Newsitamea.gr
AMEA news

Προβλήματα στην καθημερινότητά τους αντιμετωπίζουν τα άτομα με ψυχική αναπηρία- Αρκαδία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

amea siskepsi tripoli 2013

Συνάντηση για να συζητήσουν τα προβλήματά τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους είχαν σήμερα τα άτομα με ψυχική αναπηρία, επαγγελματίες του κλάδου και εκπρόσωποι του οργανωμένου αναπηρικού κινήματος, στον Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης.

Όπως τόνισε ο Ευτύχης Φυτράκης (επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος για τα δικαιώματα των ατόμων με ψυχική αναπηρία) είναι η κατάλληλη ευκαιρία ώστε να ενεργήσουν τα άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα και να διεκδικήσουν τα αυτονόητα από την Πολιτεία αλλά και από την κοινωνία.

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτά τα άτομα είναι ότι δεν εντάσσονται στο ευρύτερο αναπηρικό κίνημα, γεγονός που επισημάνθηκε έντονα στην σημερινή συγκέντρωση, όπως επίσης και η αναγκαιότητα να συμβεί άμεσα αυτό, ώστε κανένας να μην είναι μόνος τους, να μπορούν όλοι να είναι ενταγμένοι κάπου και να διεκδικούν οργανωμένα τα δικαιώματά τους. ‘Ο τομέας της ψυχικής υγείας δε μπορεί να είναι μόνος του αλλά πρέπει όλοι να ενωθούν ώστε να μην χτυπούν μόνοι τους κλειστές πόρτες’, είπε χαρακτηριστικά ο Ε. Φυτράκης. Τρόποι που μπορεί να επιτευχθεί αυτό είναι ο συνδικαλισμός, ο ακτιβισμός, η νομική ή η επιστημονική προσφυγή.

Ο Ε. Φυτράκης έδωσε το εξής παράδειγμα για να εξηγήσει στους παρευρισκόμενους ότι η ενότητα μπορεί να έχει αίσια αποτελέσματα λέγοντας τα εξής: πριν λίγο καιρό υπήρξε μια πολιτική απόφαση που όριζε την περικοπή των συντάξεων στα ΑΜΕΑ που ζουν σε οικοτροφεία ή ξενώνες. Μετά από αγώνες διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους δεν εφαρμόστηκε το μέτρο αυτό για τα ΑΜΕΑ.

Ο πρόεδρος του συλλόγου ΑΜΕΑ του Νομού Αρκαδίας Νίκος Καραλής αναφέρθηκε σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΜΕΑ στην καθημερινότητα τους, με βασικό πρόβλημα την προσβασιμότητα σε δημόσιες αλλά και ιδιωτικές υπηρεσίες μέσα στην πόλη.

Έκανε έκκληση προς την πολιτεία να δει το θέμα σοβαρά και να λάβει μέτρα ώστε τα ΑΜΕΑ να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και να εξυπηρετούνται καθώς επίσης να τοποθετηθούν ράμπες παντού, ώστε να μην αποκλείονται τα άτομα αυτά από πουθενά. Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στις καφετέριες, γεγονός που εμμέσως τους κλείνει στο σπίτι τους αλλά και στο πρόβλημα πρόσβασης τους στα μοναστήρια. Υποστήριξε ότι αυτό έχει αρνητική επίπτωση και στον τουρισμό μας γιατί πολλά γκρουπ (και από το εξωτερικό) που θέλουν να επισκεφτούν κάποιο μοναστήρι, μόλις μαθαίνουν ότι δεν έχει πρόσβαση δεν το επιλέγουν και κατ’ επέκταση ούτε τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα της κάθε περιοχής.

Επίσης αναφέρθηκε και στο δικαίωμα των ΑΜΕΑ στην εργασία, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στην κοινωνία και να ξεπεράσουν όσο μπορούν καλύτερα το πρόβλημα τους.

Τέλος είπε ότι ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα των ΑΜΕΑ είναι ότι το ΚΕΠΑ έκοψε το επίδομα αναπηρίας σε άτομα που είχαν περάσει με ποσοστό αναπηρίας 80-85% και σήμερα τους το έφτασε στο 50%. Να πούμε ότι για τα άτομα που έχουν όντως πρόβλημα είναι πολύ άδικο να συμβαίνει αυτό, την ίδια ώρα που κάποια άλλα έχουν βρει ‘μαγικά παραθυράκια’ να παίρνουν συντάξεις ‘μαϊμού’.

http://www.kalimera-arkadia.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea