Newsitamea.gr
AMEA news

Υπ. Εργασίας: Δέσμευση στήριξης των ατόμων με αναπηρία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

amea

Τη δέσμευση του υπουργείου Εργασίας ότι παρά τις δυσκολίες θα συνεχίσει να καταβάλει προσπάθεια σχετικά με τη στήριξη και προστασία των Ατόμων με Αναπηρία επανέλαβε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες με τον Jan Jarab, Περιφερειακό Αντιπρόσωπο για την Ευρώπη του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας και τον Γιάννη Βαρδακαστάνη, πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την αναπηρία.

Στόχος, όπως είπε, είναι «να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες συνθήκες για την αξιοπρεπή διαβίωση και τη στήριξή τους, με σκοπό την ένταξη και παραμονή τους στην αγορά εργασίας».

Από την πλευρά του ο κ. Jarab, αφού αναφέρθηκε σε θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, επικεντρώθηκε στα ζητήματα που αφορούν τα ‘Ατομα με Αναπηρία, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι όλες οι χώρες πρέπει να ενισχύσουν τις πολιτικές τους με στόχευση την Αυτόνομη Διαβίωση των Ατόμων με Αναπηρία.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Με επιστολές η ΕΣΑμεΑ παρενέβη για ζητήματα που αφορούν στο υπουργείο Εργασίας.(6 Νοεμβρίου )

Αρχικά για την ΚΥΑ που εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και έρχεται να δώσει λύση στην ταλαιπωρία δύο ολόκληρων χρόνων συμπολιτών μας με αναπηρία, που δεν μπορούν να εκτελωνίσουν αναπηρικά ΙΧ, γιατί δεν συμφωνούσαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών με τις γνωματεύσεις που εξέδιδαν τα ΚΕΠΑ!

Για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας η ΕΣΑμεΑ ζητά από το υπουργείο εργασίας εγκύκλιο εφαρμογής της ΚΥΑ προς τα ΚΕΠΑ, ώστε οι γραμματείες τους να χορηγούν τις βεβαιώσεις προς τους δικαιούχους που έχουν ήδη πιστοποιηθεί και να μην χρειάζεται να εξεταστούν ξανά και να τις καταθέτουν στις αρμόδιες αρχές τελωνισμού για την χορήγηση της απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης.

Επόμενο σοβαρό ζήτημα αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας η υπουργική απόφαση για τις 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις. Αφενός η ΕΣΑμεΑ ζητά να σταλεί εγκύκλιος στα ΚΕΠΑ που να αναφέρει ότι οι γραμματείες των ΚΕΠΑ θα εκδίδουν βεβαιώσεις σε άτομα με αναπηρία/ χρόνια πάθηση με την ένδειξη «επ’ αόριστον», με την προσκόμιση προηγούμενων αποφάσεων είτε των ΚΕΠΑ είτε των υγειονομικών επιτροπών των Νομαρχιών είτε της ΑΣΥΕ, και να μην χρειαστεί να επανεξεταστούν οι δικαιούχοι.

Αφετέρου η Συνομοσπονδία ζητά αλλαγές σε λάθη που υπάρχουν στον Πίνακα των 43 παθήσεων και αφορούν στην Δρεπανοκυτταρική και στην Μεσογειακή Αναιμία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea