Newsitamea.gr
AMEA news ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΑ

Ρομποτική στολή που δίνει σε ανάπηρους τη δυνατότητα να περπατούν – ΒΙΝΤΕΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Ρομποτική στολή που δίνει σε ανάπηρους τη δυνατότητα να περπατούν
Ιαπωνική εταιρεία κατασκεύασε ρομποτική στολή που δίνει σε ανάπηρους τη δυνατότητα να «νικήσουν» την αναπηρία τους.

Η κατασκευάστρια εταιρεία ονομάζεται Cyberdyne και η στολή ονομάζεται HAL: δύο μάλλον αμφιλεγόμενα ονόματα για τους φίλους της επιστημονικής φαντασίας, καθώς Cyberdyne ήταν το όνομα της εταιρείας που κατασκεύασε τον υπερυπολογιστή Skynet- αυτουργό του πυρηνικού ολέθρου του «Εξολοθρευτή», και HAL λέγεται ο υπολογιστής που «παραφρονεί» στο «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος».

Ωστόσο, αυτή η Cyberdyne και αυτός ο HAL δεν απειλούν, αλλά υπόσχονται να αλλάξουν τη ζωή των αναπήρων, επιτρέποντάς τους να περπατήσουν ξανά.

Ο HAL (Hybrid Assistive Limb) είναι ένας εξωσκελετός που «προβλέπει» τις κινήσεις του σώματος αυτού που τον φοράει μέσω αισθητήρων που ανιχνεύουν ηλεκτρικά σήματα από τον εγκέφαλο προς τους μυς και εκτελεί την κίνηση.
Οι πιθανές εφαρμογές φαντάζουν άπειρες, και ξεφεύγουν από τα όρια της περίθαλψης.
Σε μία από τις δοκιμές, τρεις εβδομάδες εκπαίδευσης με τον HAL ήταν υπερεπαρκείς για να μπορέσει ένας άνδρας που είχε υποστεί εγκεφαλικούς τραυματισμούς να σταθεί στα πόδια του μετά από εννέα χρόνια σε αναπηρική καρέκλα, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Cyberdyne, Γιοσιγιούκι Σανκάι, καθηγητής του πανεπιστημίου της Τσουκούμπα.
Ο εξωσκελετός (ο οποίος τροφοδοτείται από μπαταρία) ετοιμάζεται να μπει στο δρόμο της μαζικής παραγωγής, και η Cyberdyne τον έχει δανείσει σε οίκους περίθαλψης από πέρυσι.
«Η ανάπτυξη των ρομπότ χωρίς να γίνεται αξιοποίησή τους στην κοινωνία είναι απλά κάτι λίγο παραπάνω από χόμπι…αυτά που δημιουργούμε πρέπει να γίνονται μέρη της κοινωνίας, να βοηθούν ανθρώπους» είπε ο 52χρονος Σανκάι.
Αυτή τη στιγμή περίπου 50 νοσοκομεία και οίκοι ευγηρίας στην Ιαπωνία χρησιμοποιούν εκδόσεις του HAL μόνο για τα κάτω άκρα, για την υποβοήθηση ανάπηρων. Η Cyberdyne φιλοδοξεί να κυκλοφορήσει μία νέα έκδοση, πλήρους σώματος, που θα απευθύνεται σε νοσηλευτές, και θα υποστηρίζει τόσο πόδια όσο και χέρια, επιτρέποντας στο χρήστη να σηκώσει φορτία μέχρι και 70 κιλών με το ένα χέρι.

Η κανονική διάθεση στο καταναλωτικό κοινό εκτιμάται πως θα ξεκινήσει το 2015.

[youtube id=”_8VhW9JIwUk” width=”620″ height=”360″]

[youtube id=”2Ysb-Oko3Bg” width=”620″ height=”360″]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika

Βγήκε μόνο vεκρός: Πέθανε ο άνθρωπος με τον «σιδερένιο πνεύμονα» – Έζησε 72 χρόνια μέσα στο σωλήνα και σπούδασε νομική

Penni Syggrou