώσει οι θεράποντες ιατροί μου σε περίπτωση που διακόψω την οξυγονοθεραπεία την οποία λαμβάνω, οι κίνδυνοι για την υγεία και την ζωή μου είναι σοβαρότατοι διότι θα οδηγηθώ άμεσα σε υποξυγοναιμία και υπερκαπνία με κίνδυνο να πέσω σε υπερκαπνικό κώμα και λόγω της σημαντικής επιδείνωσης της δύσπνοιας να υποστώ υποξία, ανοξία και καρδιακή ανεπάρκεια που μετά βεβαιότητας θα με οδηγήσει στον θάνατο.

Με την επιστολή μου αυτή, θα ήθελα να διαμαρτυρηθώ εντονότατα και να σας καταγγείλω ότι βάσει του Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ. Β’ 3054/18-11-2012) και παρά το γεγονός ότι στο Παράρτημα αυτού αναφέρεται ρητά πως το υγρό/αέριο οξυγόνο καλύπτεται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ και παρέχεται στους ασφαλισμένους το ποσό του τιμολογίου, εντούτοις διαπίστωσα ότι από τον Νοέμβριο του 2012, οπότε και τροποποιήθηκε ο Κανονισμός Παροχών, το υγρό οξυγόνο το οποίο λαμβάνω δεν καλύπτεται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά μόνο σε ποσοστό 75%, γεγονός το οποίο με αναγκάζει να καταβάλω εξ ιδίων την διαφορά των 25% από το ποσό του τιμολογίου η οποία είναι μεγάλη και κυριολεκτικά δυσβάστακτη.

Πιο συγκεκριμένα, σας αναφέρω ότι μηνιαίως χρειάζομαι περίπου 10 φιάλες οξυγόνο, οι οποίες κοστολογούνται περίπου 1.500 Ευρώ με αποτέλεσμα να είμαι αναγκασμένος να πληρώνω κάθε μήνα από την πενιχρή σύνταξη μου ποσό 300 Ευρώ περίπου για το οξυγόνο που έχω ανάγκη να αναπνεύσω!!!!

Επιπρόσθετα, θα ήθελα να σας αναφέρω ότι θεωρώ πως η αρμόδια επιτροπή που συνέταξε τον Κανονισμό Παροχών εσφαλμένα θεώρησε το καθαρό (υγρό ή αέριο) οξυγόνο ως «αναπνευστική συσκευή», πολύ δε περισσότερο άτοπη θεωρώ την επιβολή συμμετοχής στην αγορά του βάσει εγκυκλίου του ΕΟΠΥΥ (Οικ. 300900, 328/39/18.5.2012 Απόφαση ΔΣ ΕΟΠΥΥ, ΑΔΑ: Β4ΛΧΟΞ7Μ-6ΘΔ), παρά το γεγονός ότι στο Παράρτημα του ισχύοντος Κανονισμού αναφέρεται ρητά ότι αποδίδεται το ποσό του τιμολογίου, δεδομένου ότι το οξυγόνο στις περιπτώσεις ασφαλισμένων, όπως η δική μου, είναι και λειτουργεί ως φάρμακο και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται!

Μάλιστα, ειδικά στην περίπτωση μου, αλλά και σε όσους ασθενείς πάσχουν από βαρειά αναπνευστική ανεπάρκεια η λήψη υγρού/αέριου οξυγόνου είναι ο μοναδικός τρόπος για την επιβίωση τους, διότι όπως προανέφερα ο συμπυκνωτής οξυγόνου δεν μπορεί να παράσχει οξυγόνο σε τόσο μεγάλη περιεκτικότητα, την οποία έχουμε ανάγκη!

Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, αλλά και επειδή είναι εξαιρετικά δυσβάστακτη η συμμετοχή οποιουδήποτε ασθενούς στην αγορά του οξυγόνου (αέριου/υγρού) το οποίο είναι υποχρεωμένος να λαμβάνει καθημερινά για να ζήσει, θα σας παρακαλέσω να επανεξετάσετε την περίπτωση της πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης του υγρού οξυγόνου στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα.(nwa)

Σας γνωρίζω επίσης, ότι παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες μου να επικοινωνήσω με τα κεντρικά του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα, αυτό κατέστη αδύνατο, όπως αδύνατη είναι και η μετάβαση μου από την πόλη που ζω (Ερέτρεια) στην Χαλκίδα, προκειμένου να ενημερώσω τον Διευθυντή του τοπικού καταστήματος για την κατάσταση της υγείας μου και την μεγάλη οικονομική δυσπραγία στην οποία έχω περιέλθει λόγω της συμμετοχής μου στην αγορά του οξυγόνου, διότι η φορητή φιάλη οξυγόνου που χρησιμοποιώ για τις μετακινήσεις μου μέσα στο σπίτι δεν διαρκεί τόσο πολύ ώστε να μπορώ να διανύσω με ασφάλεια τα 250 χμ που απαιτούνται για να μεταβώ στην πρωτεύουσα του νομού…

Κύριε Υπουργέ,

Γνωρίζω ότι η κατάσταση της υγείας μου είναι τραγική,
και ότι στην ίδια θέση που βρίσκομαι εγώ, βρίσκονται και άλλοι ασθενείς.
Γνωρίζω επίσης ότι η οικονομική μου κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη λόγω της πενιχρής σύνταξης που λαμβάνω και των δαπανών που είμαι υποχρεωμένος να πληρώνω για τις φαρμακευτικές μου αγωγές και για την συμμετοχή μου στην αγορά του οξυγόνου…..

Σας γνωρίζω όμως μετά λόγου γνώσεως ότι εάν η προμηθεύτρια εταιρία διακόψει την παροχή οξυγόνου σε εμένα, επειδή δεν είμαι πλέον σε θέση να της καταβάλω την συμμετοχή μου για την αγορά του οξυγόνου, θα πεθάνω!

Σας παρακαλώ και πάλι θερμά να επανεξετάσετε την περίπτωση της πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης του υγρού οξυγόνου στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα και να φροντίσετε ώστε να μου επιστραφούν αναδρομικά όλα τα ποσά που κατέβαλα στην προμηθεύτρια εταιρία ως συμμετοχή στην αγορά του οξυγόνου από το Νοέμβριο που τροποποιήθηκε ο Κανονισμός Παροχών μέχρι και σήμερα!

Σε αντίθετη περίπτωση, όλοι εμείς που πάσχουμε από σοβαρό αναπνευστικό νόσημα και βρισκόμαστε σε βαρύτατη αναπνευστική ανεπάρκεια που καθιστά την χρήση συμπυκνωτή οξυγόνου ανέφικτη, θα καταδικαστούμε μετά βεβαιότητας σε θάνατο! Και μάλιστα, ενώ δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική θεραπεία για να ζήσουμε!

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.

Την παρούσα κοινοποιώ στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, στον Συνήγορο του Πολίτη και στον Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας, Βουλευτή Χαλκίδας και νυν Υφυπουργό Παιδείας, κ. Συμεων Κεδίκογλου.
Με εκτίμηση,
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κατασπάραξαν τα σκυλιά: Μωρό 1 έτους είχε τον πιο Tpαγικό θάνατο μέσα στο σπίτι του, σε σοκ οι γονείς – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Της “κακομοίρας” σε κηδεία: Αυτό που είπε η σύζυγος του νεκρού σόκαρε τους συγγενείς του και έγινε ο κακός χαμός

M M

Θλίψη για τον Φίλιππο: Έφυγε από τη ζωή μόλις στα 46 χρόνια του, άφησε πίσω του 2 κοριτσάκια

Efi Nika