Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Πόσο χρήσιμο είναι το ιατρικό πιστοποιητικό για τον μαθητή!

Πόσο χρήσιμο είναι το ιατρικό πιστοποιητικό για τον μαθητή!
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πόσο χρήσιμο είναι το ιατρικό πιστοποιητικό για τον μαθητή!

Κάθε σχολική χρονιά τα σχολεία ζητούν ιατρικά πιστοποιητικά, κυρίως από καρδιολόγους, προκειμένου να είναι ασφαλή τα παιδιά στο μάθημα της γυμναστικής. Το ίδιο πιστοποιητικό ζητούν τα γυμναστήρια, τα κολυμβητήρια και τα αθλητικά σωματεία.

Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι το πόσο χρήσιμο είναι αυτό το πιστοποιητικό.

Η απάντηση είναι απλή, με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα. Κάθε άνθρωπος φαινομενικά υγιής έχει 1 πιθανότητα στις 100.000 να υποστεί αιφνίδιο θάνατο κατά τη διάρκεια της ζωής του, που όμως διπλασιάζεται κατά τη στιγμή της έντονης άσκησης, οπότε κατακλύζεται ο οργανισμός από νευροορμόνες, που μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις, σε γονιδιακά επιβαρημένα άτομα, να προκαλέσουν θανατηφόρες αρρυθμίες. Επικεφαλής αυτών των ορμονών είναι η αδρεναλίνη και η nor αδρεναλίνη που ονομάζονται κατεχολαμίνες.

Ομως το πιο ισχυρό επιβαρυντικό στοιχείο για έναν αθλούμενο, και γενικότερα για ένα νεαρό άτομο, είναι η ύπαρξη ιστορικού αιφνίδιων θανάτων σε μέλη της οικογένειάς του, στη γενιά του ή σε προηγούμενες γενιές. Γιατί και αυτό ακόμα το στοιχείο αποδεικνύει ότι υπάρχουν γονίδια επιβαρυντικά, που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί επιστημονικά.

Κατ’ αρχάς το απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με διαταραχές στον τρόπο με τον οποίο παράγεται και μεταδίδεται το ηλεκτρικό ρεύμα της καρδιάς από τη μια περιοχή στην άλλη.

Το ηχω-καρδιογράφημα που ο κόσμος γνωρίζει σαν υπέρηχο, μπορεί να καταγράψει διαταραχές στην υποδομή της καρδιάς, οι οποίες έχουν σχέση με ανεξήγητη υπερτροφία ή με αύξηση των διαστάσεων της καρδιάς, καθώς και της δύναμης με την οποία συστέλλεται.

Η εξέταση αυτή μπορεί να απεικονίσει διαταραχές στον τρόπο λειτουργίας των βαλβίδων της καρδιάς, όπως είναι η στένωση και η ανεπάρκεια. Επίσης, μπορεί να απεικονίσει τα διάφορα είδη μυοκαρδιοπαθειών. Μάλιστα, η υπερτροφικού τύπου μυοκαρδιοπάθεια αποτελεί την πρώτη αιτία αιφνίδιου θανάτου των νέων.

Ολα αυτά τα ευρήματα, σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση από έναν έμπειρο κλινικό καρδιολόγο, θέτουν δύο βασικά ερωτήματα για την περαιτέρω διερεύνηση ενός αθλουμένου.

Εάν, δηλαδή, χρειάζεται να παρακολουθηθεί το ηλεκτροκαρδιογράφημά του επί ένα 48ωρο, με ειδική καταγραφική συσκευή που ονομάζεται Holter, ή εάν θα πρέπει να υποβληθεί σε καθετηριασμό και ηλεκτροφυσιολογική μελέτη, με την οποία θα αποδειχθεί αν υπάρχουν ανωμαλίες εκ γενετής, σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο εκφύονται οι στεφανιαίες αρτηρίες ή σπάνιες ηλεκτρικές διαταραχές που μπορούν να οδηγήσουν σε αιφνίδιο θάνατο.

Εάν μάλιστα από όλη αυτή την καρδιολογική μελέτη υπάρξουν ενδείξεις για την παρουσία σπάνιων ηλεκτρικών διαταραχών (σύνδρομο Brugada, παρατεταμένο QT, κοιλιακές ταχυκαρδίες κ.λπ.), τότε ο αθλούμενος υποβάλλεται σε ενδελεχή μελέτη των γονιδίων του. Η αποκάλυψη της γονιδιακής ταυτότητας βοηθά περισσότερο στην ακριβέστερη ανεύρεση τυχόν υπάρχοντος κινδύνου και στον καθορισμό πρόγνωσης του μέλλοντος του αθλητή.

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στη μυοκαρδίτιδα που πολλές φορές μπορεί να εισβάλει έπειτα από μια οποιαδήποτε λοίμωξη, συνήθως ίωση, ή με μια ανεξήγητη ελαφρά ταχυκαρδία, με παρουσία κοιλιακών έκτακτων συστολών ή σοβαρότερες διαταραχές στην παραγωγή και αγωγή του ηλεκτρικού ερεθίσματος στην καρδιά. Γι’ αυτό ύστερα από κάθε λοίμωξη τα παιδιά, κυρίως, θα πρέπει να εξετάζονται από γιατρό.

Ομως, καμία εξέταση δεν υπάρχει μέχρι σήμερα που να προσδιορίσει 100% την επέλευση αιφνίδιου θανάτου αλλά ούτε και να την αποκλείσει 100%. Οι λόγοι είναι προφανείς. Αναμφισβήτητα, τα τελευταία 50 χρόνια έχουν συσσωρευτεί πολλές γνώσεις. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλοί άγνωστοι παράγοντες που καθορίζουν το εάν και πότε ακριβώς θα επέλθει ο αιφνίδιος θάνατος. Παρ’ όλα αυτά, ο αθλούμενος που υποβάλλεται στη διαδικασία της λεπτομερειακής κλινικοεργαστηριακής διερεύνησης, ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες μιας καρδιακής προσβολής.

Σήμερα, υπάρχουν σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας ειδικές μονάδες μελέτης των νέων ατόμων. Ειδικότερα, στο Αττικό Νοσοκομείο έχει, τελευταίως, προστεθεί ο εξειδικευμένος γονιδιακός έλεγχος, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα μεγάλα ευρωπαϊκά και αμερικανικά κέντρα, ούτως ώστε να διερευνάται πλήρως ένας νέος άνθρωπος, και ιδιαίτερα ο αθλητής.

Τέλος, όσον αφορά τον μαθητή, εντάσσεται και αυτός στην κατηγορία του αθλούμενου νέου ατόμου, οπότε ισχύουν και γι’ αυτόν τα ίδια. Κατά συνέπεια, αναμφισβήτητη είναι η χρησιμότητα του ιατρικού πιστοποιητικού για τον μαθητή, αν και δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί πλήρως όλο το φάσμα του καρδιολογικού κινδύνου.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Τι να κάνετε όταν ανακαλύπτετε πως το παιδί σας είναι εκφοβιστής…

Βογιατζής Ηλίας

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika