Newsitamea.gr
AMEA news

Πρωτοπόρος ο Δήμος Βόλου σε δομές για άτομα με αναπηρία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

pht1

Πρωτοπόρος ο Δήμος Βόλου σε δομές για άτομα με αναπηρία

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με Αναπηρία, που λειτουργεί στα Παλιά με ευθύνη της Κοινωφελούς Επιχείρησης «ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ» του Δήμου Βόλου, επισκέφθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Βασίλη Κοντορίζο.

Ο Δήμαρχος, μαζί με τις ευχές    για το νέο έτος,  ενημερώθηκε και αντάλλαξε απόψεις με τα στελέχη της Επιχείρησης για το σημαντικό έργο που επιτελείται στα δύο δημοτικά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμΜεΑ, στο Βόλο και τη Νέα Ιωνία, και συνολικά για το έργο που επιτελείται στις πρότυπες δημοτικές δομές για τα άτομα με Αναπηρία, που κατατάσσουν τον Δήμο Βόλου στην πρωτοπορία αυτού του τομέα.  Επισημαίνεται ότι παρά την οικονομική κρίση, η Δημοτική Αρχή όχι μόνο προστάτεψε και διατήρησε τις υπάρχουσες δομές για άτομα με Αναπηρία, αλλά τις ενίσχυσε ακόμη περισσότερο, ενώ δημιούργησε και νέες, όπως τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ.

«Η κοινωνική ευαισθησία εύκολα διακηρύσσεται, αλλά εξαιρετικά δύσκολα γίνεται πράξη, ιδιαίτερα σε αυτή τη δυσμενή οικονομική  συγκυρία. Το χειροπιαστό, πολύπλευρο και πρωτοποριακό κοινωνικό έργο του Δήμου αφήνει εκτεθειμένους όσους συστηματικά το μόνο που κάνουν,  είναι να μηδενίζουν τα πάντα», επισημαίνει με δήλωσή του ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης. «Η προστασία και η υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία ήταν και παραμένει ένας τομέας κοινωνικής πολιτικής  που θα βρίσκεται πάντοτε στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής», σημειώνει  στη δήλωσή του ο κ.Σκοτινιώτης.

Οι δομές που λειτουργούν στο Δήμο Βόλου για τα άτομα με αναπηρία είναι σημαντικές και καλύπτουν  μεγάλο μέρος των συνολικών αναγκών.

Συνοπτικά το Δίκτυο υποστήριξης για άτομα με αναπηρία περιλαμβάνει τα εξής :
1. Δύο Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για άτομα με Αναπηρία, ένα στο Βόλο και ένα στη Νέα Ιωνία, στα οποία απασχολούνται συνολικά 90 επωφελούμενοι, δωρεάν μέσα από τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ, και 10 επιπλέον άτομα εκτός προγράμματος.

2. Ένα Κέντρο Διημέρευσης για άτομα με αναπηρία στο Βόλο, με 15 επωφελούμενους, επίσης δωρεάν με επιδότηση από το ΕΣΠΑ.

3. Τμήμα νηπίων ΑμεΑ, ενταγμένο πλήρως στον παιδικό σταθμό ολοκληρωμένης    φροντίδας στη συνοικία Νεάπολη του Βόλου, με δυναμικότητα 10 νηπίων σε σύνολο 85 παιδιών που είναι και η δυναμικότητα του σταθμού.

4. Υπηρεσία μεταφοράς ΑμεΑ με 5 ειδικά διαμορφωμένα μικρά λεωφορεία. Συνολικά μεταφέρονται  65 άτομα σε καθημερινή βάση, εκ των οποίων 15 σε δομές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 8 άτομα στην ΕΛΕΠΑΠ.

5. Συνεταιρισμός τα «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΑ». Μια πρωτοποριακή δομή απασχόλησης, σε       χώρο 5 στρεμμάτων που έχει παραχωρήσει ο Δήμος όπου 10 άτομα με αναπηρία, εργάζονται, παράγουν και στη συνέχεια πουλάνε άνθη και φυτά στο γνωστό καλαίσθητο βαγόνι που είναι εγκατεστημένο στον Άγιο Νικόλαο.

6.  Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης πρόγραμμα μελέτης για την προσπελασιμότητα των ΑμεΑ στην πόλη, με συμμετοχή των ίδιων των επωφελούμενων. Πιστεύουμε πως θα έχουμε απτά αποτελέσματα και προτάσεις που θα βελτιώσουν την κινητικότητα των ΑμεΑ πολύ σύντομα

7.  Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για ΑμεΑ, μια νέα, πρότυπη δομή, η οποία προσωρινά στεγάζεται στο ΚΕΣΑΜ, με προοπτική μεταστέγασης σε δύο κτίρια στην Παιδόπολη  Αγριάς, που θα διαμορφωθούν από τον Δήμο με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.
«Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι από τη μεριά του Δήμου υπάρχει συστηματική και διαρκής προσπάθεια για ένταξη, αποκατάσταση, απασχόληση και βελτίωση της πρόσβασης και της κινητικότητας των ατόμων με αναπηρία. Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε, διότι πιστεύουμε ότι όλοι οι συμπολίτες μας έχουν ίσα δικαιώματα πρόσβασης σε αγαθά και υπηρεσίες», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Βασίλης Κοντορίζος.

«Πρωταθλητής» ο Δήμος Βόλου και στους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΗΦΗ
Εν τω μεταξύ στους «πρωταθλητές», μεταξύ των Δήμων της χώρας,   κατατάσσεται ο Δήμος Βόλου σε σχέση και με τον αριθμό των παιδιών που φιλοξενούνται σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, χωρίς δηλαδή την οποιαδήποτε επιβάρυνση των γονέων τους. Σύμφωνα με  το «Βήμα» της Κυριακής 29 Δεκεμβρίου, ο Δήμος Βόλου κατατάσσεται, με βάση και τον πληθυσμό του, στην πρώτη τριάδα των Δήμων όσον αφορά την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για το συγκεκριμένο σκοπό.

Υπενθυμίζεται ότι, με στόχο την εξυπηρέτηση των εργαζομένων γονέων  και παράλληλα την εκπαίδευση, τη δημιουργική απασχόληση, την ενθάρρυνση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, την εξοικείωση και την αισθητική εκπαίδευση των παιδιών της προσχολικής ηλικίας, στο Δήμο Βόλου λειτουργούν συνολικά 25 δομές που φιλοξενούν 1.500 παιδιά και βρέφη, από τα οποία 1.232  με επιδότηση των γονέων από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Δώδεκα δομές  λειτουργούν στο πλαίσιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης «ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ» και 11 δομές στο πλαίσιο  του ΔΟΕΠΑΠ-Δη.Πε.Θε. Δήμου Βόλου.

Μια ακόμη διάκριση του Δήμου Βόλου στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών αφορά το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), το οποίο στην αξιολόγηση κατατάχθηκε ως δεύτερο πανελλαδικά, ενώ είναι το μοναδικό που είναι ενταγμένο στα χρηματοδοτούμενε προγράμματα της ΕΕΤΑΑ.

mycitynet.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika