Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το μυστικό της Σταχτοπούτας:τι κρύβει για την υγεία το πορτοκαλί λαχανικό του Φθινοπώρου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

κολοκύθα

Η Σταχτοπούτα μπορεί να έκανε την κολοκύθα άμαξα αλλά αυτό που ξέχασε να μας πει το παραμύθι είναι τα μυστικά που κρύβει για την υγεία μας το πορτοκαλί λαχανικό του Φθινοπώρου.

Η κολοκύθα αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και πολλών θρεπτικών συστατικών.

Η κολοκύθα στο μικροσκόπιο

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή

Η κολοκύθα οφείλει το έντονο και λαχταριστό στα καροτενοειδή που μας προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες, άρα προλαμβάνουν τη γήρανση. Επιπλέον μας θωρακίζουν από τις λοιμώξεις, τα καρδιαγγειακά προβλήματα και τα προβλήματα των ματιών.

  • Βιταμίνη Α

Η κολοκύθα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α. Η τακτική κατανάλωσή της (σπόροι και σάρκα), μπορεί να προωθήσει την υγεία των ματιών και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα εντυπωσιακά.

  • Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C βοηθά στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, βελτιώνει το ανοσοποιητικό και προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου.

 

  • Μαγνήσιο

Η κολοκύθα είναι επιπλέον καλή πηγή μαγνησίου.

  • Κάλιο και ψευδάργυρος

Η κολοκύθα μας χαρίζει κάλιο και ψευδάργυρο, στοιχεία βασικά για την υγεία της καρδιάς και των οστών. Ο ψευδάργυρος ενισχύει επίσης την υγεία της επιδερμίδας.

  • Χαμηλή σε θερμίδες

Η κολοκύθα είναι χαμηλά σε θερμίδες και υψηλά σε ίνες. Βοηθά το γαστρεντερικό σύστημα και μειώνει την κακή χοληστερόλη.

 

Η κολοκύθα μπορεί να είναι το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό αλλά μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και 6 μήνες. Αν μάλιστα την καθαρίσετε και την αποθηκεύσετε στην κατάψυξη σε δόσεις μαγειρέματος μπορείτε να την χρησιμοποιείτε πιο εύκολα.

Η κολοκύθα μπορεί να φτιάξει χρωματιστό και νόστιμο πουρέ, σούπες, πίτες γλυκιές και αλμυρές, σάλτσες, σαλάτες, κέικ. Η γεύση της είναι γλυκιά η ανάμιξή της όμως με άλλα υλικά μπορεί να ενισχύσει ή να μειώσει την γλυκύτητά της. Ταιριάζει με πολλά λαχανικά, όπως οι πατάτες, τα κρεμμύδια, το σέλινο, το μαϊντανό, τα μυρώνια.

Βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει ευφάνταστες συνταγές με κολοκύθα και εντάξτε την θρεπτική αυτή τροφή στο διαιτολόγιό σας. Αν βοήθησε την Σταχτοπούτα φανταστείτε τι μπορεί να προσφέρει σε σας.

healthpress.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεσαι πραγματικά;

Efi Nika

Υπέρταση: Το υπερτρόφιμο που ρίχνει την πίεση στους 60ρηδες – Διαβάστε τι έδειξε η έρευνα

Γιώργος Newsitamea