Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Ραντεβού τον…Οκτώβριο του 2014 για θεραπεία καρκίνου!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

oncology
Τον ένα χρόνο αγγίζει η αναμονή για έναρξη θεραπείας καρκίνου του θυρεοειδούς σε δημόσιο νοσοκομείο, όπως παραδέχεται ο υπουργός Υγείας.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι καρκινοπαθείς, καθώς το σύστημα Υγείας αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του.

Οι χρόνοι αναμονής αγγίζουν τον ένα χρόνο για θεραπείες ιωδίου σε ασθενείς με νεοπλασίες του θυρεοειδούς!

Την κατάσταση παραδέχτηκε την Πέμπτη στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ κ. Σπύρου Λυκούδη.

Από στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Γεωργιάδης, προκύπτουν τα εξής:

Στα περισσότερα τμήματα Πυρηνικής Ιατρικής και τμήματα Ακτινοθεραπείας των δημόσιων νοσοκομείων, όπως ‘Ευαγγελισμός’, ‘Άγιοι Ανάργυροι’, ‘Αλεξάνδρα’, ‘Αττικόν’ και ‘Παπαγεωργίου’, οι αναμονές φτάνουν τους δύο μήνες.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, τα ραντεβού για θεραπείες ιωδίου σε ασθενείς με νεοπλασίες θυρεοειδούς, κλείνονται σήμερα για τον Οκτώβριο του 2014!

Στο ίδιο νοσοκομείο ο χρόνος αναμονής για ραντεβού με καθηγητή Ογκολογίας σε πρωινό ιατρείο (αν και δεν προβλέπεται) είναι περίπου τρισήμισι μήνες και με επιμελητή ογκολόγο γιατρό, ένας μήνας.

Τακτικά

Στο νοσοκομείο ‘Άγιος Σάββας’, η λίστα αναμονής στα τακτικά περιστατικά κυμαίνεται από δυόμισι έως τρεις μήνες.

Στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του ‘Αλεξάνδρα’, η αναμονή για θεραπεία καρκίνου του θυρεοειδούς έχει φτάσει τους δυόμισι μήνες, από 89 που ήταν μέχρι πρόσφατα!

Στο τμήμα Ιωδίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου, ο χρόνος αναμονής για θεραπεία κυμαίνεται από τέσσερις έως πέντε μήνες.

Το παρήγορο είναι ότι η έναρξη χημειοθεραπείας γίνεται με αναμονή έως επτά ημέρες έως δύο εβδομάδες (‘Παπαγεωργίου’).

Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε το πρόβλημα, το οποίο απέδωσε στην έλλειψη προσωπικού.

Κρίση

Απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας, ο κ. Λυκούδης τόνισε ότι η αναμονή για ακτινοθεραπεία μπορεί να φτάσει τους τρεις, τους τέσσερις, τους πέντε μήνες και για ραδιενεργό ιώδιο για τον καρκίνο του θυρεοειδούς φτάνει τους επτά, τους οκτώ και τους εννιά μήνες:

‘Αυτό βέβαια δεν είναι συνέπεια μόνο της κρίσης. Οι αναμονές για ακτινοθεραπεία ήταν δυσοίωνες και προ κρίσης. Η ευθύνη γι’ αυτό διαχέεται σε πολλούς υπουργούς.

Όμως, τώρα, κύριε υπουργέ, εσείς καλείστε να λύσετε αυτό το πρόβλημα, την προτεραιότητα δηλαδή των ογκολογικών ασθενών, διότι η ζωή τους εξαρτάται απόλυτα από την έγκαιρη, απρόσκοπτη και συνεχή εφαρμογή των θεραπειών τους’.

Εμπειρία

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε την ερώτηση του κ. Λυκούδη σημαντική, αναφέροντας ότι είχε ο ίδιος εμπειρία στο στενό οικογενειακό του κύκλο:

‘Είχα την ατυχία, στα νεανικά μου χρόνια να έχω μητέρα που έφυγε από καρκίνο. Ήμουν πάρα πολλά χρόνια στο ‘Λαϊκό’ νοσοκομείο, όπου μπαινόβγαινε.

Έχω ζήσει όλη τη διαδικασία σχετικών αναμονών.

Άρα, αντιλαμβάνεστε ότι έχω μια προσωπική ευαισθησία σ’ αυτό το θέμα και δεν χρειάζεται να με πείσετε για την ορθότητα της παρατήρησης’.

 

iatronet.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika