Newsitamea.gr
AMEA news

Τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας υποχρέωση να καλύπτουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο φάσμα των αναγκών των ΑμεΑ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

images

Τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας υποχρέωση να καλύπτουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο φάσμα των αναγκών των ΑμεΑ.
ΣΧΕΤΙΚΑ : ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ. 30044/29-6-2012 & 34641/6-8-2012

Τα Κέντρα Διημέρευσης –Ημερήσιας Φροντίδας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΦΕΚ 3054/18-11-2012) έχουν υποχρέωση να καλύπτουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο φάσμα των αναγκών των ΑμεΑ.

Το νοσήλιο δε, καθορίζεται ανάλογα με τη διάρκεια του χρόνου παραμονής των ΑμεΑ στα Κέντρα αυτά (άρθρο 10) « Το νοσήλιο για παραμονή –ημερήσια φροντίδα, ορίζεται ρητά στο ΠΔ187/Α/2005 (ΦΕΚ 231) και στην έννοια αυτού περιλαμβάνεται όλο το πρόγραμμα πράξεων θεραπείας που έχουν ανάγκη τα ΑμεΑ εντός του οριζόμενου, από το ανωτέρω ΦΕΚ, ωραρίου των οκτώ και άνω των οκτώ ωρών αντίστοιχα» και στο άρθρο 17 « Η χορήγηση του νοσηλίου – τροφείου σε όλες τις κατηγορίες ιδρυμάτων καιτων κέντρων διημέρευσης-ημερήσιας φροντίδας, μετυχόν ταυτόχρονη χορήγηση πράξεων θεραπείας για την ίδια πάθηση, θεωρείται διπλή παροχή σεείδος και δεν δύναται να χορηγηθεί».
(Για παραμονή –ημερήσια φροντίδα 8 ωρών, το νοσήλιο καθορίζεται σε 40 ευρώ και για παραμονή –ημερήσια φροντίδα άνω των 8 ωρών καθορίζεται σε 50 ευρώ).

Τα Κέντρα Διημέρευσης –Ημερήσιας Φροντίδας, που η διάρκεια του χρόνου παραμονής των ΑμεΑ στα Κέντρα αυτά, είναι μικρότερη των 8 ωρών, όπως αναφέρουμε στο έγγραφο αριθ. πρωτ. 34641/6-8-2012, δεν δικαιούται απαίτησης του αντίστοιχου νοσηλίου.
Επίσης θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι τα Κέντρα Διημέρευσης –Ημερήσιας Φροντίδας ,δεν είναι Κέντρα Αποθεραπείας – Αποκατάστασης Ημερήσιας
Νοσηλείας:

α) σύμφωνα με το Π.Δ.395 /1993 άρθρο 15 τα Κ Α-Α διακρίνονται σε 4 κατηγορίες

β) σύμφωνα με την υπουργ. απόφ. αριθ. Π 4α οικ.4633 (ΦΕΚ 789/Β/ 1993), καθορίζονται, ευδιάκριτα, οι προδιαγραφές λειτουργίας ανά κατηγορία«ΚΕΝΤΡΟΥ». Ως εκ τούτου δεν μπορούν να παρέχουν τις αντίστοιχες ιατρικές και λοιπές φροντίδες, σε εξωτερικούς ασθενείς και για τον επιπρόσθετο και ουσιαστικό λόγο, ότι αυτό αποβαίνει σε βάρος των ΑμεΑ που «παρακολουθούν» το πρόγραμμα των Κέντρων και δικαιούνται να λαμβάνουν όλο το πρόγραμμα πράξεων θεραπείας που έχουν ανάγκη.

Τα Κέντρα Διημέρευσης –Ημερήσιας Φροντίδας , που ήταν σε ισχύ η σύμβαση τους 31/12/2011 με ένα από τους ασφαλιστικούς φορείς που έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ και οι συμβάσεις τους έχουν μεταφερθεί σε αυτόν , όταν προσέρχονται στις Περιφ/κες Υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, για την είσπραξη νοσηλίων –τροφείων θα πρέπει να προσκομίζουν Υπεύθυνη Δήλωση, ότι ο χρόνος παραμονής των ΑμεΑ, στο εν λόγω Κέντρο, είναι 8 ώρες ή άνω των 8 ωρών και ότι εφαρμόζουν όλο το πρόγραμμα πράξεων θεραπείας που έχουν ανάγκη τα ΑμεΑ.

Στις περιπτώσεις , των Κέντρων Διημέρευσης –Ημερήσιας Φροντίδας, που δεν ήταν σε ισχύ η σύμβαση τους 31/12/2011 με ένα από τους ασφαλιστικούς φορείς που έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ ,οπότε οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι εισπράττουν το νοσήλιο –τροφείο, μέχρι την υπογραφή των νέων συμβάσεων, την παραπάνω

Υπεύθυνη Δήλωση, θα πρέπει να την συμπληρώνουν οι ασφαλισμένοι δικαιούχοι είσπραξης του νοσηλίου- τροφείου . Όλα τα Κέντρα Διημέρευσης –Ημερήσιας Φροντίδας (συμβεβλημένα ή μη), παρακαλούνται να αποστείλουν άμεσα:

α) το ημερήσιο ή εβδομαδιαίο πρόγραμμα φροντίδας των ΑμεΑ που ακολουθούν,

β) τον αριθμό περιθαλπομένων, που δικαιούνται σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας τους και

γ) την ονομαστική κατάσταση των περιθαλπομένων με τον ΑΜΚΑ, τον Α.Μ., τον ασφαλιστικό φορέα, σύμφωνα με τον επισυναπτόμενο πίνακα απαραίτητα σε ηλεκτρονική μορφή μέχρι τις 17/6/2013, στο email: d8.t3@eopyy.gov.gr, (αναφέροντας σαν θέμα « Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας» .

http://www.eopyy.gov.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea