Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Προσοχή στη νόσο που «φιλοξενούν» τα κλιματιστικά!Πού κυκλοφορεί και μας απειλεί..

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

klimatistika

Προσοχή στη νόσο που «φιλοξενούν» τα κλιματιστικά!

Μεταδίδεται από τα κλιματιστικά μηχανήματα, την μπερδεύουμε με τη γρίπη και αυτές τις καυτές μέρες θα πρέπει να έχουμε όλοι το νου μας. Η νόσος των κλιματιστικών ή των λεγεωνάριων είναι πολύ πιθανό να «χτυπήσει» στην καρδιά του καλοκαιριού, αφού συνήθως δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες πολλαπλασιασμού του μικροβίου της λεγεωνέλλας (legionella) στα δίκτυα διανομής νερού των κτιρίων και ειδικότερα στα κλιματιστικά.

Με προειδοποιητική ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλεί τους πολίτες είναι προσεκτικοί στη χρήση κλιματιστικών και να παίρνουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.

Επιπλέον, συστήνει να εφαρμόζονται συστηματικοί έλεγχοι σε μεγάλες μονάδες, όπως ξενοδοχεία, πλοία και πισίνες.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας υπογραμμίζει στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο ότι «Η νόσος των λεγεωνάριων είναι μία σοβαρή μορφή πνευμονίας. Εκτός από αυτήν την σοβαρή μορφή της νόσου, μπορεί να εμφανιστεί και με μία πιο ήπια μορφή που μοιάζει με γρίπη, χωρίς συμπτώματα από τους πνεύμονες και η οποία αποχωρεί μόνη της χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη θεραπεία ή λήψη αντιβιοτικών. Η ελαφρά μορφή είναι γνωστή και ως πυρετός Pontiac και έχει περίοδο επώασης περίπου 1 έως 3 ημέρες. Η Legionella αναπτύσσεται κυρίως στα επιφανειακά νερά είναι όμως δυνατόν να ανιχνευθεί και στο καθαρό νερό αλλά επιζεί και στο απεσταγμένο νερό».

Πού κυκλοφορεί και μας απειλεί

Οι άριστες θερμοκρασίες ανάπτυξης της επικίνδυνης νόσου, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι μεταξύ 20 και 45 βαθμών Κελσίου. Σε θερμοκρασίες άνω των 60 βαθμών, το μικρόβιο σκοτώνεται, ενώ δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί κάτω από τους 20 βαθμούς.

Ιδανικές συνθήκες πολλαπλασιασμού του μικροβίου μπορούν να παρουσιαστούν στα δίκτυα διανομής νερού των διαφόρων κτιρίων και ειδικότερα στο δίκτυο διακίνησης ζεστού νερού. Στο εσωτερικό των σωληνώσεων δημιουργούνται αποικίες των μικροβίων οι οποίες σχηματίζουν μια μεμβράνη (biofilm) που τροφοδοτεί συνεχώς με μικροοργανισμούς το νερό. Οι εναποθέσεις αλάτων και ο σχηματισμός ιζημάτων ενισχύουν την ανάπτυξη του μικροβίου.

Πώς μεταδίδεται

Η legionella μεταδίδεται κυρίως αερογενώς μέσω λεπτότατων σταγονιδίων με μορφή αερολύματος που σχηματίζονται από τα κλιματιστικά μηχανήματα. Ωστόσο, η μετάδοση, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, μπορεί να γίνει και με τα σταγονίδια που εκπέμπονται με το ντους, στο τζακούζι ή στο spa όπου αναπνέεται ατμός, στα σιντριβάνια νερού αλλά και κατά το πλύσιμο των χεριών. Δεν είναι βέβαιο αν μπορεί να μεταδοθεί με τον κλιματισμό του αυτοκινήτου ή στις ξεχωριστές μονάδες που τοποθετούνται στα σπίτια, καθώς δύσκολα επιβιώνει εκεί η legionella.

Πάντως, οι επιστήμονες κάνουν σαφές ότι η νόσος δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η χώρα μας, ως μεσογειακή, διαθέτει τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από legionella, αφού έχει θερμό κλίμα με υψηλές θερμοκρασίες μεγάλης διάρκειας και έντονη λειτουργία των κλιματιστικών.

Τι πρέπει να μας κινητοποιήσει

Τα συμπτώματα της νόσου εκδηλώνονται 2-14 μέρες μετά την μόλυνση. Ο ασθενής εμφανίζει κλινική εικόνα άτυπης πνευμονίας με εξελισσόμενη ακτινολογική εικόνα και βαρύτητα. Η θνητότητα είναι περίπου 15% αλλά η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τα ποσοστά επιβίωσης, ωστόσο για τα άτομα υψηλού κινδύνου το ποσοστό θνητότητας είναι μεγαλύτερο.

Η διάγνωση γίνεται κυρίως εργαστηριακά. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου βρίσκονται τα νεογνά, όσοι είναι ηλικίας άνω των 50 ετών, πάσχουν από χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, καθώς επίσης καπνιστές, διαβητικοί, νεφροπαθείς, ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, μεταμοσχευμένοι, άτομα που παίρνουν αγωγή για να καταστείλουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Προληπτικά μέτρα

Για την πρόληψη της εμφάνισης της νόσου, απαιτείται συστηματική λήψη κατάλληλων μέτρων. Αυτά, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας, αφορούν: Τη σωστή λειτουργία των υδραυλικών και κλιματιστικών εγκαταστάσεων των ξενοδοχείων, νοσοκομείων, ιαματικών λουτρών, αιθουσών αναμονής, μέσων μαζικής μεταφοράς, κρουαζιερόπλοιων κ.λ.π. Την αποφυγή δημιουργίας εστιών μόλυνσης στα σημεία των δικτύων με αυξομείωση της θερμοκρασίας του νερού και συχνές εναποθέσεις αλάτων και ξένων ουσιών γενικότερα. Την επιλογή της κατάλληλης απολυμαντικής μεθόδου. Τα κατάλληλα τεχνικά μέσα ώστε να εξασφαλίζεται η μόνιμη απολύμανση του δικτύου. Τον τακτικό έλεγχο δειγματοληπτικό έλεγχο του νερού. Την αποφυγή διαρροών στον κλιματισμό.

agelioforos.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκείνη 22 ετών, πάμπλουτος 63άρης ο σύζυγός της: «Δεν τον παντρεύτηκα για τα λεφτά του», λέει περήφανη η ίδια – ΦΩΤΟ

Efi Nika

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika

Τα 6 σημάδια ότι τον ερωτεύεσαι επικίνδυνα

Γιώργος Newsitamea