Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Στα γονίδια το μυστικό και για το “ρυτίδιασμα” των χεριών- μια σπάνια δερματική κατάσταση

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Στα γονίδια το μυστικό και για το ρυτίδιασμα των χεριών

Οι επιστήμονες χαρτογράφησαν το γονίδιο που ευθύνεται για μια σπάνια δερματική κατάσταση κατά την οποία τα χέρια ασπρίζουν και μουλιάζουν στο νερό. Ειδικότερα, μελέτη σε οικογένειες στη Βρετανία και τη Σουηδία που εκδηλώνουν την κατάσταση αυτή αποκάλυψε γενετική διαφοροποίηση σε βασικό χημικό συστατικό το οποίο ελέγχει την απώλεια νερού από το σώμα.

Περίπου ένας στους 40.000 ανθρώπους πάσχουν από την πάθηση αυτή που προκαλεί πάχυνση του δέρματος στις παλάμες και τα πέλματα. Ερευνητές στο Λονδίνο αναφέρουν ότι η ανακάλυψη θα βοηθήσει στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το δέρμα ενυδατώνεται από μόνο του. Η γενετική μελέτη ερευνά σε βάθος τις λειτουργίες του δερματικού φραγμού,  όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της έρευνας, David Kelsell, καθηγητής μοριακής γενετικής του ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.Όπως αναφέρει, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Ανθρώπινης Γενετικής (American Journal of Human Genetics), μπορεί επίσης να βοηθήσει στην έρευνα άλλων δερματικών παθήσεων.
«Μπορεί να μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο το δέρμα ενυδατώνεται από μόνο του», δήλωσε σχετικά στο BBC News ο καθηγητής Kelsell. «Όλοι γνωρίζουμε ότι αν μείνουμε στη μπανιέρα για ώρα το δέρμα μας θα ασπρίσει και θα δημιουργηθούν ρυτίδες. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στα άτομα που εκδηλώνουν αυτήν την πάθηση· μόνο που συμβαίνει αρκετά πιο γρήγορα.”

Η πάθηση ονομάζεται διάχυτη μη-επιδερμολυτική παλαμοπελματιαία κερατοδερμία. Υποβόσκουσα αιτία είναι η βλάβη σε μια ουσία που ονομάζεται υδατοπορίνη 5 (AQP 5), η οποία συμμετέχει στην παραγωγή σίελου, δακρύων και άλλων εκκρίσεων.
Η έρευνα δείχνει ότι η πρωτεΐνη αυτή συναντάται επίσης στο δέρμα, με μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στα χέρια και τα πόδια. Η γονιδιακή αλλαγή καθιστά το δέρμα περισσότερο πορώδες, επιτρέποντας στο νερό να διαπερνά πιο γρήγορα το δέρμα.

briefingnews.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika

Η ομάδα αίματος σας: μια σημαντική πληροφορία για την υγεία και τη ζωή σας

Γιώργος Newsitamea

Τα «σημάδια» που φανερώνουν την ύπαρξη φραγμένων αρτηριών στο σώμα μας

Γιώργος Newsitamea