Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Πονοκέφαλος για τους επιστήμονες ο νέος θανατηφόρος κοροναϊός πονοκέφαλος

Πονοκέφαλος για τους επιστήμονες ο νέος θανατηφόρος κοροναϊός πονοκέφαλος
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πονοκέφαλος για τους επιστήμονες ο νέος θανατηφόρος κοροναϊός πονοκέφαλος

Σε επαγρύπνηση είναι το ΚΕΕΛΠΝΟ στην Ελλάδα

Ένα νέο στέλεχος κοροναϊού, το οποίο προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στο κατώτερο αναπνευστικό και θανάτους, παρακολουθεί το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και στην Ελλάδα, παρότι δεν έχει καταγράφει κάποιο περιστατικό.Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το νέο στέλεχος κορoναϊού (NCoV) απασχολεί τις αρχές Δημόσιας Υγείας σε όλο τον κόσμο από τον Σεπτέμβριο του 2012, οπότε διαγνώστηκαν τα πρώτα κρούσματα λοίμωξης σε ασθενείς και ταξιδιώτες, που προέρχονταν από την Αραβική Xερσόνησο.Έως και τις 15 Μαΐου 2013 έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά 40 κρούσματα λοίμωξης με το νέο στέλεχος, που σχετίστηκαν με σοβαρή νόσο του κατώτερου αναπνευστικού και οδήγησαν σε 20 θανάτους. Από τις αρχές του Μαΐου, μάλιστα, έως σήμερα έχουν καταγραφεί 21 κρούσματα συμπεριλαμβανομένων εννέα θανάτων. Τα πρόσφατα κρούσματα σχετίζονται με επιδημία, που ξεκίνησε από μονάδα υγείας στην ανατολική Σαουδική Αραβία. Πολύ πρόσφατα, σε νοσοκομείο της Γαλλίας διεγνώσθη περιστατικό σε ταξιδιώτη, που επέστρεψε από το Ντουμπάι με μετάδοση σε ασθενή, που νοσηλευόταν στον ίδιο θάλαμο, αλλά όχι σε γιατρούς με τους οποίους ήρθε σε επαφή ο ασθενής. Έως σήμερα τα περισσότερα περιστατικά παγκοσμίως έχουν αναφερθεί από τη Σ. Αραβία. Οκτώ περιστατικά έχουν διαγνωσθεί στην Ευρώπη (από δύο σε Γερμανία και Γαλλία και τέσσερα στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Ο νέος κοροναϊός προέρχεται από πολυπληθή οικογένεια ιών, στην οποία ανήκει επίσης ο ιός του SARS, αλλά δεν θεωρείται τόσο επικίνδυνος, κυρίως επειδή δεν έχει δείξει έως τώρα ικανότητα να μεταδίδεται εύκολα και αποτελεσματικά από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως για παράδειγμα ο ιός της γρίπης.

Είναι, ωστόσο, γνωστό ότι ο νέος κοροναϊός (NCoV) θα μπορούσε να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά μόνο έπειτα από στενή και παρατεταμένη επαφή.

«Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε το εύρος της επικινδυνότητας του ιού, καθώς σημαντικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, όπως για παράδειγμα από πού προέρχεται και πώς διατηρείται ο NCoV στη φύση» αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ και τονίζει ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχουν συστάσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για έλεγχο στις πύλες εισόδου μιας χώρας, ή περιορισμοί σε σχέση με το εμπόριο και τα ταξίδια στην αραβική χερσόνησο ή αλλού. Με τα έως τώρα δεδομένα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αξιολογεί το συμβάν ως χαμηλού κινδύνου για την Ευρώπη.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, με τα συστήματα επιτήρησης που τηρεί για τα αναπνευστικά νοσήματα, είναι σε συνεχή ετοιμότητα και εγρήγορση για τυχόν ανίχνευση περιστατικού της νέας νόσου σε νοσοκομεία και ΜΕΘ της χώρας και καλεί όλους τους επαγγελματίες Υγείας να βρίσκονται σε εγρήγορση για την πιθανότητα ανίχνευσης περίπτωσης λοίμωξης με το νέο ιό, ειδικότερα όσους εργάζονται σε εταιρείες διεθνούς μεταφοράς ασθενών και εκείνους που αντιμετωπίζουν ασθενείς με αναπνευστικά συμπτώματα και ιστορικό ταξιδιού στην αραβική χερσόνησο, μέσα στις προηγούμενες 10 ημέρες.

Στην Ελλάδα, ο στόχος είναι να απομονωθεί άμεσα οποιοδήποτε ύποπτο κρούσμα, καθώς υπάρχει δυνατότητα διάγνωσης του νέου κοροναϊού στο Εργ. Αναφοράς Γρίπης Ν. Ελλάδος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Τονίζεται, δε, από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι οι επαγγελματίες υγείας δεν θα πρέπει να λησμονούν την πιθανότητα συλλοίμωξης με άλλο ιό, όπως ο ιός της εποχικής γρίπης, και με την κλινική υποψία για κάποιο κρούσμα συστήνεται η επιδημιολογική διερεύνηση όλων των επαφών του ασθενούς έως και 10 ημέρες πριν εκδηλώσει συμπτώματα. Οι επαφές αυτές θα πρέπει να αναζητηθούν, να ενημερωθούν και να εξεταστούν εργαστηριακά για τον ιό. Επίσης, θα πρέπει να ενημερώνεται το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ (τηλ. επικοινωνίας: 2105212054).

 

 

newsbeast.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika