Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Τι θέλουν να ξέρουν οι γονείς για τη σεξουαλική ζωή των παιδιών τους;

Τι θέλουν να ξέρουν οι γονείς για τη σεξουαλική ζωή των παιδιών τους;
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Τι θέλουν να ξέρουν οι γονείς για τη σεξουαλική ζωή των παιδιών τους;
Τι θέλουν να ξέρουν οι γονείς για τη σεξουαλική ζωή των παιδιών τους;
1. Μου είναι δύσκολο να μιλήσω για το θέμα του σεξ. Δεν αρκούν τα όσα τους λένε στο σχολείο;
Τα σχολικά προγράμματα παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία. Μερικά μπορεί όντως να είναι καλά αλλά άλλα παρουσιάζονται ως πολύ ανεπαρκή και εκτός σύγχρονης πραγματικότητας. Ωστόσο η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από τους γονείς είναι που θα επηρεάσει τη ζωή των παιδιών περισσότερο και όχι τα όσα μαθαίνουν στο σχολείο. Αν λοιπόν πιστεύετε ότι τα μηνύματα που δώσατε στα παιδιά σας στο παρελθόν δεν ήταν επαρκή ή αν δεν έχετε δώσει καθόλου μηνύματα κάντε τώρα μια καινούργια αρχή. Για να ξεπεράσετε την αμηχανία μιλήστε με έναν ειδικό. Αγοράστε ένα βιβλίο αυτοβοήθειας. Μερικά είναι εξαιρετικά χρήσιμα και θα σας βοηθήσουν να χειριστείτε το ζήτημα με τον κατάλληλο τρόπο.
2. Αν μιλήσω στα παιδιά μου για αντισύλληψη τότε θα είναι σαν να τους δίνω την έγκριση να ξεκινήσουν τη σεξουαλική τους ζωή.  Μήπως θα ήταν καλύτερο να περιμένω να ωριμάσουν λίγο;
Μπορείτε να τους πείτε τη γνώμη σας. Με τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσουν τη σεξουαλική τους ζωή πολύ πιο νωρίς από αυτό που εσείς περιμένετε. Τα ποσοστά της εφηβικής εγκυμοσύνης έχουν ανέβει δραματικά.  Κατά συνέπεια δε βρίσκετε σωστό να ξέρουν πώς να προφυλάξουν τον εαυτό τους όταν χρειαστείκαι να ξέρουν ότι προτιμάτε να πάρουν τα μέτρα τους παρά να βρεθούν αντιμέτωπη με μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για την ηλικία τους κια τη ζωή τους ; Θυμηθείτε πόσες μεταδοτικές ασθένειες υπάρχουν… δεν είναι προτιμότερο να λειτουργήσετε με βάση τη λογική και να προστατεύσετε τα παιδιά σας;
3. Αν πρόκειται να ξεκινήσι η κόρη μου τη σεξουαλική της ζωή πρέπει να φροντίσω να πάρει αντισυλληπτικά χάπια ;
Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως
-Αν η ίδια η κόρη θέλει να τα πάρει. Εξηγήστε τα οφέλη
-Από την συνταγογράφηση των αντισυλληπτικών από τον γιατρό. Εκείνον θα πρέπει πρώτα να ρωτήσετε. Οι περισσότεροι γιατροι τα συνταγογραφούν γιατί οι έφηβες κινδυνεύουν περισσότερο από μια εγκυμοσύνη παρά από τις παρενέργειες που μπορεί να έχει το αντισυλληπτικό χάπι.
-Εξαρτάται από την ικανότητα και την υπευθυνότητα του κοριτσιού να θυμάται να τα παίρνει. Η λήψη αντισυλληπτικών είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται επιπόλαια.
Πολύ σημαντικό όμως είναι το ότι αν η κόρη σας έχει αποφασίσει να παίρνει αντισυλληπτικά να έχει τη βοήθειά σας. Είναι πολλά τα παιδιά που κρύβουν τα χάπια από τους γονείς και τότε μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα.
4. Βρήκα αντισυλληπτικά ή προφυλακτικά του παιδιού μου στο κομοδίνο. Πιστεύω πως μπορεί να κάνει και σεξ στο ίδιο το σπίτι. Πρέπει να το δεχτώ; Από την άλλη φοβάμαι αν δεν το συζητήσω μήπως κάνει σεξ σε χώρους επικίνδυνους ή σε χώρους αμφίβολης καθαριότητας.
Είναι δύσκολο για έναν γονιό να αποδεχτεί για το παιδί του ότι κάνει σεξ πόσο μάλιστα μέσα στο ίδιο το πατρικό σπίτι. Είναι δύσκολο και για το παιδί να το παραδεχτεί. Πολλοί έφηβοι αποφεύγουν το σπίτι ως χώρο συνεύρεσης επειδή νιώθουν αμηχανία η από σεβασμό στις παραδοσιακές αξίες της οικογένειας. Επιστρατεύστε τη λογική. Εκείνο που μετράει πρώτα από ολα είναι η ασφάλεια του παιδιού σας.
5. Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι ο γιος μου χρησιμοποιεί προφυλακτικό;
Μπορείτε να του ζητήσετε να σας το υποσχεθεί. Παρουσιάστε το ως δικό σας πρόβλημα ως κάτι που είναι απαραίτητο να ξέρετε για να μην ανησυχείτε. Με αυτό τον τρόπο είναι πιθανότερο να πάρετε την απάντηση που θέλετε. Βέβαια η συμμόρφωση με αυτό που θέλετε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Από την υπευθυνότητά του αλλά και από την ενημέρωσή του για τους κινδύνους κάτι για το οποίο φέρετε μεγάλη ευθύνη. Εξαρτάται βέβαια και από την ωριμότητα που δείχνει η σύντροφός του πάνω σε αυτά τα ζητήματα.
6.Ο γιος μου 19 ετών είναι κοινωνικά ανώριμος. Ξέρω ότι θέλει να κάνει σχέση αλλά δεν έχει αυτοπεποίθηση για να το επιδιώξει. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω;
Αν ζητήσει βοήθεια φυσικά και πρέπει να τον στηρίξετε. Αλλά να έχετε υπομονή. Δεν ωριμάζουν όλοι οι άνθρωποι στην ίδια ηλικία. Μερικοί αργουν περισσότερο. Πάντως ένα πλεονέκτημα είναι ότι πολλές φορές το να ξκινήσει κάποιος τηνν ερωτική του ζωή σε μεγαλύτερη ηλικία σημαίνει και ότι μπορεί να αποφύγει πιο εύκολα τις επιπολαιότητες και τους κινδύνους.
7. Φοβάμαι ότι ο γιος μου/ κόρη μου είναι ομοφυλόφιλος/η. Πρέπει να το συζητήσω;
Αν όντως είναι ίσως να νιώσει μεγάλη ανακούφιση αν του δώσετε την δυνατότητα να το συζητήσει μαζί σας. Πολλοί ομοφυλόφιλοι κρύβουν αυτή την ιδιαιτερότητά τους από τους γονείς τους για πολλά χρόνια επειδή φοβούνται ότι θα τους στεναχωρέσουν.
Ωστόσο  το παιδί σας  μπορεί να μην είναι βέβαιο για τον προσανατολισμό του σε αυτή την ηλικία. Υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι που είναι αμφισεξουαλικοί. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε έναν ειδικό πάνω στα ζητήματα αυτά. Στην Ελλάδα ένα από τα κέντρα που παρέχουν στήριξη είναι το Αιγινήτειο Νοσοκομείο και το Ειδικό Ιατρείο Σεξουαλικών Διαταραχών.
enikos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κατασπάραξαν τα σκυλιά: Μωρό 1 έτους είχε τον πιο Tpαγικό θάνατο μέσα στο σπίτι του, σε σοκ οι γονείς – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Μπαμπάς βούτηξε στη θάλασσα και έσωσε την κόρη του που την παρέσυραν τα κύματα – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Η 12χρονη κόρη μου είναι ανερχόμενη influencer, θα την σταματήσω από το σχολείο για να αφοσιωθεί στο TikTok – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Penni Syggrou