Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα λάθη που μπορεί να κάνουμε στο πρώτο..και σημαντικότερο.. γεύμα της ημέρας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

proino

Τα λάθη που μπορεί να κάνουμε στο πρώτο –και σημαντικότερο- γεύμα της ημέρας

Μπορεί να γνωρίζουμε ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αλλά αυτό που ίσως δεν ξέρουμε, είναι το πώς και πότε το πρωινό μας μπορεί να ευθύνεται για τα περιττά μας κιλά.

Υπάρχει ένα παλιό ρητό που λέει «τρώτε πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν πρίγκιπας και βραδινό σαν άπορος». Κρατήστε το στο μυαλό σας όλη την ημέρα και θα είστε σε καλό δρόμο για υγιή απώλεια βάρους σε χρόνο μηδέν!
Μπορεί να γνωρίζουμε ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αλλά αυτό που ίσως δεν ξέρουμε, είναι το πώς και πότε το πρωινό μας μπορεί να ευθύνεται για τα περιττά μας κιλά.

Οι ειδικοί επί της διατροφής, είναι οι πιο ικανοί να μας συμβουλέψουν για τα μεγαλύτερα «όχι» που θα πρέπει να ισχύουν στο πρωινό μας.

Δεν σκεφτόμαστε από πριν την πρώτη μας μπουκιά

Όταν οι συνάδελφοί σας στο γραφείο φέρνουν κεράσματα, ο χώρος της δουλειάς μπορεί να γίνει η χειρότερη «παγίδα» θερμίδων. Σκεφτείτε, πάρτε μια βαθιά ανάσα και επικεντρωθείτε στους διατροφικούς σας στόχους για μια καλύτερη υγεία. Τι είναι καλύτερο; Η γεύση ενός muffin ή αίσθηση της επίτευξης των στόχων σας;

«Ξεγελιόμαστε» με τους χυμούς

Μπορεί να νομίζετε ότι το να πίνετε ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε την ημέρα σας, αλλά πολλοί χυμοί του εμπορίου είναι γεμάτοι ζάχαρη. Ένας υγιεινός χυμός πορτοκαλιού, σας δίνει τα θρεπτικά συστατικά που δίνει ολόκληρο το πορτοκάλι. Ολόκληρο το φρούτο, προσφέρει όλες τις βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία του χυμού και μας παρέχει φυτικές ίνες, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στο να νιώθουμε χορτάτοι μέχρι το μεσημεριανό γεύμα.

Δεν χορταίνουμε… υγιεινά

Οι κρέπες, τα ντόνατς και οι βάφλες, είναι… απαγορευτικά για πρωινό, ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από ζαχαρούχο σιρόπι. Αντ’ αυτών, προτιμήστε τα ολικής αλέσεως δημητριακά ή ένα τοστ και προσπαθήστε να τρώτε και κάποια πρωτεΐνη, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά γιαούρτι, άπαχο κρέας ή αυγό. Θα αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ενδίδουμε στους πειρασμούς

Τα γλυκά στο πρωινό είναι νόστιμα, αλλά όταν έρχεστε αντιμέτωποι με τέτοιες απολαύσεις πρωί πρωί, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αντισταθείτε. Τα ζαχαρούχα δημητριακά, τα ζεστά κρουασάν, τα τσουρέκια και τα ψωμάκια με κανέλλα, είναι δελεαστικά, αλλά μπορεί να προκαλέσουν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, που ακολουθείται από χαμηλή ενέργεια και πείνα λίγο μετά, η οποία μπορεί να προκαλέσει λιγούρες και βουλιμία το μεσημέρι.

Αποκλείουμε τον καφέ

Δεν χρειάζεται να «κόψετε» τελείως τον καφέ σας, ακόμα κι αν προσπαθείτε για μια υγιεινή διατροφή, εκτός μόνο αν έχετε ευαισθησία στην καφεΐνη ή βρίσκεστε σε μια ιατρική κατάσταση που δεν επιτρέπει τον καφέ. Διαφορετικά, ο καφές είναι ένας λαχταριστός και φυσικός τρόπος για να ενισχύσετε τη διάθεσή σας και τη λειτουργία του εγκεφάλου σας. Αν χρειάζεστε περισσότερο από ένα φλιτζάνι ή δύο για να ξυπνήσετε, μπορεί να έχετε πρόβλημα νευρικότητας ή να μη μπορείτε να κοιμηθείτε. Ο καφές δεν αποτελεί υποκατάστατο του ύπνου.

Δεν είμαστε προσεκτικοί με τα «συνοδευτικά» του καφέ

Το… πρόβλημα δεν είναι ο καφές ο ίδιος, αλλά το πώς τον πίνετε. Η ζάχαρη, τα αρωματισμένα σιρόπια, η σαντιγί κ.τ.λ., μπορεί να μετατρέψουν ένα απλό φλιτζάνι καφέ σε ένα πραγματική θερμιδική «βόμβα» και αν μάλιστα πίνετε πολλούς καφέδες, αυτές οι θερμίδες θα αυξηθούν. Μειώστε τη ζάχαρη και το λίπος σταδιακά και προσπαθήστε να απολαμβάνετε τη γεύση και το άρωμα του σκέτου καφέ.

Δεν έχουμε προνοήσει για τις λιγούρες

Αν βιάζεστε συνεχώς να πάτε στη δουλειά σας και παραλείπετε το πρωινό, φροντίστε να έχετε μαζί σας μερικά υγιεινά σνακ. Το «κλειδί» για την υγιεινή διατροφή είναι ο προγραμματισμός. Γι’ αυτό έχετε πάντα στο συρτάρι του γραφείου σας ή στο ψυγείο του γραφείου, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι, φρούτα και λαχανικά.

Προσοχή στους μπουφέδες

Μπορείτε να απολαύσετε ένα χορταστικό και υγιεινό πρωινό σε έναν μπουφέ, χωρίς να χρειαστεί να γεμίσετε περιττές θερμίδες. Απλά αποφύγετε επιλογές όπως τα muffins, ο έτοιμος χυμός κοκτέιλ και τα γλυκά και προτιμήστε τα αυγά, το άπαχο κρέας, σολομό, φρέσκα λαχανικά και φρούτα.

 

Βασιζόμαστε στις μπάρες δημητριακών

Οι μπάρες δημητριακών, μπορεί να είναι «βολικές» για ένα πρωινό στο… πόδι, αλλά πολλές από αυτές έχουν τόσες θερμίδες, όσες κι ένα επιδόρπιο! Οι περισσότερες μπάρες του εμπορίου, είναι συνήθως μπισκότα βρώμης, με πολύ περισσότερη ζάχαρη από όση χρειάζεστε. Καλύτερα λοιπόν να τρώτε μια φέτα από πολύσπορο ψωμί με μέλι ή φιστικοβούτυρο ή να φτιάξετε ένα μίνι σάντουιτς με λαχανικά και τυρί.

Δεν έχουμε κάνει το πρωινό «υποχρεωτικό»

Ακόμα κι αν ξυπνήσετε χορτάτοι από το δείπνο της προηγούμενης νύχτας, προσπαθήστε να φάτε κάτι μικρό για πρωινό. Τα βαριά γεύματα αργά το βράδυ, μπορεί να «φορτώσουν» το πεπτικό σας σύστημα και μπορεί ακόμη να παρέμβουν σε έναν ξεκούραστο ύπνο. Αλλά αν τυχαίνει που και που, να έχετε κατά νου ότι ακόμα και αν αισθάνεστε πλήρεις, η παράλειψη γευμάτων μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση του μεταβολισμού, οπότε αν μπορείτε να φάτε μόνο μια φέτα τοστ από ψωμί ολικής αλέσεως και ζεστό τσάι ή μερικές φέτες μήλου με γιαούρτι λίγων λιπαρών, θα είναι ό,τι καλύτερο.

 

 

clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika