Newsitamea.gr
Σ.Κ.Π. ΥΓΕΙΑ

Σκλήρυνση κατά πλάκας:Το βακτήριο που συμβάλλει στη νόσο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Μπορεί ένα βακτήριο που βρίσκεται στο έδαφος να πυροδοτήσει την εμφάνιση της σκλήρυνσης; Οι ερευνητές βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην απάντηση αυτού του ερωτήματος, καθώς βρήκαν στοιχεία ότι το βακτήριο clostridium perfringens (τύπος Β) υπάρχει και στον ανθρώπινο οργανισμό. m)
 «Για να υπάρξει εξέλιξη στη σκλήρυνση κατά πλάκας πρέπει να υπάρξει και ένας περιβαλλοντικός παράγοντας που θα την πυροδοτήσει, όμως η ταυτότητα αυτού του παράγοντα δεν ήταν γνωστή στην επιστημονική κοινότητα», δηλώνει ο Τίμοθι Βαρτάνιαν, ένας από τους συντάκτες της πρόσφατης μελέτης και καθηγητής Νευρολογίας και Νευροεπιστημών στο Ιατρικό Κολλέγιο Weill Cornell της Νέας Υόρκης.
 «Επί του παρόντος εξετάζουμε την πιθανότητα αυτός ο παράγοντας να βρίσκεται στο οικοσύστημα βακτηρίων που παρασιτεί στο γαστρεντερικό σύστημα και σε άλλα συστήματα του οργανισμού των ασθενών με ΣκΠ.»
 Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως το βακτήριο c. perfringens παράγει μια πρώιμη μορφή της τοξίνης Ε, η οποία ονομάζεται προτοξίνη. Στα ζώα, η τοξίνη Ε ενεργοποιείται και μετακινείται τον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα είναι τα ζώα να εκδηλώνουν συμπτώματα όμοια με αυτά της ΣκΠ, ενώ εντοπίζονται παράλληλα βλάβες στη μυελίνη, μια λιποειδή ουσία απαραίτητη για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
Σε δύο τύπους του βακτηρίου (τύπος Β και τύπος Δ) εντοπίζεται το γονίδιο που παράγει αυτήν την προτοξίνη και οι έρευνες μέχρι τώρα είχαν υποδείξει ότι μόνο ο τύπος Δ υπάρχει και στον άνθρωπο.
Προκειμένου να διαπιστώσουν εάν και ο τύπος Β του βακτηρίου υπάρχει στον άνθρωπο, οι ερευνητές μελέτησαν το αίμα και το μυελό των οστών σε εθελοντές. Η μελέτη περιελάμβανε ασθενείς με ΣκΠ αλλά και υγιή άτομα.
Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ΣκΠ παρουσίαζαν 10 φορές υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων για την τοξίνη Ε, σε σύγκριση με τους υγιείς εθελοντές. Επίσης, το 50% των υγιών ατόμων είχε στον οργανισμό του τον τύπο Α του βακτηρίου, ενώ για τους ασθενείς το ποσοστό ήταν 23%.
Οι ερευνητές δήλωσαν πως αυτό το εύρημα σχετικά με τον τύπο Α είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς αυτός ο τύπος «ανταγωνίζεται» τους υπόλοιπους κι έτσι μπορεί πιθανόν να προστατεύσει τον οργανισμό από την παραγωγή της τοξίνης Ε.
Οι μελέτες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί πώς ο άνθρωπος έρχεται σε επαφή με τον τύπο Β του βακτηρίου c. Perfringens.
Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE.

onmed.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@